Στρατηγικές διαχείρισης αρνητικών ανθρώπων
Μα πόσα πράγματα έχουν γραφτεί για τους αρνητικούς ανθρώπους! Στο τέλος θα το πάρουν και πάνω τους που ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους. Δε βαριέσαι… έχουν κι εκείνοι δικαίωμα να είναι χαρούμενοι που και που.
Advertisment
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συναναστρέφεσαι με αρνητικούς ανθρώπους. Μετά από 15 λεπτά συζήτησης μαζί τους, αισθάνεται κανείς ότι δεν του έχει μείνει ίχνος ζωτικότητας και ενέργειας. Όσο θετικοί και να είμαστε, ακόμα και να αισθανόμαστε ότι λόγω αυτού θα προσελκύουμε μόνο θετικούς ανθρώπους, με τους αρνητικούς ανθρώπους ποτέ δεν ξέρεις. Μεγάλος γρίφος. Ξεφυτρώνουν τσουπ, απρόσκλητοι μπροστά σου. Βέβαια κάτι θέλουν να μας διδάξουν κι αυτοί, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Διαβάστε επίσης από τη Βίκυ Τσώκου
Advertisment
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της αρνητικότητας που εκπέμπουν. Για να δούμε πώς:
Να μην παίρνουμε τίποτε προσωπικά
Ας αναγνωρίσουμε ότι τις περισσότερες φορές είναι απαισιόδοξοι και προσεγγίζουν τη ζωή από μια μίζερη οπτική γωνιά. Μπορεί να απορροφηθούν τόσο πολύ στις αρνητικές τους σκέψεις που τους δυσκολεύει να έχουν tact. Αυτό που θα βοηθήσει επίσης είναι να αρχίζουμε να αισθανόμαστε οίκτο για εκείνους και να είμαστε περήφανοι για εμάς που δε χρειάζεται να έχουμε μια τέτοια απαισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Είναι δύσκολο να εκνευριστούμε με κάποιον όταν έχουμε οίκτο για εκείνον.
Να αλλάζουμε θέμα
Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν την συναισθηματική ένταση που προέρχεται από την αρνητικότητα. Εμείς όμως όχι. Να μας λείπει. Εδώ είναι πολύ χρήσιμο να κατευθύνουμε την συζητήσεις σε πιο light θέματα όπως, καιρός, ταινίες κτλ.
Να αποφεύγουμε την επιβράβευση
Όταν εμπλακούμε σε μια αρνητική συζήτηση, χωρίς να το θέλουμε τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε οποιοδήποτε σχόλιο ή οποιαδήποτε παρέμβαση, θα τους δώσει το έναυσμα να ξεκινήσουν και να μην τελειώσουν ποτέ. Όταν όμως κατά λάθος πούνε κάτι θετικό, τότε να δείξουμε ενθουσιώδες και υποστηρικτικοί.
Να προσπαθήσουμε να μην είμαστε μόνοι μαζί τους
Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι λιγότερα έντονοι στις συζητήσεις τους όταν αισθάνονται πως δεν έχουν την αμέριστη προσοχή ενός μόνο ακροατή.
Να περνάμε όσο γίνεται λιγότερο χρόνο μαζί τους
Κάθε αρνητική ή θετική εμπειρία έχει αντίκτυπο στη ζωή μας. Γι’ αυτό ας φροντίζουμε τον εαυτό μας και ας αποφεύγουμε να σπαταλάμε τον χρόνο μας σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν έχουν τίποτε να μας προσφέρουν.
Να είμαστε μια θετική επιρροή για εκείνους
Επειδή δε χρειάζεται να έχουμε εχθρική ή επιθετική στάση αν δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε εκείνους που δε βλέπουν τη ζωή με τόσο θετικό μάτι. Αν πιστεύουμε πως η αρνητικότητα κάποιου οφείλεται στη μοναξιά του, μπορούμε να τον καλούμε σε κάποιες εξόδους μας ή σε κάποιες συναντήσεις. Ας δούμε μήπως μπορούμε να διακρίνουμε σε τι οφείλεται η αρνητικότητα τους και μετά να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Αν φυσικά δεν έχει αποτέλεσμα, να το σταματήσουμε.
Να τους βγάλουμε από τη ζωή μας
Καμιά φορά ο κοινωνικός ή φιλικός μας κύκλος αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμιά δουλειά να είναι στη ζωή μας. Δεν έχει κανένα νόημα να διατηρούμε σχέσεις οι οποίες δε φέρνουν τίποτε άλλο στη ζωή μας πέρα από αρνητικότητα και μιζέρια.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν θα σκοντάφτουμε πάνω σε αρνητικούς ανθρώπους. Αποτελούν κι αυτοί μέρος της κοινωνίας. Δε χρειάζεται να ταραζόμαστε ή να εκνευριζόμαστε. Απλά να φροντίζουμε να μη μας επηρεάζει η αρνητικότητα τους.
- Τίποτα από όσα βιώνουμε δεν πάει χαμένο - 20 Σεπτεμβρίου 2019
- Σχέσεις: Κάθε πρόκληση ένα μάθημα και δώρο; - 22 Μαΐου 2019
- Για όλα φταίνε οι άλλοι… - 6 Μαρτίου 2019