,

Η Σωστή Επιλογή

Αντί να ψάχνουμε την σωστή επιλογή, ας είμαστε ευγνώμονες για την οποιαδήποτε επιλογή, αυτή είναι που μας κάνει μοναδικούς.

Όλη μας η ζωή χαρακτηρίζεται από επιλογές. Σωστές επιλογές, λάθος επιλογές, τις οποίες κάνουμε και νιώθουμε ελεύθεροι ότι μπορούμε να επιλέξουμε την ζωή μας. Εμείς, ως υπεύθυνοι άνθρωποι πρέπει πάντα να κάνουμε την σωστή επιλογή μέσα από μια παλέτα επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας… Αν δεν κάνουμε την επιλογή που θεωρείται σωστότερη για εμάς ή την κοινωνία, τότε πιθανότατα να έχουμε τύψεις και ένα αίσθημα αποτυχίας, ακόμα και ενοχής.

Πόσες φορές μετανιώνουμε ή θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα που κάναμε; να αλλάξουμε την “λάθος” επιλογή, να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Να ζήσουμε πιο έντονα να επιλέξουμε άλλη καριέρα να..να..να. Είναι λες και δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι από την ζωή και την προσωπικότητα που έχουμε δημιουργήσει. Αν και σε επιστημονικό επίπεδο ο δυισμός έχει σε μεγάλο βαθμό καταρριφθεί, φαίνεται ωστόσο να κυριαρχεί στη καθημερινή μας ζωή ως εάν να ήταν φυσικό! Δεξιά-αριστερά, σωστό-λάθος σώμα-πνεύμα. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί οδηγούν τελικά στη μονομέρεια, ή το ένα, ή το άλλο.

Advertisment

Η αλήθεια είναι πως όλα τα ζεύγη αντιθέτων συνυπάρχουν, δεν μπορούν να διαχωριστούν, είναι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Οι επιλογές οδηγούν σε αποτελέσματα, θυμάμαι τον εαυτό μου να κρίνεται συνεχώς για τα αποτελέσματα και όχι για την προσπάθεια, κι όμως, θεωρητικά όλοι γνωρίζουμε την καβαφική Ιθάκη που μας διδάσκει ότι το ταξίδι έχει σημασία. Σωστό και λάθος υπάρχει μόνο στις εξετάσεις. Όποιος ζει την ζωή του σαν να ήταν μια μεγάλη εξέταση, συνεχώς θα αγωνίζεται για το “σωστό” κι αν δεν το πετύχει τότε…

Η Σωστή Επιλογή

Η ζωή όμως δεν είναι εξέταση, είναι ένας δρόμος και οι επιλογές, μας ανοίγουν μονοπάτια και τα μονοπάτια μας διδάσκουν. Έτσι, η ζωή μας διδάσκει, οι επιλογές μας διδάσκουν, δεν έχουν πρόσημο δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Αν πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε τότε θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις επιλογές αυτές, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι η πιο ωφέλιμη επιλογή για εμάς, πάρα μόνο εμείς οι ίδιοι. Ποιος θα πει τι είναι σωστό, τι λάθος…; Αυτός που θα το κάνει πιθανότατα να πιστεύει ότι έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή και ίσως να περιμένει να βρει και τα λάθη άλλων για να εξιλεωθεί.

Advertisment

Η ζωή όμως δεν είναι λάθος, είναι ο δρόμος που θα επιλέξουμε και δεν μπορεί ένας δρόμος να είναι λάθος. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε την σωστή επιλογή, ας είμαστε ευγνώμονες για την οποιαδήποτε επιλογή, αυτή είναι που μας κάνει μοναδικούς. Δεν θα χαρακτήριζα λοιπόν ποτέ μια επιλογή λάθος, μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένουμε, αλλά σίγουρα έχει να μας διδάξει και σίγουρα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που την κάναμε και τελικά να πούμε: αν γύριζα πίσω τον χρόνο πάλι το ίδιο θα έκανα. Αυτή είναι η αποδοχή της κάθε στιγμής, της κάθε “σωστής επιλογής”.

—————

Σφακιανός Νικόλαος – μεταπτυχιακός φοιτητής κοινωνιολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

*Το παρόν κείμενο αποτελεί μια έκφραση ιδεών στην οποία μπορεί κάποιος να εντοπίσει ελλείματα. Καλώ ωστόσο τους αναγνώστες να μην σταθούν στην αποδόμηση του κειμένου, αλλά να το αναγνώσουν ως ένα φιλοσοφικό κείμενο του οποίου η θεωρία μπορεί να μας ταιριάζει, αλλά μπορεί και όχι.

Latest posts by Νίκος Σφακιανός (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση