, , ,

Κρυφές αλλεργίες: Δείτε τα συμπτώματα και τρόπους θεραπείας

Τα «ανεξήγητα» φαινόμενα που μπορεί να σημαίνουν πως έχετε κρυφή αλλεργία και πώς να την καταπολεμήσετε με φυσική διατροφή.

Οι κρυφές αλλεργίες μπορεί να είναι η αιτία
πάρα πολλών χρόνιων και δύσκολων συμπτωμάτων

Άρθρο του δρος Leo Galland

Advertisment

Ίσως πάσχετε από ανεξήγητα συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, πόνο ή δυσφορία που δεν υποχωρεί, ομίχλη εγκεφάλου, πεπτικά προβλήματα ή αϋπνία. Παρ’ όλα αυτά, δεν είστε ικανοποιημένοι καμουφλάροντας τα συμπτώματα με ολοένα και περισσότερα χάπια. Ίσως έχετε δοκιμάσει να πιείτε χυμούς, να κάνετε γυμναστική, να τρώτε υγιεινά ή άλλες εναλλακτικές λύσεις για να ενισχύσετε τη γενικότερη καλή σας κατάσταση. Κι όμως, τα ερωτήματά σας σχετικά με την υγεία σας εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

Διαβάστε

Πώς να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 μέρες

Advertisment

Πώς θεράπευσα το αυτοάνοσο νόσημά μου αποφεύγοντας εντελώς τη ζάχαρη

Συστηματικός Ερυθρηματώδης Λύκος: Αιτίες και Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Έχω πολλούς ασθενείς που με επισκέπτονται υποφέροντας από παρόμοια προβλήματα. Έχουν συμβουλευτεί ειδικούς, έχουν κάνει όλες τις εξετάσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν εντοπίσει την αιτία των προβλημάτων τους. Κατάλαβα ότι για να ανακαλύψω τα βαθύτερα αίτια, έπρεπε να θέσω τις σωστές ερωτήσεις. Για να πάρω απαντήσεις, έβαλα στο κέντρο της διάγνωσης τον ασθενή, γεγονός το οποίο αποτέλεσε το θεμέλιο της λειτουργικής ιατρικής και είχε στόχο να κατανοήσει το πλήρες ιστορικό της υγείας του ασθενούς και τα πλαίσια μέσα στα οποία εμφανίζεται η ασθένεια.

Στην πραγματικότητα, ιατρικές έρευνες έχουν ανακαλύψει σημαντική σχέση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον και παρέχουν πλέον στοιχεία για πολλά ανεξήγητα συμπτώματα. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν κάποια κρυφή αλλεργία θα μπορούσε να είναι η αιτία των περίεργων συμπτωμάτων από τα οποία έπασχαν τόσοι πολλοί από τους ασθενείς μου. Χρειάστηκα χρόνια έρευνας για να σπάσω τον κώδικα και να καταλάβω ότι πολλοί από αυτούς όντως έπασχαν από αλλεργίες.

Φυσικά, αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, δεν θα σκεφτείτε ότι έχετε αλλεργίες. Ίσως η μύτη σας να μην τρέχει και να μην έχετε φαγούρα στο δέρμα σας, αλλά έρευνες δείχνουν ότι πολλά συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με αλλεργίες, όπως:

• Αύξηση βάρους

• Στομαχόπονοι και πεπτικά προβλήματα

• Αϋπνία

• Πονοκέφαλοι

• Κόπωση

• Κατάθλιψη ή άγχος

• Ομίχλη εγκεφάλου

Όπως δείχνουν οι έρευνες αλλά και η εμπειρία μου ως γιατρός, η αιτία μπορεί να είναι οι αλλεργίες. Έχω δει χρόνιες καταστάσεις που παλαιότερα είχαν διαγνωστεί ως αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχιατρικές διαταραχές ή πολλά άλλα, να οφείλονται τελικά σε αλλεργίες. Τι είναι αυτό που ενισχύει το κύμα αλλεργιών;

Τι προκαλεί την επιδημία αλλεργιών

Κρυφές αλλεργίες: Δείτε τα συμπτώματα και τρόπους θεραπείας

Η επιδημία αλλεργιών επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Βομβαρδιζόμαστε από μια καταιγίδα φαστ φουντ, χημικών, στρες και κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, τα οποία προσβάλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα διαταράσσοντας την ισορροπία του και ενισχύοντας τις αλλεργίες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων εξηγεί ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν ιδιαιτέρως το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικά τα κύτταρα που φυσιολογικά εμποδίζουν τις αλλεργίες, τα οποία ονομάζονται ρυθμιστικά Τ-κύτταρα ή Τ-regs. Προκειμένου να θεραπευτείτε, θα πρέπει να εξισορροπήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκαθιστώντας την ισχύ των Τ-κυττάρων σας.

Εξισορροπήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φρούτα, λαχανικά και τσάι

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/kryfes-allergies-symptomata-therapeia/

Με απλά λόγια, η λύση είναι να εμποδίσετε ή να αντιστρέψετε την αλλεργία εξισορροπώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική σας κατάσταση με μια διατροφή με ολοκληρωμένες τροφές, πολλά λαχανικά, φρούτα και τσάι που παρέχουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα και ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την αποτοξίνωση και τη μείωση της φλεγμονής.

Διαβάστε

10 σημάδια που δείχνουν χρόνια φλεγμονή

7 τρόποι για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή

11 τρόποι με τους οποίους προκαλείτε κατά λάθος φλεγμονή στον οργανισμό σας

Αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνια φλεγμονή

Νόστιμα φαγητά που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι οι φράουλες, ο μαϊντανός, το πράσινο τσάι και το τσάι Oolong, καθώς και το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, οι γλυκοπατάτες και πολλά άλλα. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν στη μείωση της αλλεργικής αντίδρασης. Οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο που ένα συστατικό του μπρόκολου βοηθά στη μείωση του ποσοστού της αλλεργικής φλεγμονής στους ανθρώπους που εκτίθενται στις αναθυμιάσεις του καύσιμου ντίζελ. Αυτή η αλληλεπίδραση ανάμεσα στη διατροφή και το περιβάλλον είναι ένας παράγοντας με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση και άλλες τοξίνες.

Τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν στα τρόφιμα το έντονο χρώμα τους ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των αλλεργιών και ενισχύουν την πολυμορφία των βακτηρίων. Σε γενικές γραμμές, σας συστήνω να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και βότανα και να πίνετε πολλά φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

Πώς να θεραπεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα από μέσα προς τα έξω

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/kryfes-allergies-symptomata-therapeia/

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το έντερο  είναι το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο αποτελεί την πηγή των αλλεργιών. Ένα υγιές έντερο σας προστατεύει από τα αλλεργιογόνα στο πεπτικό σας σύστημα. Περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία καθορίζουν την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος, τις αλλεργίες, τον μεταβολισμό και τη διάθεσή σας. Η ποικιλομορφία μικροβίων στο έντερο είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε

Τεστ: Δείτε αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο έντερο που δεν έχετε αντιληφθεί

21 τροφές για την φυσική αποκατάσταση της υγείας του εντέρου αλλά και τους βάρους σας

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά στη νευροψυχολογία και 6 εκπληκτικά πράγματα για τα μικρόβια του εντέρου

Η κατανάλωση τροφών όπως το ξινό λάχανο, οι ωμές τροφές και το γιαούρτι θα ενισχύσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου σας. Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά, τα υγιή βακτήρια από ορισμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας βελτιώνοντας την ανοσολογική απόκριση.

Επίσης, εκτός κι αν πρέπει να πλυθείτε για να προετοιμαστείτε για κάποια χειρουργική επέμβαση, αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια και σαμπουάν. Με τον τρόπο αυτό απλώς ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών και θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στα υγιή βακτήρια.

Η βιολογική γεωργία αυξάνει επίσης την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο χώμα, η οποία στη συνέχεια ενισχύει την ποικιλομορφία των βακτηρίων που λαμβάνετε με το φαγητό σας. Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα δεν εξοντώνουν μόνο τα παράσιτα, μπορούν επίσης να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα βακτήρια και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων. Γι’ αυτό, σας συστήνω να καταναλώνετε βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.

[toggle title="Πηγές"]

www.niaid.nih.gov

www.eaaci.org

www.functionalmedicine.org

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395611

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23701574

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24287881

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074336/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14508026

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1866437/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11462117

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21054364

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25078665

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22327302

[/toggle]

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση