, ,

Η δύναμη που καθορίζει το πεπρωμένο σου είσαι εσύ

Όταν δεν έχεις επίγνωση ότι η καλύτερή σου πηγή απαντήσεων είσαι εσύ ο ίδιος, τότε αρχίζεις να ψάχνεις αλλού. Είμαστε σαν τον μοσχοφόρο μόσχο∗

Η δύναμη που καθορίζει το πεπρωμένο σου είσαι εσύ

Όταν δεν έχεις επίγνωση ότι η καλύτερή σου πηγή απαντήσεων είσαι εσύ ο ίδιος, τότε αρχίζεις να ψάχνεις αλλού. Είμαστε σαν τον μοσχοφόρο μόσχο∗ που αναζητάει σε βουνά και λαγκάδια την πηγή του μεθυστικού αρώματος που φτάνει στα ρουθούνια του, για να ανακαλύψει τελικά ότι το εκπέμπει αυτός ο ίδιος. Ο Βούδας ρωτούσε: «Αν δεν το πάρεις από τον εαυτό σου, πού θα πας να το αναζητήσεις;»

Σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειρά Northern Exposure, μια νεαρή γυναίκα, η Σέλι, λαβαίνει ένα γράμμα – αλυσίδα που της υπόσχεται πως αν ταχυδρομήσει το γράμμα σε έναν φίλο της μέσα σε τρεις μέρες, θα της έρθει μεγάλη καλοτυχία. Αποφασίζει να δοκιμάσει και ταχυδρομεί το γράμμα από το μπακάλικο/ταχυδρομείο της μικρής της πόλης.

Advertisment

Αμέσως, η Σέλι αρχίζει να λαβαίνει χρήματα, να γνωρίζει άντρες και να απολαμβάνει κάθε είδους επιτυχία που επεδίωκε για πολύ καιρό. Είναι ενθουσιασμένη! Το γράμμα είχε πραγματικά λειτουργήσει!

Μια εβδομάδα αργότερα, η Σέλι ξαναπάει στο ταχυδρομείο, όπου ο υπάλληλος της δείχνει το γράμμα της, που δεν είχε ταχυδρομηθεί, και της λέει: «Περίμενα να ξαναπεράσει. Το γράμμα σου χρειαζόταν κι άλλα γραμματόσημα».

Έκπληκτη, η Σέλι διαπιστώνει ότι δεν ήταν το γράμμα – αλυσίδα αλλά εκείνη η ίδια που είχε δημιουργήσει την καλή της τύχη. Και συμπεραίνει: «Μάλλον εγώ διαφεντεύω τη ζωή μου, τελικά».

Advertisment

Το ίδιο και όλοι εμείς. Η ζωή σου δεν είναι αυτό που την κάνουν τα άστρα, οι αριθμοί, η γενετική, το περιβάλλον, η πολιτική ή οι οικονομικές συνθήκες⋅ είναι αυτό που την κάνεις εσύ. Οι εξωτερικές μεταβλητές επηρεάζουν, αλλά εσωτερικές μεταβλητές καθορίζουν.

Για να ζήσεις πραγματικά, παραιτήσου από κάθε ιδέα πως οτιδήποτε έξω από εσένα καθορίζει το πεπρωμένο σου. Η δύναμη που καθορίζει το πεπρωμένο σου είσαι εσύ.

Για να έχεις τύχη, παραιτήσου από την ιδέα της τύχης. Οι καλότυχοι άνθρωποι έλκουν θετικά περιστατικά επειδή κάνουν καλότυχες σκέψεις. Οι άνθρωποι που έλκουν συνεχώς αρνητικά περιστατικά διατηρούν ανάλογα πρότυπα σκέψης. Όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Τα άστρα και οι αριθμοί δεν προκαλούν⋅ αντανακλούν.

Μακροπρόθεσμα, γίνονται ό,τι τα κάνεις. Οποιοδήποτε σύστημα μαντείας αξίζει μόνον όταν τιμάει τη δύναμή σου να επιλέγεις. Ακόμη και τα καλύτερα διάμεσα παραδέχονται ότι τίποτε δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα. Τα περιστατικά μπορεί να πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση, αλλά η δική σου βούληση είναι πάντα μια ισχυρή από το προκαθορισμένο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen με τίτλο «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση