, ,

Το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτιώνει την φυσική κατάσταση σε γυναίκες με ινομυαλγία

Το γανόδερμα είναι ένα είδος μανιταριού που βοηθά στην αύξηση της ζωτικής ενέργειας και τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτιώνει την φυσική κατάσταση σε γυναίκες με ινομυαλγία

Το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτιώνει την
φυσική κατάσταση σε γυναίκες με ινομυαλγία

Εισαγωγή

Η ινομυαλγία είναι μία χρόνια, ρευματική ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από γενικευμένο πόνο, δυσκαμψία και ευαισθησία σε τουλάχιστον 11 από τα 18 ειδικά σημεία (1). Επιπλέον, η ινομυαλγία συνδέεται με ένα εύρος συμπτωμάτων, όπως μυϊκή ακαμψία, κατάθλιψη, μη-αναζωογονητικό ύπνο, και νοητικές βλάβες (2,3). Στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, εκτιμάται ότι 3% έως 5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από η ινομυαλγία (4).

Advertisment

Η ινομυαλγία συνδέεται, επίσης, με την παχυσαρκία. Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι περίπου το 72% των γυναικών με ινομυαλγία είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες (5). Αυτό το στοιχεία θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους (6). Αυτή η καθιστική τάση ίσως αυξηθεί από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, όπως πόνος, κόπωση, δυσκαμψία ή κατάθλιψη, ενώ την ίδια στιγμή κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν από την έλλειψη σωματικής άσκησης, δηλαδή η κακή φυσική κατάσταση ή η κατάθλιψη (7). Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής (HRQoL) (8).

Οι συνιστόμενες θεραπείες για την ινομυαλγία περιλαμβάνουν φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές θεραπείες. Μεταξύ των μη-φαρμακολογικών θεραπειών, οι φυσικές θεραπείες έχουν αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της ευεξίας και της φυσικής λειτουργίας (9). Σήμερα, οι φυσικές και οι διατροφικές θεραπείες μελετώνται στο σύνδρομο της ινομυαλγίας, διότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη βελτίωση διαφορετικών συμπτωμάτων (10).

Γυναίκα θεράπευσε ινομύωμα στη μήτρα με μια απλή συνταγή με αλόη

Advertisment

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών θεραπειών, το Γανόδερμα Λούσιντουμ έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και έχει μελετηθεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Είναι ένα είδος μανιταριού που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του στην αύξηση της ζωτικής ενέργειας, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, και προαγωγή της υγείας (11). Προηγούμενες έρευνες διερεύνησαν την επίδραση του σε διαφόρες νόσους, όπως ανώμαλα κύτταρα (12), διαβήτης (13) ή ηπατίτιδα (14). Διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις έχουν αναφερθεί, επίσης, όπως αντιφλεγμονώδεις (15), αντιοεξιδωτικές (13), αντιιικές (16), νευροπροστατευτικές (17), και υποτασικές (18).

Οι επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες. Γνωρίζουμε, μόνο μία έρευνα (19), η οποία αξιολόγησε τα αποτελέσματα του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιοξειδωτική δράση του Γανόδερμα Λούσιντουμ θα μπορούσε να προστατεύσει τους αθλητές αντοχής από την υπερβολική προπόνηση.
Επιπλέον, σημαντικές επιπτώσεις στην φυσική κατάσταση και κόπωση αναφέρθηκαν σε ασθενείς με ανώμαλα κύτταρα του μαστού (20).
Ωστόσο, ο μηχανισμός, στον οποίο οφείλονται αυτές οι βελτιώσεις, παραμένει άγνωστος.

To Χαρούπι είναι μία φυσική θεραπεία που έχει καταναλωθεί σε πολλές χώρες της Μεσογείου στην προετοιμασία ποτών και στην ζαχαροπλαστική. Το Χαρουπάλευρο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα (21,22). Λόγω της χαμηλής τιμής του, το χαρούπι μπορεί να θεωρηθεί ως μία “χαμηλού κόστους” πηγή αντιοξειδωτικών. Πρόσφατες μελέτες υπέθεσαν ότι το οξειδωτικό στρες ίσως έχει ένα σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ινομυαλγίας (23). Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες στην φυσική κατάσταση (19), δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές πηγές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Σκοπός

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις πιθανές επιδράσεις του Γανόδερμ Λούσιντουμ και του Χαρουπιού, όχι μόνο ως αντιοξειδωτικές πηγές (κυρίως το Γανόδερμα Λούσιντουμ, το οποίο ίσως έχει και άλλα οφέλη όπως αναφέρεται παραπάνω), ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις του Γανόδερμ Λούσιντουμ και του Χαρουπιού στην φυσική κατάσταση ασθενών που πάσχουν από ινομυαλγία.

Μέθοδοι

Συμμετέχοντες

Συμμετείχαν στην μελέτη 64 γυναίκες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με ινομυαλγία από ρευματολόγο.

Διαδικασίες

Η παρούσα μελέτη είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, κλινική μελέτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις ακόλουθες δύο ομάδες: ομάδα Γανόδερμα Λούσιντουμ ή ομάδα Χαρούπι. Οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των δύο ομάδων, αλλά δεν ήξεραν σε ποια ομάδα ανήκαν.

Οι διεργασίες τυχαιοποίησης και κατανομής διεξήχθησαν από έναν από τους ερευνητές με τη χρήση τυχαίων κωδικών αριθμών. Αυτός ο ερευνητής δεν συμμετείχε στην ανάκτηση δεδομένων ή στην στατιστική ανάλυση.

Ως εκ τούτου, τα ακόλουθα άτομα ήταν “τυφλά”:

α) τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή
β) τα άτομα που χορηγούν την αγωγή
γ) τα άτομα που αξιολογούν τα αποτελέσματα, και, τέλος,
δ) τα άτομα που αναλύουν τα αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν Γανόδερμα Λούσιντουμ ή Χαρούπι κατά την διάρκεια μίας περιόδου 6 εβδομάδων. Η λήψη για το Γανόδερμα Λούσιντουμ και το Χαρούπι ήταν 3 γραμμάρια διαλυμένο σε ζεστό νερό, δύο φορές την ημέρα, (6 γραμμάρια ημερησίως). Η πρώτη λήψη ήταν στο πρωινό και η δεύτερη στο δείπνο.

Συλλογή δεδομένων

Επιλέχθηκαν 9 διαφορετικά τεστ ελέγχου της φυσικής κατάστασης των συμμετέχοντων, προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα τους.

Αποτέλεσματα

Μετά την αγωγή των 6 εβδομάδων, το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτίωσε με στατιστικά σημαντική διαφορά (p <.05) την σωματική ικανότητα των γυναικών που πάσχουν από ινομυαλγία. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε βελτίωση :

– στην αερόβια αντοχή,

– στην ταχύτητα κίνησης, και

– στην ευελιξία των κάτω άκρων.

Διαβάστε ακόμη: 6 τροφές που εξισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες

Από την άλλη πλευρά, το χαρούπι φάνηκε να είναι μάλλον αναποτελεσματικό για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Συζήτηση και συμπέρασμα

Αν και η παρούσα μελέτη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει με ακρίβεια πώς βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, η σημασία των ευρημάτων μας είναι πολύ μεγάλη. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ ή / και του Χαρουπιού στην φυσική κατάσταση ενός πληθυσμού με μια συγκεκριμένη νόσο.  Ως εκ τούτου, η μελέτη αυτή θέτει τα θεμέλια για μελλοντική έρευνα που θα επικεντρώνεται στις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση παθολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από κακή φυσική κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, τα συμπεράσματα από την προηγούμενη μελέτη στην φυσική κατάσταση σε ποδηλάτες που έλαβαν Γανόδερμα Λούσιντουμ και Κόρντισεπς Σίνενσις, επιβεβαιώνονται (19). Με τον τρόπο αυτό, η παρούσα μελέτη είναι, επίσης, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στις αθλητισμές επιδόσεις.

Η σημασία της φυσικής κατάστασης σε γυναίκες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι ευρέως γνωστή. Στην πραγματικότητα, είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανοποίηση από τη ζωή και την ευεξία (25), επειδή προφανώς σχετίζεται με την ικανότητα του να εκτελούνται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Επιπλέον, η αερόβια αντοχή και ευελιξία σχετίζονται εξαιρετικά με την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQoL). Η αναφερόμενη επίδραση της αγωγής στην ταχύτητα κίνησης είναι υψηλότερη από την ελάχιστη πραγματική αλλαγή, η οποία υπολογίστηκε σε ασθενείς με χρόνιο πόνο (οστεοαρθρίτιδα) και ήταν 0,07 μέτρα / δευτερόλεπτο (24).

Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το Γανόδερμα Λούσιντουμ ίσως είναι αποτελεσματικό για την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης των ασθενών που πάσχουν από ινομυαλγία.  Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και διαφορετική δοσολογία Γανόδερμα Λούσιντουμ και Χαρουπιού απαιτούνται.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ιστολόγιο για την Μυκοθεραπεία

[toggle title="Παραπομπές"]

1. Wolfe F, Smythe HA, Yunus MB, et al. The american-colle- ge-of-rheumatology 1990 criteria for the classification of fi – bromyalgia – report of the multicenter criteria committee. Ar – thritis and rheumatism 1990; 33(2): 160-72.
2. Bennett RM, Jones J, Turk DC, Russell IJ, Matallana L. An internet survey of 2,596 people with fibromyalgia. Bmc Mus- culoskeletal Disorders 2007; 8.
3. Wilson HD, Robinson JP, Turk DC. Toward the Identification of Symptom Patterns in People With Fibromyalgia. Arthritis & Rheumatism-Arthritis Care & Research 2009; 61(4): 527-34.
4. Branco JC, Bannwarth B, Failde I, et al. Prevalence of Fibrom- yalgia: A Survey in Five European Countries. Seminars in ar – thritis and rheumatism 2010; 39(6): 448-53
5. Segura-Jimenez V, Aparicio VA, Alvarez-Gallardo IC, Car – bonell-Baeza A, Tornero-Quinones I, Delgado-Fernandez M. Does body composition differ between fibromyalgia patients and controls? The al-Andalus project. Clinical and experimen- tal rheumatology 2015; 33(1 Suppl 88): 25-32.
6. Rusu C, Gee ME, Lagace C, Parlor M. Chronic fatigue syndro- me and fibromyalgia in Canada: prevalence and associations with six health status indicators. Health promotion and chronic disease prevention in Canada 2015; 35(1): 3-11.
7. Everson-Hock ES, Green MA, Goyder EC, et al. Reducing the impact of physical inactivity: evidence to support the case for targeting people with chronic mental and physical conditions. Journal of public health 2015.
8. Gusi N, Tomas-Carus P, Hakkinen A, Hakkinen K, Orte- ga-Alons A. Exercise in waist-high warm water decreases pain and improves health-related quality of life and strength in the lower extremities in women with fibromyalgia. Arthritis & Rheumatism-Arthritis Care & Research 2006; 55(1): 66-73.
9. Busch AJ, Schachter CL, Overend TJ, Peloso PM, Barber KAR. Exercise for fibromyalgia: A systematic review. Journal of Rheumatology 2008; 35(6): 1130-44.
10. Shaver JL, Wilbur J, Lee H, Robinson FP, Wang E. Self-Re- ported Medication and Herb/Supplement Use by Women with and without Fibromyalgia. Journal of Womens Health 2009; 18(5): 709-16.
11. Batra P, Sharma AK, Khajuria R. Probing Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Higher Basi- diomycetes): A Bitter Mushroom with Amazing Health Be- nefits. International journal of medicinal mushrooms 2013; 15(2): 127-43.
12. Liang Z, Yi Y, Guo Y, Wang R, Hu Q, Xiong X. Chemical characterization and antitumor activities of polysaccharide extracted from Ganoderma lucidum. International journal of molecular sciences 2014; 15(5): 9103-16.
13. Pan D, Zhang D, Wu J, et al. Antidiabetic, antihyperlipidemic and antioxidant activities of a novel proteoglycan from gano- derma lucidum fruiting bodies on db/db mice and the possible mechanism. PloS one 2013; 8(7): e68332.
14. Li Y, Yang Y, Fang L, Zhang Z, Jin J, Zhang K. Anti-hepatitis activities in the broth of Ganoderma lucidum supplemented with a Chinese herbal medicine. The American journal of Chi – nese medicine 2006; 34(2): 341-9.
15. Yoon HM, Jang KJ, Han MS, et al. Ganoderma lucidum etha- nol extract inhibits the inflammatory response by suppressing the NF-kappaB and toll-like receptor pathways in lipopolysac- charide-stimulated BV2 microglial cells. Experimental and therapeutic medicine 2013; 5(3): 957-63.
16. Zhang W, Tao J, Yang X, et al. Antiviral effects of two Gano- derma lucidum triterpenoids against enterovirus 71 infection. Biochemical and biophysical research communications 2014; 449(3): 307-12.
17. Zhang W, Zhang Q, Deng W, et al. Neuroprotective effect of pretreatment with ganoderma lucidum in cerebral ischemia/ reperfusion injury in rat hippocampus. Neural regeneration research 2014; 9(15): 1446-52.
18. Tran HB, Yamamoto A, Matsumoto S, et al. Hypotensive effects and angiotensin-converting enzyme inhibitory peptides of reishi (Ganoderma lingzhi) auto-digested extract. Molecules 2014; 19(9): 13473-85.
19. Rossi P, Buonocore D, Altobelli E, et al. Improving Training Condition Assessment in Endurance Cyclists: Effects of Gano- derma lucidum and Ophiocordyceps sinensis Dietary Supple – mentation. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM 2014; 2014: 979613.
20. Zhao H, Zhang Q, Zhao L, Huang X, Wang J, Kang X. Spore Powder of Ganoderma lucidum Improves Cancer-Related Fati – gue in Breast Cancer Patients Undergoing Endocrine Therapy: A Pilot Clinical Trial. Evidence-based complementary and al- ternative medicine : eCAM 2012; 2012: 809614.
21. El Hajaji H, Lachkar N, Alaoui K, et al. Antioxidant activity, phytochemical screening, and total phenolic content of extracts from three genders of carob tree barks growing in Morocco. Arabian Journal of Chemistry 2011; 4(3): 321-4.
22. Yousif AK, Alghzawi HM. Processing and characterization of carob powder. Food chemistry 2000; 69(3): 283-7
23. Rossi A, Di Lollo AC, Guzzo MP, et al. Fibromyalgia and nu- trition: what news? Clinical and experimental rheumatology 2015; 33(1 Suppl 88): S117-25.
24. Motyl JM, Driban JB, McAdams E, Price LL, McAlindon TE. Test-retest reliability and sensitivity of the 20-meter walk test among patients with knee osteoarthritis. BMC musculoskeletal disorders 2013; 14: 166.
25. Juuso P, Skar L, Olsson M, Soderberg S. Meanings of feeling well for women with fibromyalgia. Health care for women in- ternational 2013; 34(8): 694-706.

[/toggle]

Πηγή: Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32(5):2126-35. doi: 10.3305/nh.2015.32.5.9601. GANODERMA LUCIDUM IMPROVES PHYSICAL FITNESS IN WOMEN WITH FIBROMYALGIA. Collado Mateo D1, Pazzi F2, Domínguez Muñoz FJ3, Martín Martínez JP4, Olivares PR5, Gusi N6, Adsuar JC4

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση