Φτάσε όπου δεν μπορείς!

Ήμουν περίπου 22 χρονών όταν πρωτοείδα μία φράση του Νίκου Καζαντζάκη μέσα σε ένα ένθετο μιας εφημερίδας. Από αυτές που διαβάζουν οι άνθρωποι τα Σάββατα βουλιαγμένοι στον καναπέ με παρέα μία ζεστή κούπα καφέ. Προσπέρασα την φράση σχετικά γρήγορα όπως και όλες τις υπόλοιπες σελίδες της εφημερίδας. Μου πήρε 2 λεπτά για να σταματήσω ό,τι έκανα εκείνη την ώρα και απλώς να σκεφτώ ξανά την φράση. «Φτάσε όπου δε μπορείς», ψιθύρισα. “Μα πως γίνεται να φτάσω εκεί που δε μπορώ να φτάσω;”, σκέφτηκα.

Η φράση αυτή με ταλαιπωρούσε για μέρες. Προσπαθούσα να βρω εκείνο τον μηχανισμό που θα ξεδίπλωνε μπροστά μου τον κόσμο που βρισκόταν πίσω από αυτές τις 4 λέξεις. Τι εννοούσε να φτάσω εκεί που δε μπορώ; Και αν μπορώ να το κάνω ποιος είναι ο τρόπος; Οι μέρες περνούσαν και το βάρος των σκέψεων γύρω από το νόημα της φράσης αυτής άρχισε να γίνεται σχεδόν ενοχλητικό.

Έψαχνα απεγνωσμένα σε ιστοσελίδες, βιβλία και εφημερίδες να βρω έναν άνθρωπο που έφτασε εκεί που δε μπορούσε. Τίποτα. Απογοήτευση. Σκέφτηκα πως ήταν ένα ακόμη ουτοπικό απόφθεγμα, Από εκείνα που εύκολα ειπώνονται αλλα ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Ψάχνοντας λοιπόν συνάντησα ιστορίες ανθρώπων που πάλεψαν. Που πάλεψαν σκληρά και τα κατάφεραν. Υπέμειναν και επέμειναν στον σκοπό και στο όνειρό τους. Και πέτυχαν.

Τότε λύθηκαν όλα μέσα μου. Ο Καζαντζάκης δεν εννοούσε να φτάσει κάποιος εκεί που δε “μπορεί” χωρίς κόπο. “Φτάσε εκεί που νομίζεις ότι δε μπορείς να φτάσεις”. Η φράση αυτή μου πήρε 6 μήνες για να καταλάβω πως μέσα της κρύβει προσπάθεια, κόπο, υπομονή και κυρίως πίστη στον εαυτό μας.

Πόσο δίκιο είχε. Μέσα σε 4 λέξεις χώρεσε αυτό για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία και έχουν γίνει εκατοντάδες διαλέξεις: Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Και όταν το καταφέρεις αυτό “Φτάσε όπου δε μπορείς”.

Συγγραφέας Μάριος Γιαννάκου

Γεννήθηκα το 1992 στην πόλη της Δράμας και σπουδάζω Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με την μουσική, τη ζωγραφική, καθώς και με αγώνες Υπεραποστάσεων στο βουνό. Πιστεύω πως στους στόχους μας δεν υπάρχουν όρια

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε