,

8 τρόποι για να δώσετε πλάτος και βάθος στη ζωή σας

11 μαθήματα ζωής για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε το πνεύμα και τη δύναμη που χρειάζεστε για να ζείτε όπως εσείς επιθυμείτε.

8 τρόποι για να δώσετε πλάτος και βάθος στη ζωή σας

Αρκετά μας έχει απασχολήσει το πως θα επιμηκύνουμε τη ζωή μας. Σε αυτό το άρθρο δεν θα διαβάσετε για το μήκος, αλλά πως να δώσετε πλάτος και βάθος στη ζωή σας. Η ζωή έχει νόημα εφόσον της το δώσουμε εμείς. Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει

Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί.

Advertisment

Και το γιατί, δεν είναι κάτι που ανακαλύπτουμε, είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε καθημερινά με τις επιλογές μας.

1. Συνειδητοποιήστε πόσο σύντομη είναι η ζωή

Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος.

Επίκουρος

Advertisment

Αυτό ακριβώς είναι η ζωή μας, μια αστραπή. Γεννιόμαστε, περπατάμε, πάμε σχολείο, πανεπιστήμιο, βρίσκουμε εργασία, παντρευόμαστε, κάνουμε παιδιά, παίρνουμε σύνταξη και πεθαίνουμε. Τόσο απλά και τόσο σκληρά. Καλά κάνουμε που σχεδιάζουμε, βάζουμε στόχους, προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν αξίζει να θυσιάζουμε διαρκώς τη χαρά, την ευτυχία, την αγάπη για να τα απολαύσουμε “μετά”. Γιατί το πιο πιθανό είναι ότι το “μετά” θα έρθει πολύ σύντομα και δεν θα είμαστε ακόμα έτοιμοι και θα τα αναβάλλουμε για ακόμα πιο μετά, μέχρι που δεν θα υπάρχει άλλο μετά. Διαβάστε τη συμβουλή του George Carlin’s για να απελυθερωθούμε από τα γηρατειά

2. Μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε

Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.

Γκάντι

Η μάθηση δεν πρέπει να τελειώσει ποτέ. Η μάθηση δεν είναι όμως μόνο το διάβασμα των βιβλίων. Η μάθηση είναι μια στάση απέναντι στη ζωή. Είναι μια στάση ταπεινότητας και περιέργειας προς τον θαυμαστό κόσμο και τη σοφία του. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τόσες μελέτες μας υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία της εκπαίδευσης απομακρύνει την άνοια και το αλτσχάιμερ. Τη στιγμή που παύουμε να είμαστε περίεργοι και να διψάμε για μάθηση, εκείνη τη στιγμή αρχίζει η παραίτησή μας.

8 τρόποι για να δώσετε πλάτος και βάθος στη ζωή σας

3. Κάντε τη ζωή σας να μετράει

Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις.

Βίκτωρ Ουγκό

Πρόσφατα, δημοσιεύσαμε το γράμμα ενός 24χρονου, ο οποίος το έγραψε θέλοντας να κάνει τη ζωή του να μετράει. Η έκφραση “να μετράει” παίρνει πολλές ερμηνείες. Σίγουρα όμως, η ζωή μας μετράει όταν κάνουμε μια αλλαγή στον κόσμο μας. Ακόμα περισσότερο όταν αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο. Εμπνεύστε, διαδώστε, αλλάξτε. Μην ακολουθείτε πρότυπα, γίνετε εσείς πρότυπα.

4. Αγαπήστε χωρίς όρους, προϋποθέσεις και φόβους

Αν αγάπησες και πόνεσες, αγάπα περισσότερο
Αν αγάπησες περισσότερο και πόνεσες περισσότερο, αγάπα ακόμα περισσότερο
Αν αγάπησες ακόμα περισσότερο και πόνεσες ακόμα περισσότερο, αγάπα περισσότερο ώσπου να μην πονάει άλλο.

Σαίξπηρ

Ποτέ, κανένας δεν μετάνιωσε για το ότι αγάπησε πολύ. Απεναντίας, πολλοί μετάνιωσαν για το ότι δεν αγάπησαν και δεν άφησαν τον εαυτό τους να αγαπηθεί. Η αγάπη δεν θα σας πληγώσει. Η αγάπη μόνο θεραπεύει. Αυτό που μας πληγώνει είναι οι προσδοκίες και τα ανταλλάγματα που περιμένουμε από το αντικείμενο της αγάπης μας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/8-tropoi-gia-na-dosete-platos-kai-vathos-sti-zoi/

5. Δώστε όσα πιο πολλά μπορείτε και αντέχετε

Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις.

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Θαυμάσιο απόφθεγμα του Τσώρτσιλ. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δίνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να δώσετε  και να μην το πάρετε πίσω. Μπορεί να μην πάρετε από εκεί που δώσατε αλλά δεν έχει σημασία. Η φύση γνωρίζει πολύ καλά να διατηρεί την ισορροπία.

6. Αφιερωθείτε σε έναν σκοπό

Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελετών δίνει έμφαση στην αίσθηση του σκοπού. Η αίσθηση του σκοπού μας χαρίζει μακροζωία, υγεία και ευτυχία. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σκοπός, αρκεί να είναι ο δικός σας. Τόσες οργανώσεις, τόσα κινήματα υπάρχουν εκεί έξω που έχουν ανάγκη από εθελοντές, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Κι αν δεν σας εκφράζει τίποτα από όλα αυτά δημιουργήστε έναν δικό σας σκοπό και δώστε την ψυχή σας σε αυτόν.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/8-tropoi-gia-na-dosete-platos-kai-vathos-sti-zoi/

7. Ζήστε επικίνδυνα

Μόνο ο άνθρωπος που έχει γνωρίσει φως και σκοτάδι, πόλεμο και ειρήνη, κορυφή και πτώση, μόνο αυτός ο άνθρωπος έχει γνωρίσει πραγματικά τη ζωή.

Stefan Zweig

Μια ζωή μέσα στη ζώνη ασφάλειας είναι μια χαμένη ζωή. Είναι μια ζωή χωρίς ουσία, χωρίς εμπειρία, χωρίς ψυχή. Ρισκάρετε να αποτύχετε, ρισκάρετε να πέσετε, ρισκάρετε να γνωρίσετε το σκοτεινό σας εαυτό, ρισκάρετε για να ζήσετε. Αυτά είναι στην τελική που θα θυμόμαστε όταν θα αποχωρούμε…

8. Μη δίνετε τόση σημασία στο πόσο θα ζήσετε. Δώστε περισσότερη στο πως θα ζήσετε.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το μήκος της ζωής σου, αλλά μπορείς κάτι να κάνεις για το πλάτος και το βάθος της.

H.L. Mencken

Το πλάτος και το βάθος της ζωής δεν είναι άλλο από τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που θα συσσωρεύσουμε. Πραγματικά, δεν ξέρουμε πόσο θα ζήσουμε. Αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς ζήσαμε και αν τελικά άξιζε να ζήσουμε ή απλά πετάξαμε 30 – 50 ή 80 χρόνια αιωνιότητας στη μηχανή του κιμά. Δείτε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που σε μικρή ηλικία έκαναν σπουδαία πράγματα

9χρονη κατασκευάζει σπίτια για αστέγους!

Το δώρο της Ρέητσελ (Βίντεο)

19χρονος επιχειρηματίας καθαρίζει τους ωκεανούς

Το πηγάδι του Ryan: Πως ένα εξάχρονο αγόρι αλλάζει τον κόσμο

Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση