Δημιουργικά Χριστούγεννα με ΕΥΖΗΝ!

Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ μας συμβουλεύει για το πώς να κινηθούμε με μέτρο τις μέρες των Χριστουγέννων!

Δημιουργικά Χριστούγεννα με ΕΥΖΗΝ!

Δημιουργικά Χριστούγεννα με ΕΥΖΗΝ!

Η περίοδος των γιορτών είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την -συχνά πολύ απαιτητική- καθημερινότητά μας, γεμάτη με λαμπιόνια και στολισμένα δέντρα, σπίτια και πόλεις! Τα σχολεία κλείνουν, μικροί και μεγάλοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και κάπως έτσι η αγαπημένη εποχή των παιδιών έχει φτάσει!

Advertisment

Μαζί όμως με όλα τα άλλα, συχνά τα Χριστούγεννα γίνονται αφορμή για… υπερβολές. Τραπέζια πιο γεμάτα από όσο χωράει το στομάχι μας, καταναλωτική «επιδημία» στα εμπορικά καταστήματα, υπερβολική κατανάλωση γλυκών και μπόλικο καθισιό γίνονται οι καινούριες συνήθειες των παιδιών για περίπου 15 μέρες.

Για να έχουμε λοιπόν Χριστούγεννα με… ΕΥΖΗΝ, η λέξη κλειδί είναι το μέτρο!

Στολίστε το σπίτι σας αλλά όχι με… γλυκά!

Κάθε φορά που το παιδί σας περνάει από το σαλόνι αφήνει πίσω του ίχνη από ζάχαρη άχνη; Είναι βέβαιο ότι η καθημερινή οπτική επαφή με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες θα αυξήσει την κατανάλωσή τους, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες! Εξάλλου, είναι μάταιο να προσπαθείτε να βάλετε όρια στα παιδιά ενώ ταυτόχρονα τα νόστιμα ερεθίσματα είναι μπροστά στα μάτια τους όλη μέρα. Επιλέξτε λοιπόν να μην στολίσετε το σαλόνι σας με γεμάτες πιατέλες παρά μόνο τις ημέρες των γιορτών!

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/dimiourgika-xristougenna-eyzin/

Δημιουργήστε τα δικά σας οικογενειακά έθιμα!

Επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και δεν χρειάζεται να σχετίζονται οπωσδήποτε με το φαγητό. Για παράδειγμα, οργανώστε μια μεγάλη βόλτα σε ένα αγαπημένο σας σημείο στην πόλη ή μια εκδρομή. Με τη βοήθεια των παιδιών δημιουργήστε χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους φίλους και τους συγγενείς σας!

Advertisment

Μειώστε το κόστος!

Είναι αλήθεια πως τα Χριστούγεννα αρέσουν σε όλους εκτός από… την τσέπη μας. Λίγο τα δώρα του Αϊ Βασίλη, τα εορταστικά τραπέζια όπου καλείστε ή που διοργανώνετε, οι βόλτες στα μαγαζιά, συνήθως καταλήγουν να μας βγάζουν λίγο έξω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά στη διατροφή, περιορίστε τις υπερβολές στα γιορτινά τραπέζια και φροντίστε να αξιοποιήσετε ό,τι περισσέψει έτσι ώστε να μην πεταχτεί τίποτα. Για παράδειγμα, η γαλοπούλα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μπορεί να προστεθεί στη σαλάτα και να γίνει ένα ελαφρύ βραδινό την επόμενη μέρα!

Μείνετε απασχολημένοι ακόμα και μέσα στο σπίτι!

Κλείστε την τηλεόραση και φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας τα δικά σας χειροποίητα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Φορέστε ποδιές και σκούφους και μπείτε στην κουζίνα για να δημιουργήσετε όλοι μαζί Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, διαβάστε βιβλία, συζητήστε και ανακαλύψτε τη… μαγεία των Χριστουγέννων!

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/dimiourgika-xristougenna-eyzin/

Το εορταστικό τραπέζι δεν θα είναι μόνο ένα!

Θα είναι πολλά και για αυτό δεν χρειάζονται υπερβολές! Θυμηθείτε ότι πρακτικές, όπως «Χριστούγεννα είναι, ας φάμε κάτι παραπάνω» ή «ας βγούμε από το πρόγραμμα», ξεκινούν από εσάς, όχι από τα παιδιά. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι αφορμή να μην φάμε λαχανικά ή να καταναλώσουμε πολύ περισσότερα γλυκά. Είναι αφορμή να φάμε μαζί με φίλους και συγγενείς, να δοκιμάσουμε διαφορετικά εδέσματα και να στολίσουμε το τραπέζι μας!

Μείνετε δραστήριοι!

Αξιοποιείστε τον ελεύθερο σας χρόνο, βάζοντας τα θεμέλια για μια χρονιά με περισσότερη κίνηση! Εκτός από βόλτες ή χειμερινές εξορμήσεις, τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν η αφορμή να ξεκινήσετε μια καινούργια οικογενειακή δραστηριότητα. Ένας μικρός περίπατος μετά το μεσημεριανό γεύμα, μια Κυριακάτικη βόλτα σε ένα διαφορετικό κάθε φορά πάρκο της πόλης σας, κλπ.

Φυσικά, και μετά τα Χριστούγεννα, βάζουμε στόχους για μία δημιουργική χρονιά με ΕΥΖΗΝ! Το Παιδικό Ημερολόγιο Διατροφής 2017 του ΕΥΖΗΝ, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΥΖΗΝ, θα σας βοηθήσει να θέσετε στόχους διατροφής και κίνησης για κάθε μήνα του νέου χρόνου!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση