, ,

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

Ασκήσεις, διατροφικές και θεραπευτικές συμβουλές για την αναζωογόνηση της θηλυκής ενέργειας.

Της Μαριάννας Χρυσικάκου

«Αν τραβήξω με χάρακα μια ευθεία από το φεγγάρι μέχρι την καρδιά σου θα έχω σχηματίσει την γεωμετρία των στιγμών μας» – Α. Ρεμπώ

Advertisment

Χαρακτηριστικά της Θηλυκής Αρχής

Σε όλα τα μεγάλα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα της αρχαιότητας η φύση της γυναίκας ταυτίζεται με την Θηλυκή Αρχή του Σύμπαντος. Στην Ταοιστική παράδοση τη συναντούμε ως αρχέτυπη ενέργεια Γιν, στους προ Σωκρατικούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγκεκριμένα στον Εμπεδοκλή ως Αγάπη (Φιλότης), στην Ινδία ως Θεά Μητέρα ή Ζώσα Ενέργεια (Shakti), ενώ στην Χριστιανική θρησκευτική παράδοση ως την Παν- Αγία Παρθένο Μαρία. Η γυναίκα ως αρχέτυπο μεταμορφώνεται στη σιγή των αιώνων: μητέρα-τροφός, ιέρεια, ικέτιδα, θεραπαίνιδα, μούσα, συμπαραστάτιδα, βαλκυρία, ερωμένη, ηγέτιδα, καθοδηγήτρια, μύστις, θεραπεύτρια, ακτιβίστρια, καθοδηγήτρια.

Η γυναίκα του σήμερα

Η χειραφέτηση της γυναίκας και η αναγνώριση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών και επαγγελματικών της δικαιωμάτων, την έφερε στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας, στο επίκεντρο της δικτύωσης, στο επίκεντρο της κοινωνίας. Δυστυχώς με ένα τρόπο σαρωτικό και μονοδιάστατο. Για να αποδείξει την αξία της η σύγχρονη γυναίκα έπεσε στην παγίδα της προσομοίωσης με το επιβεβλημένο, ανδρικό κοινωνικό πρότυπο.

Για να φανεί αντ-άξια των ανδρών στον επαγγελματικό στίβο εκτός από τα ανδρικά, στενά ρούχα φόρεσε και το στυγνό προσωπείο της αρρενωπότητας, της ανταγωνιστικότητας, της επιθετικότητας, μέχρι που πρόσωπο και προσωπείο ταυτίστηκαν με τρόπο ασφυκτικό. Και τώρα η σύγχρονη, επιτυχημένη γυναίκα εκτίθεται καθημερινά σε φρενήρης ρυθμούς, αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις και εκφράζεται μέσα από ένα μόνιμο πλαίσιο πολυδιεργασίας και πολύδραστηριότητας γνωστό και ως multitasking. Η σύγχρονη γυναίκα τα κάνει όλα και συμφέρει.

Advertisment

Εργάζεται, μεγαλώνει παιδιά, μαγειρεύει, νοικοκυρεύει, ψωνίζει, ποστάρει, συντροφεύει, σπουδάζει και παράλληλα μελαγχολεί ολοένα και περισσότερο. Καθώς συσσωρεύει καθημερινά αναρίθμητες σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις και πάνω απ’ όλα τη ματαίωση πως όσα και να κάνει, πάλι δεν είναι αρκετά για να διεκπεραιώσει τα καθήκοντα της. Δεν έχει χρόνο να φροντίσει το σώμα της και το πνεύμα της, φοβάται πως θα χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας και έτσι συνεχίζει να μάχεται, να συγκρίνει τον εαυτό της με τα επιτυχημένα και προβεβλημένα γυναικεία πρότυπα με το άψογο μαλλί, το σαγηνευτικό βλέμμα και το country style σαλόνι.

Η γυναίκα σήμερα ντρέπεται για το σώμα της, το κρύβει, ή το κακοποιεί με εξαντλητικές δίαιτες, ακραίες μιλιτέρ πρακτικές άσκησης και καθημερινές επικαλύψεις και επιστρώσεις της κοσμητικής βιομηχανίας. Ντρέπεται να είναι γνήσια, αθώα, απαλή, υπομονετική, ανεπαίσθητη γιατί φοβάται ότι θα μείνει στα ερωτικά, κοινωνικά και επαγγελματικά αζήτητα. Και η κατάθλιψη της κτυπά κάθε λίγο και λιγάκι την πόρτα για να της θυμίσει πως όσο σκληρά και αν προσπαθεί να ζήσει μακριά από την αληθινή της φύση, όταν παύει να ρέει και παραμένει στάσιμη για να νιώσει ασφαλής, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Κοινό σημείο αναφοράς για τη Γυναίκα ως θεμέλιο Αρχή, πάνω και πέρα από τους κοινωνικούς ρόλους που υιοθετεί σε κάθε ιστορική εποχή, αποτελεί η Αρετή της Δεκτικότητας. Η Δεκτικότητα αποτελεί το απαύγασμα της Γυναικείας Φύσης. Η δεκτική, γλυκιά, υπομονετική και αιθέρια φύση της γυναίκας αποτελεί και τον πυρήνα της εγγενούς της δύναμης. Ακόμη και ανατομικά η φύση της γυναίκας είναι εσωτερικευμένη, δεκτική, υποδέχεται την ενέργεια, συλλαμβάνει και φιλοξενεί το έμβρυο στις κοιλότητες της και μετά από εννέα μήνες εξωθεί τη νέα ζωή για να συνεχίσει με Αγάπη να τη φροντίζει.

Γυναικεία Υγεία

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υπάρχουν τρία θεμελιώδη στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η γυναικεία υγεία:

1. Αίμα και Καρδιά

Εκτός από τη λειτουργική του σημασία στην υγεία του οργανισμού μας, το αίμα έχει και μια λεπτοφυή ωστόσο καθοριστική σημασία για την υγεία μας: αποτελεί τον φυσικό φορέα της συνείδησης. Η ποιότητα του αίματος καθορίζει το βαθμό στον οποίο εκφράζουμε την πνευματική μας δυναμική. Για αυτό και σε περιπτώσεις αδυναμίας, ανεπάρκειας ή απώλειας αίματος η φυσική αλλά και πνευματική κράση της γυναίκας αποδυναμώνεται και εξασθενεί. Η τροφή αλλά και η υγιής έκφραση των συναισθημάτων συμβάλει τα μέγιστα στη σύνθεση της ποιότητας του αίματος και την αρτιότητα της γυναικείας υγείας.

2. Ήπαρ

Η ορμονική ισορροπία της γυναίκας καθώς και η ρύθμιση του εμμηνορροϊκού της κύκλου εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ήπατος. Προβλήματα και διαταραχές στο γυναικείο κύκλο όπως αμηνόρροια, παρατεταμένη ή ακανόνιστη εμμηνόρροια, μητρορραγία, θρόμβοι αίματος σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη ροή της ενέργειας στο ήπαρ. Το ήπαρ παράγει επίσης ορμόνες, που ρυθμίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία

3. Νεφρά

Στα νεφρά βρίσκεται αποθηκευμένη η Ζωτική μας Πεμπτουσία, η ζωτική ενέργεια που κληρονομούμε από τους προγόνους μας για να εκπληρώσουμε το ατομικό πεπρωμένο κατά τη διάρκεια του βίου μας. Η ποιότητα της τροφής που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω των γευμάτων μας εμπλουτίζει τη ενέργεια της ζωτικότητας που κυβερνάται από τα Νεφρά. Ειδικότερα στη γυναίκα, τα Νεφρά καθορίζουν τη γονιμότητα., την ανάπτυξη των οστών και του μυελού, τις λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων καθώς και ολόκληρο το μεταβολικό σύστημα.

Ειδικότερα η Yang πτυχή των Νεφρών κυβερνά την ερωτική επιθυμία και θηλυκή ερωτική έκφραση γι αυτό και ονομάζεται «η φωτιά της Ζωής». Όταν η Yang ενέργεια των Νεφρών ατονεί ή σπαταλάται λόγω κόπωσης και πολυδραστηριότητας εμφανίζονται διαταραχές της μήτρας όπως οι αιμορραγίες, πόνοι στη μέση, συμπτώματα κόπωσης και μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Πολλές γυναίκες επίσης υποφέρουν από νυχτερινή εφίδρωση, αδυναμία, συμπτώματα δυσκαμψίας και κρύου στα άκρα και εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης γήρανσης.

Πρακτικές συμβουλές για την ενδυνάμωση της γυναικείας υγείας:

Διατροφή

– Αποφύγετε ή ελατώστε την καθημερινή κατανάλωση ζωικών τροφών όπως τα αυγά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

– Αποφύγετε όλα τα κρύα και παγωμένα φαγητά και ροφήματα όπως παγωτά, παγωμένα αναψυκτικά.

– Ελαττώστε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ.

– Εντάξτε στη καθημερινή σας διατροφή μια ευρεία ποικιλία οσπρίων όπως φακές, ρεβίθια, άσπρα φασόλια, ροβίτσα, γίγαντες, μαύρα φασόλια και ειδικά τα κόκκινα φασόλια τύπου azuki.

– Εντάξτε στην καθημερινή σας τροφή τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως το miso, το ξινολάχανο και οι σπιτικές πίκλες, καθώς και τη φυσική γλυκιά γεύση από τα στρογγυλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, κολοκύθα, λάχανο, καρότο και γλυκοπατάτα.

Άσκηση

– Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού του Ήπατος όπως η ανοιχτή τσιμπίδα (πλάγια κάμψη σε θέση διάστασης των ποδιών, εναλλάξ δεξιά και αριστερά)

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

– Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού της Καρδιάς και του Περικαρδίου, ειδικά στα σημεία ανανέωσης και αναζωογόνησης του αίματος στους καρπούς όπως η λαβή χεριών πίσω από το κεφάλι (Γκομουκάσανα)

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

και το ανεστραμμένο Namaste

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

– Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης, εναρμόνισης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού των Νεφρών

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

και της Ουροδόχου Κύστης όπως η άρση ποδιού με λυγισμένο γόνατα και το άροτρο

Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια

Θεραπευτικές εφαρμογές

– Αποφύγετε τα πολύωρα καυτά μπάνια και ντους και τη χρήση χημικών προϊόντων φροντίδας και ομορφιάς.

– Κάντε καθημερινή συνήθεια το έντονο τρίψιμο του σώματος με ζεστό νερό και χυμό τζίντζερ που τονώνει τη λεμφική κυκλοφορία και αποτοξινώνει τους ιστούς και το αίμα. Ζεστάνετε νερό σε μια μικρή λεκάνη και στύψτε το χυμό από φρέσκο, τριμμένο τζίντζερ στο μέγεθος ενός αντίχειρα. Πάρτε μια μικρή πετσέτα προσώπου και αρχίστε να τρίβετε δυνατά όλο το σώμα από το πρόσωπο μέχρι τα πόδια. Για ενίσχυση της ενεργειακής καθαριότητας, το βράδυ μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες από φυσικό αιθέριο έλαιο λεβάντα.

– Κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο με αλάτι το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αφήστε τα πόδια σας να χαλαρώσουν και να μουλιάσουν για 20’ περίπου λεπτά και τρίψτε όπου υπάρχουν σκληρά σημεία στο πέλμα και τα δάκτυλα για να εξασφαλίστε την ομαλή ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς των νεφρών και της Ουροδόχου κύστης.

– Κλείστε τα μάτια και φέρτε την επίγνωση στο Κέντρο της Καρδιάς σας για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα. Νιώστε σαν να εισπνέετε και να εκπνέετε μέσα από την αιθερική καρδιά σας και βιώστε για λίγα λεπτά το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης που παράγεται. Ανοίξτε απαλά τα μάτια με ένα χαμόγελο.

– Διεκπεραιώστε ένα καθήκον με συγκέντρωση και αφού το ολοκληρώσετε, προχωρήστε στο επόμενο. Αποφύγετε τη πολυδιάσπαση και την εξαντλητική νοητική και σωματική κόπωση που παράγει το multitasking.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση