,

Οδηγός αντιμετώπισης της αρνητικότητας

Λίγο η πολιτική, λίγο η οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με τα ατομικά προβλήματα του καθενός, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αρνητικότητας τη σημερινή μέρα. Όσοι

Λίγο η πολιτική, λίγο η οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με τα ατομικά προβλήματα του καθενός, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αρνητικότητας τη σημερινή μέρα. Όσοι παρακολουθούν και ειδήσεις στην τηλεόραση βρίσκονται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Αυτός ο συνοπτικός οδηγός αντιμετώπισης της αρνητικότητας μπορεί να σας χρησιμεύσει οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε αποδυναμωμένοι, κακόκεφοι και αδιάθετοι.

1 Εντοπίστε την πηγή της αρνητικότητας

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε μια παύση στο μυαλό σας και σκεφτείτε τι ή ποιος σας προκαλεί φαινομενικά αυτή την αρνητικότητα. Τις περισσότερες φορές νιώθουμε κακόκεφοι ή κακοδιάθετοι και δεν γνωρίζουμε καν τον λόγο. Για να κάνουμε οτιδήποτε όμως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή.

Advertisment

2 Εστιάστε στις λύσεις, όχι στα προβλήματα

Εάν επιτρέψετε στα προβλήματα να κυριαρχήσουν το νου σας, τότε είναι φυσικό να κατακλυστείτε από αρνητικότητα. Και το χειρότερο είναι ότι όσο αφήνετε μια τέτοια κατάσταση να συνεχίζει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρείτε την πηγή της αργότερα. Όταν σας κατακλύζουν τα προβλήματα, κάντε μια απότομη αποστασιοποίηση και ασχοληθείτε με ένα κάθε φορά. Είναι ζωτικής σημασίας να μην επιτρέψετε να σας απασχολήσει το πρόβλημα αλλά η λύση του. Δηλαδή, αντί να σκεφτείτε “Δεν έχω τα χρήματα που χρειάζομαι για να κάνω το ταξίδι που θέλω”, εστιάστε στο “Πως θα βρω τα χρήματα για να κάνω το ταξίδι που θέλω” ή “Τι άλλο εξίσου ωραίο μπορώ να κάνω αν δεν καταφέρω να κάνω το ταξίδι που θέλω;”

3 Επιλέξτε να βρεθείτε σε περιβάλλοντα με θετικούς ανθρώπους

Αν βρεθείτε περικυκλωμένοι με φίλους οι οποίοι όλη την ώρα και όλη τη μέρα αναθεματίζουν την κατάσταση της κοινωνίας, είναι φυσικό επόμενο ότι μετά από λίγο θα κάνετε κι εσείς το ίδιο. Αλλά το να αναθεματίζετε απλά το πρόβλημα θα σας οδηγήσει στο να εστιάζετε σε αυτό και όχι στη λύση του. Επιλέξτε να βρίσκεστε με ανθρώπους που είναι αισιόδοξοι, χαρούμενοι και που θα σας ενθαρρύνουν να βγείτε από το πρόβλημά σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δοκιμάστε να αλλάξετε συζήτηση στις παρέες σας.

4 Αποστασιοποιηθείτε

Να θυμάστε, όλα είναι κύκλοι. Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση τώρα, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει. Οι περισσότεροι από εμάς, όταν βιώνουμε ένα πρόβλημα νομίζουμε ότι θα είναι για πάντα έτσι. Όμως αυτό δεν ισχύει και αν ανακαλέσουμε παλαιότερες καταστάσεις της ζωής μας θα το διαπιστώσουμε. Η αποστασιοποίηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση αλλά μας προσφέρει ένα καλό διάλειμμα από την αρνητικότητα και μας δίνει χρόνο να σκεφτούμε εποικοδομητικά.

Advertisment

5 Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας

Ναι, οι επιλογές μας έχουν τις συνέπειές τους. Όμως ακόμα σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι η οπτική μας δημιουργεί την πραγματικότητά μας. Όλοι κάναμε λάθη και το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσουμε. Ας δείξουμε κατανόηση στον εαυτό μας ότι τη στιγμή που κάναμε τις επιλογές μας πιστεύαμε ότι ήταν οι καλύτερες δυνατές.

6 Συγκεντρωθείτε

Ο φόβος επιδρά με ένα ύπουλο τρόπο και γι αυτό είναι τόσο δυνατός που μπορεί να μας παραλύσει. Θολώνει το μυαλό μας. Η κατάσταση του φόβου εμποδίζει το μυαλό μας να σκεφτεί. Πολλοί από τους φόβους μας είναι παράλογοι ή είναι απλά πιθανότητες που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Αν καταφέρουμε να κάνουμε ένα νοητικό άλμα τη στιγμή του φόβου και συγκεντρώσουμε τη σκέψη μας, θα τον δούμε αυτομάτως να αποδυναμώνεται.

7 Αλλάξτε ή Προσαρμοστείτε

Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε, αλλάξτε το. Αν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αποδεχτείτε το. Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει “Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Αν κάτι μπορείς να το αλλάξεις τότε γιατί να ανησυχείς, απλά άλλαξέ το. Αν κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις, τότε και πάλι δεν έχει νόημα να ανησυχείς, απλά αποδέξου το.” Κάποιες φορές, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση και να προσαρμοστείτε εσείς σε αυτή. Εξάλλου, όπως έχει πει και ο Δαρβίνος “Δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος αλλά το πιο προσαρμοστικό”. Έπειτα, προσπαθήστε μέσα από αυτό το πρίσμα να δείτε που είναι το καλό. Διότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές καταστάσεις υπάρχει ένα καλό. Πιαστείτε από αυτό και μεγαλώστε το. Εστιάστε στο καλό και αυτό θα μεγαλώσει και θα καλύψει όλο το σκοτάδι.

Διαβάστε: 8 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν όλα πάνε στραβά

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση