, , ,

Συνέντευξη με τον Guru του γέλιου, ιατρό παθολόγο, Δρα Μαντάν Κατάρια

Από γενιά σε γενιά γνωρίζουμε ότι “το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο” . Πόσες φορές όμως στην ενήλικη και επιβαρυμένη με άγχη ζωή μας

Από γενιά σε γενιά γνωρίζουμε ότι “το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο” . Πόσες φορές όμως στην ενήλικη και επιβαρυμένη με άγχη ζωή μας γελάμε με την αθωότητα και τον ενθουσιασμό της παιδικής μας ηλικίας; Η Yoga Γέλιου, η πρωτοποριακή τεχνική γελωτοθεραπείας από την Ινδία που έχει εξαπλωθεί σε 105 χώρες του πλανήτη χάρη στην αποτελεσματικότητά της, μας εγγυάται ακριβώς αυτό: την επιστροφή στη χαρά για τη ζωή, μέσω της άμεσης αντιμετώπισης του άγχους, της ισχυροποίησης του ανοσοποιητικoύ μας συστήματος, της συναισθηματικής μας αποτοξίνωσης και της καλλιέργειας μιας θετικής νοητικής στάσης απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Το Ελληνικό Κίνημα Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου ιδρύθηκε το 2008, όταν η Βασιλική Σκρέκου μαθήτευσε δίπλα στον Ινδό εμπνευστή της μεθόδου, παθολόγο Δρ. Κατάρια κι έφερε την τεχνική στην Ελλάδα. Σήμερα, οι Επαγγελματίες της Yoga Γέλιου, παράλληλα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προσφέρουν εθελοντικά τη Yoga Γέλιου σε 12 Κοινωνικά Κλαμπ Γέλιου στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, την Κρήτη, τα Τρίκαλα, την Πάτρα και την Κέρκυρα, συμμετέχοντας σε μια παγκόσμια κοινότητα υγείας κι ευεξίας που απαριθμεί 16.000 μέλη.

Advertisment

Με αφορμή τους πανελλήνιους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, αυτή την Κυριακή 8 Μαϊου, ζητήσαμε από τον Guru του γέλιου, Δρ. Μαντάν Κατάρια να μοιραστεί μαζί μας κάποιες πληροφορίες για την ευεργετική επίδραση του γέλιου στο σύνολο της ανθρώπινής μας υπόστασης. Η συνέντευξη δόθηκε στην Βασιλική Σκρέκου, την πρώτη ελληνίδα μαθήτριά του και παρουσιάζεται αποκλειστικά από την Εναλλακτική Δράση. Στο τέλος της συνέντευξης θα βρείτε όλες τις δράσεις που θα λάβουν χώρα την Κυριακή 8 Μαΐου σε πολλά σημεία στην Ελλάδα.

• Δρ. Κατάρια, ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας ώστε να ξεκινήσετε το κίνημα των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου και να συστηματοποιήσετε τη Yoga Γέλιου σαν τεχνική γελωτοθεραπείας;

Πριν ξεκινήσω τη Yoga Γέλιου εξασκούσα τη γενική παθολογία στη Βομβάη κι αισθανόμουνα πολύ αγχωμένος λόγω του ιατρικού μου επαγγέλματος και του γεγονότος ότι ταυτόχρονα εξέδιδα ένα επιστημονικό περιοδικό για την υγεία. Αυτός ο συνδυασμός ήταν πολύ αγχωτικός για εμένα κι έψαχνα κάτι να με κάνει να νιώσω πιο χαλαρός. Έτσι σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο με τίτλο “Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο”.

Advertisment

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαχείρισης του άγχους, για κάποιο λόγο όμως το γέλιο ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή μου. Αφού διαπίστωσα τα πολλά οφέλη του γέλιου και τις επιστημονικές έρευνες που τα υποστηρίζουν σκέφτηκα: “Μα γιατί κανείς δε γελά; Γιατί να είναι γραμμένα μόνο στα χαρτιά;” κι έτσι μου ήρθε η ιδέα: “Και γιατί να μην ξεκινήσω ένα Κλαμπ Γέλιου;” .

Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα Κλαμπ Γέλιου με 5 άτομα, λέγαμε αστεία στην αρχή, μέχρι που μας τελείωσαν τα καλά αστεία. Τότε είχα την ιδέα να γελάσουμε σαν άσκηση και να το συνδυάσουμε με αναπνευστικές ασκήσεις, που αποτελούν μια πολύ καλή χαλαρωτική τεχνική.

Αυτό που με ενέπνευσε ήταν το ίδιο μου το άγχος, μια προσωπική εμπειρία που βίωνα. Στη συνέχεια διεπίστωσα ότι από όλες τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους το γέλιο ήταν η πιο γρήγορη κι αποτελεσματική.

• Πώς μπορεί ένας αρχάριος να προσεγγίσει το ανιδιοτελές γέλιο και να διαχειριστεί τυχόν εμπόδια που φέρνει στην επιφάνεια ο νους;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να πούμε ότι η Yoga Γέλιου δεν αποτελεί κωμωδία αλλά ενός τύπου πρόγραμμα εξάσκησης για υγεία κι ευτυχία. Συνήθως το γέλιο γίνεται αντιληπτό σαν διασκέδαση και πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι εδώ εξασκούμαστε στο γέλιο, χωρίς τη χρήση χιούμορ ή ανεκδότων καθώς και ότι γελάμε σε ομάδα, γεγονός που βοηθά στο να γελάσουμε εγκάρδια κι αληθινά.

Είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα στο οποίο κάποιος μπορεί να νιώσει κάπως άβολα στην αρχή, όσο εξασκείται όμως, τόσο αφήνεται. Το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ανθρώπους είναι ότι νιώθουν τα οφέλη της εξάσκησης από την πρώτη συνεδρία, τα άμεσα, απτά αποτελέσματα στην ίδια τους την εμπειρία.

Συνέντευξη με τον Guru του γέλιου, ιατρό παθολόγο, Δρα Μαντάν Κατάρια
Φωτογραφία από την περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου

• Μπορείτε να μοιραστείτε λίγη από την εμπειρία σας με τη Yoga Γέλιου, σαν το άτομο που επινόησε αυτή τη μέθοδο;

Ο λόγος που η Yoga Γέλιου έχει εξαπλωθεί σε 105 χώρες της Γης, χωρίς οργανωμένο marketing ή ιδιαίτερη διαφήμιση είναι τα οφέλη που βιώνουν οι συμμετέχοντες στην υγεία τους. Μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις ηλικίες, από την παιδική εώς και την τρίτη ηλικία, και τα οφέλη αφορούν σε κάθε τομέα της ζωής των συμμετεχόντων.

Μέσω των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου χτίζονται κοινότητες στις οποίες οι άνθρωποι απολαμβάνουν οφέλη στην υγεία τους, ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω της μειωσης του stress στη ζωή τους κι ακόμη και πάσχοντες από μια πληθώρα χρόνιων παθήσεων θεραπεύονται γρηγορότερα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η εξάσκηση στο γέλιο είναι αυτή που θεραπεύει τις παθήσεις, σίγουρα όμως συντελεί σε γρηγορότερη κι αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Ένα ακόμα όφελος της Yoga Γέλιου είναι ότι βοηθά στη διατήρηση μιας θετικής νοητικής στάσης απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σε σχολεία, κολλέγια, κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων, καθώς ταυτόχρονα βοηθά στο να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά μέσω των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου.

• Θα λέγατε ότι είναι τελικά το σώμα το πιο χρήσιμο εργαλείο, το οποίο οδηγεί στο ανιδιοτελές γέλιο και συμπαρασύρει θετικά και το νου;

Στη Yoga Γέλιου δε γελάμε από το νου. Χρησιμοποιούμε το σώμα μας και την εγγενή παιδικότητά μας προκειμένου να γελάσουμε. Γι’αυτό και γίνεται ευκολότερο για όλους να γελάσουν ακριβώς επειδή δε χρησιμοποιούμε ανέκδοτα ή χιούμορ, τα οποία είναι κάτι νοητικό.

Καθώς λοιπόν το σώμα σας ξεκινά να έχει την εμπειρία του γέλιου, στέλνει μια θετική επανατροφοδότηση προς τον εγκέφαλο και στη συνέχεια αναδομεί και την κατάσταση του νου ανάλογα. Είναι ευκολότερο να αλλάξεις το σώμα από ότι το νου, για παράδειγμα όταν κάποιος βιώνει πραγματικά δύσκολες συνθήκες, όποιες σκέψεις κι αν του προτείνετε δε θα βοηθήσουν.
Μια σωματική εμπειρία όμως, ένα βίωμα θα βοηθήσει το νου του να προσεγγίσει ξανά τη θετικότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επονομαζόμενη “σωματική επιστήμη”, οποιοδήποτε εργαλείο δηλαδή πιο σωματικό, είναι αποτελεσματικότερο από τα νοητικά εργαλεία.

Συνέντευξη με τον Guru του γέλιου, ιατρό παθολόγο, Δρα Μαντάν Κατάρια
Φωτογραφία από την περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου

• Ποια είναι τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα πάνω στα οφέλη του γέλιου σαν άσκηση;

Η αναζήτηση επιστημονικών ευρημάτων για τα οφέλη της Yoga Γέλιου καθορίζεται από πολλές παραμέτρους.

Πρώτα από όλα η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχολογική κατάσταση παγκοσμίως, συγκεκριμένα είναι η πρώτη σε συχνότητα παγκόσμια ασθένεια. Έχουμε δει λοιπόν ότι η Yoga Γέλιου ανεβάζει τη διάθεση και μειώνει τη νοητική κατάθλιψη.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ινδία κι άλλες χώρες, οι οποίες αφορούν στη μέτρηση των επιπέδων του άγχους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, το επίπεδο της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου, γεγονός που αποτελεί επίσημο δείκτη άγχους. Ακόμη, κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις της Yoga Γέλιου ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι από ιούς και κρυώματα.

Υπάρχει ένα πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο μετά από έρευνά του απέδειξε ότι οι ασκήσεις της Yoga Γέλιου βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού, μέσω της θερμιδικής απώλειας που προκαλούν, γεγονός που καθιστά τη Yoga Γέλιου μια αεροβική σωματική άσκηση, με σχεδόν ανάλογα αποτελέσματα με οποιαδήποτε αεροβική άσκηση.
Κάποια είδη άσκησης μπορεί να είναι κοπιαστικά, κουραστικά και τελικά μη ενδιαφέροντα για την πλειονότητα των ανθρώπων. Το γέλιο είναι διασκεδαστικό και, μιας και συντελείται σε ομάδα, είναι πιο ενδιαφέρον και κινητοποιεί τους ανθρώπους να το συνεχίσουν εντάσσοντάς το στην καθημερινότητά τους. Είναι κάτι απλό, καθόλου πολύπλοκο η αλήθεια, αφού ο καθένας μπορεί να γελάσει, χωρίς να χρειάζεται ειδικά παπούτσια ή εξοπλισμό. Το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο φάρμακο.

• Πώς μπορεί να βοηθήσει η Yoga Γέλιου στη διατήρηση μιας θετικής νοητικής στάσης και διαύγειας στη διαχείριση των προκλήσεων της καθημερινότητας;

Συνήθως ο νους μας διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις γιατί περιτριγυριζόμαστε από τόση αρνητικότητα, ξεκινώντας από τα νέα στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, τα περιοδικά. Η στάση των ανθρώπων είναι αρνητική γιατί οι άνθρωποι νιώθουν πολύ φόβο στις ζωές τους. Με τόση αρνητικότητα τριγύρω είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς μια θετική νοητική στάση.

Αυτό που κάνει η Yoga Γέλιου είναι ότι βοηθά να απελευθερωθούν από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα θετικές χημικές ουσίες που ονομάζουμε ενδορφίνες. Το είδος των σκέψεων που κάνουμε εξαρτάται από το πώς νιώθουμε, έτσι η συχνή εξάσκηση στη Yoga Γέλιου διατηρεί υψηλά τα επίπεδα θετικών χημικών ουσιών στο αίμα, ώστε να διατηρείται και ο νους θετικός. Συστήνω την καθημερινή εξάσκηση στο γέλιο, βοηθά στο να διατηρηθεί το ηθικό ψηλά και στη διαχείριση των προκλήσεων με έναν πολύ καλύτερο τρόπο, κάτι πολύ σχετικό με την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Συνέντευξη με τον Guru του γέλιου, ιατρό παθολόγο, Δρα Μαντάν Κατάρια
Φωτογραφία από την περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου

• Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους Έλληνες αυτή την ιδιαίτερη για τη χώρα μας περίοδο;

Η Ελλάδα περνά πολλές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές ανισορροπίες αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι αυτή την προκλητική περίοδο οι Έλληνες έχουν ανάγκη να εξασκούνται περισσότερο στο γέλιο. Όλα τα προβλήματα λύνονται στο δικό τους χρόνο, όμως μέχρι να λυθούν οι άνθρωποι χρειάζεται να διατηρήσουν μια θετική νοητική στάση, κάτι που πιστεύω ότι προσφέρει η Yoga Γέλιου.

Το άνοιγμα περισσότερων Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου , τα οποία είναι δωρεάν και ανοιχτά στο κοινό και μπορούν να συναντιούνται σε δημόσια πάρκα, πολιτιστικά κέντρα δήμων, ώστε οι άνθρωποι απλά να μαζεύονται και να γελούν είναι μια καλή λύση.

Επιπλέον η Yoga Γέλιου μπορεί να εισαχθεί σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, ώστε τα παιδιά να διατηρούν το ηθικό τους υψηλό, καθώς επίσης σε κέντρα εκγύμνασης, yoga studio και σε οποιαδήποτε δομή που στοχεύει στην καλή υγεία.

Η Yoga Γέλιου μπορεί να πλαισιώσει οποιοδήποτε υπάρχον πρόγραμμα εκγύμνασης, αλλά και να εξασκηθεί κάποιος αποκλειστικά σε αυτή, αποτελώντας έναν άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης αυτής της προκλητικής περιόδου για την Ελλάδα.

• Ποια είναι τα τελευταία νέα από το παγκόσμιο κίνημα Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Yoga Γέλιου ( International Laughter Yoga University)? Ποιος ο αριθμός των Επαγγελματιών της Yoga Γέλιου σε όλο τον κόσμο και ποιο το όραμά σας για το μέλλον;

Τη δεδομένη στιγμή η Yoga Γέλιου εξασκείται σε περισσότερες από 100 χώρες με πάνω από 16.000 Κοινωνικά Κλαμπ Γέλιου, ίσως και παραπάνω. Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις στις οποίες η Yoga Γέλιου εξασκείται στο χώρο εργασίας, γεγονός που επιφέρει βελτιωμένη απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Στην Ινδία εισαγάγουμε τη Yoga Γέλιου σε σχολεία και κολλέγια σαν τρόπο διαχείρισης του αυξανόμενου άγχους των παιδιών. Χρειαζόμαστε τη Yoga Γέλιου στο σωφρονιστικό σύστημα λόγω του ότι υπάρχει πολύς θυμός ανάμεσα στους κρατούμενους και μεγάλη ανάγκη απελευθέρωσής του, κάτι που η Yoga του Γέλιου μπορεί να κάνει με έναν υγιή κι ασφαλή τρόπο. Επιπλέον η Yoga Γέλιου εξασκείται στα κέντρα φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας ανά τον κόσμο, μιας και καθώς μεγαλώνουμε βιώνουμε εξασθένηση της υγείας και προβλήματα που μας οδηγούν στο να μη γελάμε πια ιδιαίτερα. Τα άτομα που υποφέρουν από την ασθένεια του Alzheimer και από άνοια μπορούν να επωφεληθούν πολύ.

Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχουν 15-20.000 Επαγγελματίες της Yoga Γέλιου, οι οποίοι προσφέρουν το γέλιο σαν άσκηση στα διαφορετικά πεδία εφαρμογής της, ενώ εμείς στήνουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Yoga Γέλιου στην Ινδία.

Το τελευταίο δεν αποτελεί ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο, δε χρειάζεται δηλαδή να ενταχθεί κανείς σε κάποιο εκπαιδευτικό τμήμα. Είναι ένα Πανεπιστήμιο του να ζεις, ένα Πανεπιστήμιο υγείας και χαράς, στο οποίο διδάσκουμε μόνο υλικό της Yoga Γέλιου και δεν δίνουμε ακαδημαϊκά πτυχία.

Αυτή τη στιγμή το “φυσικό” μέρος του Πανεπιστημίου χρειάζεται δύο χρόνια για να αποκτήσει πλήρη δομή, ταυτόχρονα εργαζόμαστε πάνω στα καινούρια προγράμματα στα κεντρικά γραφεία μας στη Bangalore και σε τόπους εκπαίδευσης που έχουμε νοικιάσει μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

Αναπτύσσουμε καινοτομικά προγράμματα τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να εισαγάγουν τη Yoga Γέλιου σε διαφορετικά πεδία εφαρμογής, κι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του International Laughter Yoga University. Τα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται και σε πιστοποιημένους επαγγελματίες της Yoga Γέλιου, ώστε με τη μετεκπαίδευσή τους να μοιραστούν τα οφέλη αυτών των καινοτομιών με τους ανθρώπους.

Στη δραστηριότητά μας περιλαμβάνεται η εκπαίδευση των ανθρώπων μέσω ενημερωτικών δελτιών, μετεκπαιδεύσεις για Επαγγελματίες της Yoga Γέλιου και διοργάνωση Συνεδρίων Γέλιου ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα πραγματοποιούμε το Φεστιβάλ Γέλιου στα οποία διδάσκουμε και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες ιδέες για την τεχνική.

Συνέντευξη με τον Guru του γέλιου, ιατρό παθολόγο, Δρα Μαντάν Κατάρια
Φωτογραφία από την περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου

• Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία θεσπίστηκε από εσάς το 1998, και στην Ελλάδα φέτος γιορτάζεται στις 8 Μαϊου, πώς θα λέγατε ότι ένα χαρούμενο και υγιές άτομο συνδέεται με μια ειρηνική κοινωνία;

Σαφώς και συνδέεται! Η αποστολή μας μέσω της Yoga Γέλιου είναι να φέρουμε υγεία, χαρά και Παγκόσμια Ειρήνη μέσα από το γέλιο. Με αυτό το όραμα θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1998. Εάν οι άνθρωποι είναι υγιείς και χαρούμενοι δεν σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, δε βρίσκονται σε πόλεμο. Γιατί υπάρχει μια εμπόλεμη κατάσταση; Γιατί οι άνθρωποι δε βιώνουν χαρά και δεν είναι υγιείς. Εάν πολλάπλασιάσουμε τα Κοινωνικά Κλαμπ Γέλιου σε όλο τον πλανήτη, πιστεύω ότι συντελούμε στην Παγκόσμια Ειρήνη πολύ σημαντικά.

• Πώς νιώθετε που θα μας επισκεφτείτε στην Ελλάδα το 2017;

Επιθυμώ πολύ να έρθω στην Ελλάδα. Το επιθυμώ γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλή ανάγκη το γέλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαγγελματίες της Yoga Γέλιου που εργάζονται εκεί και χρειάζονται κι άλλοι. Ξέρω ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και είμαι διατεθειμένος να προσφέρω δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να εξαπλωθεί περισσότερο το Ελληνικό Κίνημα Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου στη χώρα.

Δίνω προτεραιότητα στην Ελλάδα και είμαι πολύ ευτυχισμένος που, μετά από δική σου πρόσκληση, θα παρευρεθώ μες το 2017.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων την Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Κλαμπ Γέλιου Αθήνας, Αθήνα: ώρα 12:00| στο παρκάκι του ΗΣΑΠ Θησείου. Συντονιστές: Βασιλική Σκρέκου, Στέλλα Καβαδάτου, Φίλιππος Καλυμνιός, τηλ. Επικοινωνίας: 6977 12 11 66

Κλαμπ Γέλιου Ιωαννίνων, Ιωάννινα: ώρα 12:00| δίπλα στη λίμνη στο ξύλινο ντεκ απέναντι από τον πολυχώρο «Παλιά Σφαγεία» (σε περίπτωση βροχής Κοραή 4). Συντονίστρια: Μάρθα Κώστα, τηλ. Επικοινωνίας: 26510 64416

Κλαμπ Γέλιου Σητεία ς, Κρήτη: ώρα 19:00| στο χώρο «Με άλογα στο εδώ και τώρα» Κάτω Επισκοπή, κοντά στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Συντονίστρια: Andrea Patrizia, Wiener – Αγγελάκη τηλ. Επικοινωνίας: 6981 906 761

Κλαμπ Γέλιου Τρικάλων, Τρίκαλα: ώρα 19:30| κεντρική γέφυρα Τρικάλων. Η ειρηνευτική και χαρούμενη παρέα μας, με τη συνοδεία θεάτρου δρόμου, θα παρελάσει από την κεντρική γέφυρα μέχρι το μύλο του Ματσόπουλου,όπου και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση Yoga Γέλιου. Συντονίστρια: Ελευθερία Σικινιώτη, τηλ. Επικοινωνίας: 6974 05 37 00

Κλαμπ Γέλιου Κέρκυρας, Κέρκυρα: ώρα 18:00| στο Πρόσκοπιο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και με την υποστήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας. Συντονίστρια: Νικόλλ Λολέα, τηλ. επικοινωνίας: 6945 86 33 03

Περισσότερες πληροφορίες για τη Yoga Γέλιου, την πρωτοποριακή τεχνική γελωτοθεραπείας που έχει κατακτήσει τον πλανήτη χάρη στην αποτελεσματικότητά της και το Ελληνικό Κίνημα των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου στο:

https://www.laughter-yoga.gr

“When you laugh, you change, and when you change the whole the whole world changes”

Dr Madan Kataria, MD, Laughter Yoga Movement Founder

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση