Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν αποφασίσετε να συζήσετε

Ετοιμάζεστε να συζήσετε με το σύντροφό σας; Δείτε ορισμένα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πριν κάνετε το μεγάλο βήμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν αποφασίσετε να συζήσετε

Βρισκόμαστε για τα καλά στο φθινόπωρο, την εποχή που πολλοί άνθρωποι ετοιμάζονται να μετακομίσουν. Μερικοί από αυτούς να συγκατοικήσουν, κάποιοι άλλοι να συζήσουν. Σίγουρα πάντως να μοιραστούν τα έξοδα των λογαριασμών και να μειώσουν το ενοίκιο. Ίσως να ξέρεις ακριβώς τι πρόκειται να συναντήσεις όταν αποφάσισες να συζήσεις. Αλλά μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι δεν έχεις καμία ιδέα και ίσως αυτή η περίπτωση να πρέπει να συζητηθεί λίγο παραπάνω. Τι; Νομίζεις ότι δεν χρειάζεσαι συμβουλές, επειδή μπορεί να είχες συγκατοίκους στο παρελθόν και να περνούσες τέλεια μαζί τους; Όχι, εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Advertisment

1. Δεν είναι το ίδιο με την συγκατοίκηση

Παρά μόνο στον βαθμό που μοιράζεστε ένα σπίτι. Όταν μετακομίζεις στο ίδιο διαμέρισμα με τη σχέση σου, είναι πολύ διαφορετικά από το να μένεις με την οικογένεια σου, έναν ξένο ή έναν καλό φίλο. Για παράδειγμα, θυμάστε πόσο προσεγμένα ντυνόσασταν και φροντίζατε τον εαυτό σας στα πρώτα σας ραντεβού και νομίζατε ότι ίσως υπέθετε ότι είστε έτσι συνέχεια; Τώρα σίγουρα δεν θα το νομίζει, όχι πια.

Διαβάστε ακόμη: “Είμαι σε σχέση…”

2. θα γνωρίσετε άλλες πτυχές της καθημερινότητας του άλλου

Όπως επίσης θα γνωρίσει και τις δικές σας. θυμάσαι κάποια σαββατόβραδα που απλά μένεις μέσα με τις πυτζάμες, χωρίς να έχεις κάνει μπάνιο, τρως σουβλάκια και σοκολάτες, βλέποντας ταινίες και τηλεόραση, μέχρι να σε πάρει ο ύπνος; Ή που τρως γάλα με δημητριακά στο ίδιο χρησιμοποιημένο μπολ δύο μέρες στη σειρά, επειδή απλά βαριέσαι να το πλύνεις; Αυτά είχες μέχρι τώρα την επιλογή να μην τα βλέπει το έτερον σου ήμισυ. Όμως τώρα θα τα δει. Και θα τα δει, επειδή ακόμα και αν προσπαθήσετε να υποκριθείτε και να τα κρύψετε τους πρώτους μήνες, αυτό δεν θα διαρκέσει. Για πολλούς λόγους.

Advertisment

Κατά πρώτον, σύντομα πρόκειται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να βρίσκεστε σε επιφυλακή όλη την ώρα. Δεν θα είστε σε ραντεβού, αλλά στο σπίτι σας, το οποίο είναι ο μικρός σας παράδεισος, το καταφύγιο σας και ένα μέρος χαλάρωσης. Και γι’ αυτό το λόγο, οι προσπάθειες είναι ανούσιες. Θα έχετε ανάγκη να είστε απλά ο εαυτός σας. Κατά δεύτερον, ο σύντροφος σας επίσης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με το να κινείται άνετα και να φέρεται φυσιολογικά τριγύρω σας. Θα κάνει όλα όσα έκανε και όταν ζούσε μόνος. Και πάλι θα τον αγαπάτε. Γιατί λοιπόν να μην αγαπάει και εσάς ακριβώς όπως είστε;

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ti-prepei-gnorizete-apofasisete-sizisete/

3. Η αίσθηση του προσωπικού χώρου θα αλλάξει

Όταν ζεις σε ένα διαμέρισμα με συγκατοίκους, αν θες να μείνεις μόνος, μπορείς απλά να πας στο δωμάτιο σου και να κλείσεις την πόρτα. Όταν ζεις με την σχέση σου, δεν έχεις πια τον απόλυτα δικό σου χώρο. Έχετε τον δικό «σας» χώρο. Στην αρχή, μπορεί να φανεί περίεργο, σαν μια μεγάλη προσαρμογή. Και μπορεί να είναι, αλλά θα το συνηθίσετε. Αλλά πρέπει να μιλάτε με την σχέση σας. Αν χρειάζεστε προσωπικό χώρο, απλά πείτε το. Όχι με απότομο τρόπο.

Εξηγείστε ότι δεν είστε θυμωμένοι μαζί του, αλλά ότι θέλετε να μείνετε τελείως μόνοι για λίγο. Θα το κατανοήσουν. Και το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί θα χρειάζονται λίγο χρόνο μόνοι τους, αλλά ίσως δεν θα ξέρουν πώς να σας το επικοινωνήσουν, χωρίς να φοβούνται ότι θα ανησυχήσετε. Όλοι χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο.

4. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μαζί

Μπορεί να υπάρξουν φορές, ειδικά στην αρχή, όταν θα περνάτε κάθε στιγμή στο σπίτι μαζί, θα βλέπετε ταινίες, θα πηγαίνετε για περπάτημα, ίσως για ψώνια, ώστε να αγοράσετε έπιπλα και να διακοσμήσετε το διαμέρισμα. Αλλά όσο ο χρόνος θα περνά και ο ενθουσιασμός θα καταλαγιάζει, θα αρχίζετε να προσαρμόζεστε στις διαθέσεις και στα προγράμματα σας.

Θα υπάρξουν πολλές φορές που ο ένας θα βρίσκεται στον υπολογιστή και ο άλλος θα βλέπει τηλεόραση, ή θα διαβάζει ένα βιβλίο σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Σαφώς και δεν χρειάζεται να περνάτε κάθε λεπτό κάνοντας κάτι μαζί. Και δεν θα το θέλετε κιόλας. Γι’ αυτό μη νιώσετε άσχημα, όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν θέλετε να δείτε μαζί μια σειρά ή όταν σας πει ότι δεν θέλει ακόμα να ξαπλώσει για ύπνο, μόνο και μόνο επειδή εσείς το κάνετε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ti-prepei-gnorizete-apofasisete-sizisete/

5. Θα διαφωνείτε μεταξύ σας

Ακόμα και αν δεν είχατε πραγματικά ιδιαίτερες συγκρούσεις, τώρα πιθανώς να έχετε. Η συγκατοίκηση με την σχέση σας είναι μια μεγάλη προσαρμογή και στην ουσία συμπλέκετε τις ζωές και τις καθημερινότητες σας μαζί. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι σε κάποιο σημείο θα διαφωνήσετε. Και όχι γι’ αυτό που μπορεί να νομίζετε, όπως για το πόσο αγαπά ο ένας τον άλλο, ή για τις λεπτομέρειες ενός μελλοντικού γάμου ή για το ακριβές ποσοστό ευτυχίας που νιώθετε. Γιατί δεν μπορεί να είστε χαρούμενοι όλη την ώρα.

Οι περισσότερες διαφωνίες είναι πιθανό να γίνονται για ασήμαντα πράγματα, όπως για το ότι ένας από τους δύο θα έπρεπε να βγει και να πληρώσει λογαριασμούς, αλλά βαριόταν. Ή ότι θα έχετε συμφωνήσει να καθαρίσετε μαζί το σπίτι, αλλά κανείς σας δεν θα ξεκολλάει από την τηλεόραση ώστε να ξεκινήσετε. Ή επειδή ίσως θα νιώθετε ταραχή και βαρεμάρα και απλά θα προκαλέσετε έναν μικρής έντασης καυγά. Συμβαίνει, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, ώστε στο τέλος να εξηγείτε πώς νιώθετε και το πιο σημαντικό, να ακούτε πώς και η άλλη πλευρά νιώθει.

6. Η επικοινωνία θα γίνει ακόμα πιο σημαντική

Μιλήστε για τα πάντα. Λύστε τις διαφωνίες σας την ίδια μέρα. Συζητήστε τι θα έχετε για βραδινό την επόμενη μέρα. Ρωτήστε για το πώς ήταν η μέρα του άλλου. Σιγουρευτείτε ότι θα μιλάτε επίσης και για πράγματα μεγαλύτερης σημασίας όπως το μέλλον σας και που σκέφτεστε να περάσετε τις γιορτές, τον καταμερισμό των δουλειών του σπιτιού, πώς θα πληρώνονται οι λογαριασμοί, αν θέλετε κατοικίδια, ποιος θα έχει κλειδιά του σπιτιού για περιπτώσεις ανάγκης εκτός από εσάς και πολλά άλλα.

Μιλήστε για τα πάντα και προσπαθήστε να επικοινωνείτε και για τα μικρά αλλά και για τα μεγαλύτερα ζητήματα. Γιατί τα μικρότερα ενδέχεται να μαζευτούν και να γίνουν σοβαρότερα ζητήματα αν δε συζητηθούν. Δεν μπορείτε να καταπιέζετε κάτι που σας ενοχλεί, δεν είναι υγιές. Και εξάλλου πώς ο σύντροφος σας θα σταματήσει να κάνει κάτι που σας ενοχλεί, αν δεν το έχετε καν επικοινωνήσει;

7. Δεν θα έχετε καλή διάθεση συνέχεια

Θα υπάρξουν φορές που ο ένας ή και οι δύο θα νιώθετε θυμό για κάτι που δεν θα σχετίζεται με τη μεταξύ σας σχέση και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές έχουμε κακή διάθεση χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος. Δεν θα ήταν δίκαιο να το μεταφέρετε στο σύντροφο σας, αλλά καθώς μόνο εσείς οι δύο είστε σε αυτό το διαμέρισμα, μπορεί και να συμβεί. Και μερικές φορές απλά δεν θέλουμε να το ξεχάσουμε και να διασκεδάσουμε, θέλουμε απλά να βυθιστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε σε αυτή την διάθεση.

Το άλλο μέρος πρέπει να το αποδεχτεί και όσο γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για λάθος του ή για αποτέλεσμα από κάτι που συνέβη μεταξύ σας, δεν θα το επηρεάσει. Είναι καλύτερο να πάτε να ηρεμήσετε κάπου αλλού, να φύγετε από το σπίτι για λίγο και να το αφήσετε να εκφραστεί, ώστε ύστερα να ηρεμήσετε μόνοι σας. Όλοι χρειαζόμαστε που και που αυτές τις μοναχικές στιγμές. Επίσης, προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνετε την ερώτηση «είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις κάτι μαζί μου;». Σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν να χαλαρώσει και ναι, στο τέλος μάλλον θα είναι θυμωμένος/η και μαζί σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ti-prepei-gnorizete-apofasisete-sizisete/

8. Θα πρέπει να ζητάτε συγγνώμη

Θα υπάρξουν φορές που μπορεί να πείτε κάτι χαζό, άσχημο ή να βιαστείτε να βγάλετε κάποιο λάθος συμπέρασμα, ή απλά να τύχει να κάνετε κάτι ή να πείτε κάτι που θα παρερμηνευτεί ή θα ακουστεί λάθος. Αν κάνετε λάθος, απολογηθείτε. Το πείσμα δεν λύνει τίποτα και θα πρέπει να δουλέψετε για μια καλύτερη επικοινωνία. Η συγγνώμη και η συγχώρεση είναι σημαντικά κομμάτια αυτής της δουλειάς. Αν αρνείστε επανειλημμένα να παραδεχτείτε τα λάθη σας, τότε τα πράγματα μόνο να χειροτερέψουν μπορούν. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, απολογηθείτε και προχωρήστε.

9. Σιγουρευτείτε ότι συμμετέχετε και οι δύο στην διακόσμηση του σπιτιού

Ό,τι και να λέει ο σύντροφός σας, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από κοινού έπιπλα, κουρτίνες, ράφια, πίνακες κλπ. Είναι πράγματα που και στους δύο πρέπει να αρέσουν, εξάλλου και οι δύο θα τα κοιτούν κάθε μέρα. Και ειλικρινά, με αυτό τον τρόπο θα το αγαπήσετε και οι δύο το ίδιο. Μέσω αυτής της πρακτικής, το διαμέρισμα σας θα γίνει ευχάριστο, βολικό και άνετο. Επιπλέον είναι μια διαδικασία που σας δένει ακόμα περισσότερο.

10. Η συγκατοίκηση με τη σχέση σας θα είναι μια υπέροχη εμπειρία

Όντως θα είναι. Χρειάζεται προσαρμογή, επικοινωνία, συμβιβασμούς και την συνήθεια του να μοιράζεσαι τον χώρο σου, και κάποια «προπόνηση» όπως το ότι το καπάκι της τουαλέτας πρέπει να είναι κατεβασμένο! Θα λατρεύετε να επιστρέφετε σπίτι και να βρίσκετε τον άνθρωπό σας. Κάποιον που, όσο απαίσια (ή υπέροχη) και αν είναι η μέρα σας, θα θέλει να ακούσει γι’ αυτήν και να σας προσφέρει μια αγκαλιά.

Κάποιον που να σας διηγείται και την δική του μέρα. Εκείνες οι πρώτες στιγμές που επιστρέφετε από την δουλειά, θα είναι απόλυτα δικές σας. Θα υπάρχει κάποιος που θα νοιάζεται για εσάς πραγματικά όταν θα είστε άρρωστοι, θα σας αγαπά όταν νιώθετε άσχημοι και θα σας αγκαλιάζει πριν αποκοιμηθείτε. Ναι, θα είναι μια συναρπαστική βουτιά στην εμπειρία. Απολαύστε τη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποξένωση στα αδέλφια: Ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας όταν είμαστε πληγωμένοι
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση