,

7 μαθήματα ζωής που μας προσφέρει το BREXIT

Αδιαμφισβήτητα το δημοψήφισμα που οδήγησε στο περιβόητο BREXIT αιφνιδίασε πολλούς. Αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποια θα είναι η τύχη

5 μαθήματα ζωής που μας προσφέρει το BREXIT

Αδιαμφισβήτητα το δημοψήφισμα που οδήγησε στο περιβόητο BREXIT αιφνιδίασε πολλούς. Αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποια θα είναι η τύχη αυτή της λαϊκής ετυμηγορίας, εντούτοις, μπορούμε να εξαγάγουμε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα μαθήματα ζωής που μας προσέφερε αυτό.

Δεν υπάρχει δεδομένο

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η σιγουριά και η ασφάλεια του δεδομένου είναι μια ψευδαίσθηση του νου για να μας προστατεύσει από περιττό φόβο και άγχος. Η ζωή όμως σε κάθε ευκαιρία μας διδάσκει το αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο λιγότερο θα μας κλυδωνίζουν οι αλλαγές.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/5-mathimata-zois-prosferei-brexit/

Πρέπει πάντα να έχουμε εναλλακτικά σχέδια

Αυτό το μάθημα απορρέει από το πρώτο. Εφόσον τίποτα δεν είναι δεδομένο, χρειάζεται πάντα να έχουμε στο νου μας, εναλλακτικά σχέδια για κάθε περίπτωση. Δεν χρειάζεται να βασανιζόμαστε με αυτά, αλλά η πρόνοια είναι μέγιστη αρετή.

Η ζωή αγαπάει τις αλλαγές

Όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Όλα αλλάζουν. Η ζωή λατρεύει τις αλλαγές. Η ζωή είναι μια σειρά από αλλαγές και χάρη σε αυτές είμαστε σήμερα εδώ και συζητάμε για το BREXIT. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι είτε να είμαστε έτοιμοι για τις αλλαγές ή να τις επιδιώκουμε οι ίδιοι πριν μας επιβληθούν.

Advertisment

Ό,τι γεννιέται πεθαίνει κι ό,τι πεθαίνει θα ξαναγεννηθεί

Είτε αυτό είναι ένας άνθρωπος, μια ιδέα, ένα όραμα, θα ακολουθήσει τρεις κοσμικές φάσεις: Τη γέννηση, τη διατήρηση και την καταστροφή. Και ό,τι καταστρέφεται δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γεννηθεί κάτι πιο εξελιγμένο από τις στάχτες του. Η γέννηση διαρκεί όσο υπάρχει δημιουργικότητα, η διατήρηση υπάρχει όσο αυτή η δημιουργικότητα απολαμβάνεται και η καταστροφή έρχεται όταν εμφανίζεται η απληστία, η υπεροψία και η αλαζονεία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/5-mathimata-zois-prosferei-brexit/

Η διάλυση είναι πάντα πιο εύκολη από την ένωση

Πήρε πολλά χρόνια στη Βρετανία για να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά μόλις μια μέρα για να φύγει από αυτή. Αυτό συμβαίνει με όλες τις σχέσεις. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός αλλά χρειάζονται ελάχιστες πράξεις ή στιγμές για να επέλθει ο χωρισμός.

Το εγώ πολλές φορές νικάει το εμείς

Όσο κι αν επιθυμούμε οι οικογένειες, οι λαοί και ο κόσμος να είναι ενωμένος, τελικά το εγώ πολλές φορές αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Όταν χαθεί το πνεύμα, χάνεται και η ουσία

Ανεξαρτήτως αν η διαφορά ήταν μικρή υπέρ του BREXIT, το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία ενός λαού ένιωσε ότι αυτή η ένωση δεν υπηρετεί πια το πνεύμα και τα ιδανικά της. Και το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς λαούς αυτή τη στιγμή. Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι όταν κάτι δεν υπηρετεί το πνεύμα για το οποίο δημιουργήθηκε, σύντομα παρακμάζει.

Κατερίνα Τσίλλη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση