, , ,

6 βήματα για να φτιάξετε τον κήπο των ονείρων σας!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να φυτέψετε σωστά τα λουλούδια και τα φυτά της αρεσκείας σας σε μπαλκόνια και βεράντες.

6 βήματα για να φτιάξετε τον κήπο των ονείρων σας

6 βήματα για να φτιάξετε τον κήπο των ονείρων σας!

Είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να γεμίσουν με λουλούδια και φυτά το μπαλκόνι ή τη βεράντα τους, αλλά πολλές φορές, δεν ξέρουν από που να αρχίσουν ώστε να κάνουν τα σωστά βήματα για να το πραγματοποιήσουν. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τα βασικά βήματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς ώστε να μετατρέψει έναν άδειο και ανεκμετάλλευτο χώρο σε έναν όμορφο κήπο.

Advertisment

Βήμα Πρώτο

Υπολογίστε το μέγεθος του χώρου σας μετρώντας τις πλευρές του περιμετρικά και σχεδιάστε τη μορφή (στο μυαλό σας ή ακόμα καλύτερα σε χαρτί) που θα θέλατε να έχει όταν τελειώσει. Αυτό έχει μεγάλη σημασία ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του χώρου που θα χρειαστείτε, γεγονός που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τα φυτά που θα πάρετε αλλά και το μέγεθος αυτών και των γλαστρών που θα τοποθετηθούν.

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/vimata-ftiaxete-kipo-oneiron-sas/

Βημα Δεύτερο

Μάθετε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αυτήν την πληροφορία διότι εξαρτώνται πολλά από αυτήν. Ο χρόνος, για παράδειγμα, που «βλέπει» το μπαλκόνι ο ήλιος, θα καθορίσει ποια φυτά θα διαλέξετε και πώς θα τα τποθετήσετε στο χώρο. Αν ο χώρος σας δεν έχει πολύ ήλιο στη διάρκεια της μέρας, καλό θα ήταν να μην επιλέξετε φυτά που χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για την ανάπτυξή τους.

Βήμα Τρίτο

Αφού διαλέξετε τα φυτά που σας αρέσουν και είναι κατάλληλα για το χώρο σας, μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτά. Αν γνωρίζετε τις ανάγκες του φυτού, θα είστε προετοιμασμένοι για την καλύτερη περιποίησή του αλλά και οτιδήποτε προκύψει στη συνέχεια. Έπειτα διαλέξτε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που θα χρησιμοποιήσετε, αφού έχετε μια σχετική εικόνα του πώς θα τοποθετηθούν στο χώρο ανάλογα με το μέγεθος και τη δική σας προσωπική άποψη.

Advertisment

Βήμα Τέταρτο

Αφού έχετε μια επαρκή εικόνα του χώρου και των φυτών που θα αγοράσετε, πηγαίνετε στο φυτώριο που θα επιλέξετε. Εκεί αρχίζει και το διασκεδαστικό κομμάτι της ιστορίας. Το να είσαι ανάμεσα σε φυτά και λουλούδια, άλλωστε, είναι ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα. Ζητήστε από τον άνθρωπο που θα σας εξυπηρετήσει να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτά που πρόκειται να αγοράσετε και να σας δώσει την σωστή ποσότητα χώματος που θα χρειαστείτε. Προαιρετικά, μπορείτε να προμηθευτείτε και διακοσμητικά υλικά κήπου, όπως κεράκια, βότσαλα κ.α.

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/vimata-ftiaxete-kipo-oneiron-sas/

Βήμα Πέμπτο

Αγοράστε τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείτε. Συνήθως, για μικρούς χώρους, δεν χρειάζονται μεγάλα και ειδικά εργαλεία. Απλά πράγματα, όπως γάντια, φτυαράκι, ένα μικρό σκαλιστήρι και ένα κλαδευτήρι, ίσως, σας είναι αρκετά για την αρχή.

Βήμα Έκτο

Ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε τα φυτά σας. Εφόσον έχετε μάθει, όπως είπαμε προηγουμένως, αρκετές πληροφορίες για τα φυτά που επιλέξατε, προσέχετε να μπουν στις κατάλληλες θέσεις στο μπαλκόνι ανάλογα με τις ανάγκες τους. Εκεί που έχει περισσότερο ήλιο θα βάλετε τα φυτά που θέλουν πολύ ήλιο και ούτω καθεξής.

Tip*

Αυτό που θα πρέπει να προσέξτε όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε τα φυτά σας είναι ο χώρος του αμαξιού. Την «πατάνε» πολλοί διότι δεν έχουν προετοιμάσει κατάλληλα το αυτοκίνητό τους ώστε να βάλουν μέσα έτοιμα φυτά σε γλάστρες ή σακούλες. Πολλές φορές, είτε στάζουν νερά από τα φυτά διότι είναι φρεσκοποτισμένα, είτε πέφτουν πολλά φύλλα και χώματα. Για αυτό, καλύψτε τα καθίσματα ή το πορτ-μπαγκάζ με νάυλον σακούλα που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να πεταχτεί αν χρειαστεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση