10 επιστημονικά στοιχεία για τη Μοναξιά
Πριν λίγο διάστημα είχαμε δει τα 10 επιστημονικά στοιχεία για τις σχέσεις όπου ανατρέπονταν πολλές παγιωμένες πεποιθήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε το ίδιο για την έννοια της μοναξιάς. Η μοναξιά είναι μια τόσο συνηθισμένη ανθρώπινη κατάσταση που έχει ονομαστεί «το κοινό κρυολόγημα της ψυχοπαθολογίας». Αλλά η μοναξιά δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός του να είναι κανείς μόνος.
Advertisment
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάσταση της είναι πάρα πολλοί. Στην πραγματικότητα η μοναξιά είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση του μυαλού. Μία μεγάλη έρευνα σε 25.000 ανθρώπους από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα για το ζήτημα.
Διαβάστε ακόμη: Μοναξιά και μοναχικότητα
Ιδού τα 10 κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας για τη Μοναξιά
Η μοναχική ζωή δεν σχετίζεται με τη μοναξιά
Η μοναξιά είναι προϊόν ερμηνείας και όχι κάποιας αντικειμενικής κατάστασης. Για παράδειγμα, ένας ερημίτης ή ένας ασκητής μπορεί να είναι απομονωμένος αλλά δεν υποφέρει από αυτό το γεγονός διότι το αντιλαμβάνεται σαν μια επιλογή που έχει κάνει ο ίδιος και αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, ένας έφηβος που μπορεί να είναι περιτριγυρισμένος με συμμαθητές και φίλους μπορεί να νιώθει έντονη μοναξιά και απόρριψη. Η διαφορά είναι ότι ο δεύτερος έχει τη λανθασμένη πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση δεν υπόκειται στον έλεγχό του.
Advertisment
Τα χρήματα, μια καλή εργασία και μια καλή εκπαίδευση μας κάνουν λιγότερο ευάλωτους στη μοναξιά
Τα χρήματα μετράνε όταν τίθεται το ζήτημα της μοναξιάς. Η έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν την περισσότερη μοναξιά ήταν πιο πιθανό να ανήκουν σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και με περιορισμένη εκπαίδευση. Απλά μιλώντας, τα χρήματα και η εκπαίδευση αυξάνουν τις πιθανότητες να συναντούμε πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Τα μοναχοπαίδια είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν μοναξιά στην ενήλικη ζωή τους
Και φυσικά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μάθει να προσαρμόζονται σε αυτή την κατάσταση από την παιδική τους ηλικία.
Οι άντρες αισθάνονται περισσότερη μοναξιά από ότι οι γυναίκες
Αντίθετα με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι η μοναξιά είναι γένους θηλυκού, οι άντρες φέρεται να είναι πιο πιθανό να αισθανθούν μοναξιά. Η διαφορά είναι ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να το παραδεχτούν.
Η μοναξιά δεν έχει σχέση με τους άλλους
Η γνωστή συγγραφέας πάνω στο αντικείμενο της μοναξιάς Letitia A. Peplau λέει ότι πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά κατηγορούν τους άλλους για αδιαφορία. Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό, η απομόνωσή τους να οφείλεται σε συναισθήματα ντροπής, φόβου της απόρριψης και έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που αισθάνονται μοναξιά είναι πιο πιθανό να αισθανθούν κι εκείνα το ίδιο στην ενήλικη ζωή τους
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι αισθάνονταν μοναξιά, ανέφεραν ότι και οι γονείς τους αισθάνονταν το ίδιο. Τους περιέγραψαν ως απόμακρους, αδιάφορους ή αποστασιοποιημένους. Αντίθετα, εκείνοι που δήλωσαν πως δεν αισθάνονταν μοναξιά περιέγραψαν τους γονείς τους ζεστούς, οικείους και χαρούμενος.
Ο πρώιμος αποχωρισμός από τους γονείς αυξάνει τις πιθανότητες της μοναξιάς
Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί παιδοψυχολόγοι έχουν ισχυριστεί. Ότι ο πρώιμος αποχωρισμός από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει «άγχος αποχωρισμού» με διαρκείς συνέπειες και στην ενήλικη ζωή του ατόμου.
Η αίσθηση της μοναξιάς είναι απολύτως αναστρέψιμη
Ανεξάρτητα από τον τρόπο ανατροφής το συναίσθημα της μοναξιάς μπορεί να ξεπεραστεί με την ανάπτυξη περισσότερων κοινωνικών δεξιοτήτων και την αλλαγή του τρόπου σκέψης.
Η ηλικία δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο
Στην έρευνα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί κάποια ηλικιακή ομάδα με λιγότερες η περισσότερες πιθανότητες να αισθανθεί μοναξιά σε σύγκριση με κάποια άλλη ηλικιακή ομάδα.
Η μοναξιά συνδέεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση
Οι περισσότεροι όσοι αισθάνονται μοναξιά συνήθως αποκόπτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους από την κοινωνία καθοδηγούμενοι από φανταστικές πεποιθήσεις ότι είναι μη αποδεκτοί ή μη συμπαθητικοί στους άλλους.