, , , ,

10 επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες για τις σχέσεις

10 γεγονότα που έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες, στην πάροδο των χρόνων, για τις σχέσεις.

10 επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες για τις σχέσεις

10 επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες για τις σχέσεις

Καθώς τα διαζύγια αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο, εκατοντάδες επιστήμονες και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες που τόσες οικογένειες διαλύονται, καθώς επίσης προσπαθούν να βρουν τι είναι αυτό που έχει σημασία για τη διατήρηση ενός υγιούς γάμου. Χιλιάδες ζευγάρια έχουν συμμετάσχει σε έρευνες και μελέτες με ατελείωτα ερωτηματολόγια για αρκετά χρόνια. Η Εναλλακτική Δράση θα σας παρουσιάσει την πεμπτουσία αυτών των μελετών.

Advertisment

10 επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες για τις σχέσεις

Χόρχε Μπουκάι: Ο έρωτας χτίζεται από ολόκληρους ανθρώπους και όχι δύο μισά

1. Η μεγάλη ηλικιακή διαφορά δεν παίζει κανέναν ρόλο

Σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες, οι ψυχολόγοι L. Terman, E. Burgess και L. Cottrell συμπέραναν ότι ακόμα κι αν η διαφορά ηλικίας είναι πολύ μεγαλύτερη από το σύνηθες, αυτός ο παράγοντας δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη δυστυχία ή το διαζύγιο σε κανέναν βαθμό.

2. Οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν έχουν σημασία

Μελέτες του ψυχολόγου H. Locke απέτυχαν να αποδείξουν ότι οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις παίζουν κάποιον σημαντικό ρόλο στο διαζύγιο του ζευγαριού. Προφανώς, αν οι διαφορές είναι εξαιρετικά μεγάλες, τότε αυτές θα απέτρεπαν εξαρχής το ζευγάρι να συνδεθεί.

Advertisment

3. Η προηγούμενη ερωτική ζωή ωστόσο έχει σημασία

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 ζευγάρια, φάνηκε πως τα άτομα που είχαν στο παρελθόν προηούμενους γάμους ή μόνιμους δεσμούς, ήταν πολύ πιο ευπροσάρμοστοι και συντονίζονταν καλύτερα με τους συντρόφους τους από όσους δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία.

Τεστ: Το άδειο κάθισμα στο μετρό και η ερωτική σας ζωή

4. Η ανώτερη εκπαίδευση είναι σύμμαχος του γάμου

Για πολλά χρόνια υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη ότι τα ζευγάρια με ανώτερη εκπαίδευση είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν. Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Τα ζευγάρια με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο κινδυνεύουν περισσότερο να πάρουν διαζύγιο.

5. Η ισχυρή σύνδεση με τους γονείς πριν το γάμο βοηθά στην καλυτερη ποιότητα της σχέσης

Αντιθετα με την κοινή πεποίθηση, μελέτες έχουν βρει ότι οι πιθανότητες ενός διαζυγίου μειώνονται  εάν οι σύντροφοι είχαν στενές σχέσεις με τους γονείς τους πριν από το γάμο.

6. Η πρώτη ερωτική σχέση έχει λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης

Εξαντλητικές μελέτες  των κλινικών ψυχολόγων L Terman για το πανεπιστήμιο του Στανφορντ και A Kinsey για το Indiana Intitute for Sex Research  έδειξαν ότι οι σύντροφοι που είχαν προηγούμενη ερωτική ζωή, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν μαζί από όσους δεν είχαν καμία προγενέστερη ερωτική εμπειρία.

7. Τα πολύ νεαρά ζευγάρια έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντέξουν στο χρόνο

Ο κύριος όγκος των διαζυγίων, περισσότερο από το 50% παγκοσμίως, λαμβάνει χώρα στα ζευγάρια που είναι κάτω των 30 ετών. Έξι φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Ό,τι αξίζει δεν πονάει και είναι δίπλα σου

8. Η οικονομική γκρίνια φέρνει διαζύγια

Ευρήματα από πολλές μελέτες καταλήγουν  στο ότι η οικογνειακή ανέχεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαζυγίων. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία ποιο ακριβώς ειναι το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας, όσο η δυσφορία που μπορεί να νιώθει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι για την οικονομική τους κατάσταση.

9. Η ισότητα στα ζευγάρια δεν προάγει την ευημερία του γάμου

Κι όμως, τα ζευγάρια στα οποία κυριαρχεί ο άντρας ή η γυναίκα έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες μακροημέρευσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα. Τα ζευγάρια συνεργάζονται και συννενοούνται καλύτερα ενώ υπάρχει πολύ λιγότερος ανταγωνισμός.

10. Οι διαφορετικές επιθυμίες για την απόκτηση παιδιών οδηγούν στο διαζύγιο

Πολλές έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι διαφορετικές επιθυμίες για την απόκτηση παιδιών, μπορούν να διακόψουν την ομαλή πορεία του γάμου. Και όντως, στις Η.Π.Α. φαίνεται να αποτελεί μια πό τις πιο σημαντικές αιτιολογίες διαζυγίων. Θα έπρεπε ίσως να αναρρωτηθούμε γιατί αυτές οι συζητήσεις και οι τοποθετήσεις δεν έγιναν πριν από τον γάμο αλλά προέκυψαν εκ των υστέρων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση