, , ,

Σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: 4 μέταλλα που προστατεύουν από τη μυική καταπόνηση

Τα 4 μέταλλα που αυξάνουν την αντοχή στην μυική καταπόνηση του οργανισμού.

Σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: 4 μέταλλα που προστατεύουν από τη μυική καταπόνηση

Σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: 4 μέταλλα που προστατεύουν από τη μυική καταπόνηση

Ο φώσφορος το σελήνιο το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι μέταλλα που μετράμε συχνά σε πολλά σύνδρομα μυϊκής κόπωσης και μειωμένης αντοχής. Οι διαταραχές τους συχνά διαλάθουν της προσοχής με δεδομένο ότι οι μετρήσεις αυτές δεν είναι οι κοινές μετρήσεις που περιλαμβάνονται στα συνήθη check up. Σε καταστάσεις κακής διατροφής η κόπωση δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα χαμηλού σιδήρου αλλά συχνά ελλείπουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα ζωτικά μέταλλα.

Advertisment

1. Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, απαραίτητο σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες.

Το σελήνιο του αίματος αποτελεί μια αδρή αντανάκλαση των αποθεμάτων σεληνίου του οργανισμού. Η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια διαταραχή που συνοδεύεται από αλλοίωση κυτταρικών μεμβρανών συσσώρευση ελευθέρων ριζών, μυϊκή αδυναμία, καρδιακή δυσλειτουργία. Μειωμένα επίπεδα σεληνίου υπάρχουν σε μυοκαρδιοπάθεια, ηπατικές βλάβες, κακή διατροφή, κληρονομικά νοσήματα. Η κύηση συνοδεύεται ενίοτε από χαμηλά επίπεδα σεληνίου.

Αύξηση των επιπέδων σεληνίου παρατηρείται σε δηλητηρίαση από συμπληρώματα και ορισμένα καρκινώματα.

2. Φώσφορος

Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, του μεταβολισμού του σώματος. Ένα μεγάλο ποσό του συνολικού φωσφόρου του σώματος είναι αποθηκευμένο στα κύτταρα και όχι στο αίμα. Έτσι, το επίπεδο φωσφόρου στο αίμα δίνει μια μερική μόνο εικόνα της συνολικής ποσότητας φωσφόρου του σώματος. Το σώμα απορροφά φώσφορο από τις τροφές και αποβάλλει την περίσσια φωσφόρου από τους νεφρούς. Η παραθορμόνη είναι μια ουσία που εκκρίνουν οι παραθυρεοειδείς αδένες και εμπλέκεται σημαντικά στο μεταβολισμό του φωσφόρου.

Η διαταραχή του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από πολλά υποκείμενα παθολογικά νοσήματα και παράγοντες όπως είναι η διαβητική οξέωση, οι διαταραχές των παραθυρεοειδών αδένων, τα ηπατικά νοσήματα, ορισμένα καθαρτικά φάρμακα, ο αλκοολισμός, η κακή διατροφή, η δυσαπορρόφηση.

https://enallaktikidrasi.com/2016/08/selinio-asvestio-fosforo-magnisio-metalla-prostateyoun-myiki-kataponisi/

3. Ασβέστιο

Το ασβέστιο παρέχει στο σκελετό μηχανική στήριξη και σταθερότητα.

Το ασβέστιο έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία όλων των κυτταρικών μεμβρανών, στη νευρομυϊκή λειτουργία, στη μεταβίβαση σημάτων. Ο σκελετός χρησιμεύει και ως χώρος αποθήκευσης του ασβεστίου, ενώ υπάρχει μία συνεχής ισορροπία στην ποσότητα του ασβεστίου που υπάρχει στο αίμα και στους περιφερικούς ιστούς. Η αύξηση του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, σύγχυση, καρδιακά προβλήματα, εναπόθεση ασβεστίου σε ζωτικά όργανα, λίθους νεφρού, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανακοπή. Η ελάττωση του ασβεστίου συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως σπασμούς, κατάθλιψη, ψύχωση, διαταραχές συγκέντρωσης, καρδιακές διαταραχές, κοιλιακό πόνο, αναπνευστική ανακοπή.

Η αύξηση του ασβεστίου του αίματος μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή συμπληρώματα που προκαλούν υπερβολική απορρόφηση ασβεστίου, νοσήματα σχετιζόμενα με υπερβολική παραγωγή ή ελαττωμένη κάθαρση ασβεστίου από τον οργανισμό (π.χ. καρκινώματα, ορισμένα νεφρικά νοσήματα), νοσήματα με υψηλή οστική εναλλαγή ασβεστίου (π.χ. ορισμένες διαταραχές ορμονών, ακινησία), νοσήματα που διαταράσσουν το μεταβολισμό του ασβεστίου (π.χ. άθροιση βιταμίνης D). Το χαμηλό ασβέστιο αίματος αποτελεί συχνά επιπλοκή οξέων σοβαρών καταστάσεων, όπως σήψης παγκρεατίτιδας οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή χρόνιων υποκείμενων νοσημάτων όπως είναι τα
νοσήματα δυσαπορρόφησης, ο υποπαραθυρεοειδισμός, η ραβδομυόλυση.

4. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι στοιχείο απαραίτητο στον οργανισμό για την ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομοιόσταση του ασβεστίου.

Τα συμπτώματα του υψηλού μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία, η έκπτωση της διανοητικής λειτουργίας, η σύγχυση. Ειλεός, κατακράτηση ούρων, υπόταση, παράλυση αναπνευστικών μυών και ανακοπή μπορεί να εμφανιστούν. Η μείωση του μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) προκαλεί αδυναμία, κράμπες, τινάγματα, αθετωσικές κινήσεις, διαταραχές συμπεριφοράς. Καρδιακές αρρυθμίες, υπερτασικές κρίσεις, επεισόδια ταχυκαρδίας μπορεί να εμφανιστούν.

Κατά την ιατρική αξιολόγηση είναι επίσης σημαντικό να διερευνηθεί σωστά το αίτιο που προκαλεί την διαταραχή του μαγνησίου (π.χ. παθήσεις νεφρού, κακή απορρόφηση λήψη τοξικών ουσιών και φαρμάκων).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση