, , ,

Jack Ganfield: Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να κάνεις όνειρα

Ποτέ δεν είναι αργά...

Jack Ganfield: Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να κάνεις όνειρα

Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να κάνεις όνειρα

Αν είσαι κι εσύ από αυτούς τους εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλοι για να ονειρευτούν και να κάνουν σχέδια, τότε αυτό το άρθρο θα σου αλλάξει γνώμη. Ο Jack Ganfield, αναφέρει στο βιβλίο του «Η Επιτυχία Βήμα Βήμα» Εκδόσεις Διόπτρα κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε αυτή τη λάθος αντίληψη.

Advertisment

Σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας θεωρούνταν προικισμένη συγγραφέας. Στο κολέγιο πέρασε στη σχολή δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του πρώτου έτους, την πρότειναν για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που συνήθως μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνο τελειόφοιτοι φοιτητές και στο οποίο δίδασκε ένας επισκέπτης καθηγητής από το Χάρβαρντ.

Όταν έγραψε το πρώτο της διήγημα, ο καθηγητής την κάλεσε στο γραφείο του για να συζητήσουν. Αποτελούσε την πεμπτουσία του Άγγλου καθηγητή: κοκάλινα γυαλιά, σακάκι τουίντ, ύψος δύο μέτρα. «Περάστε, κυρία Λάνιγκαν, καθίστε», της είπε. Πήρε το χειρόγραφο της, το πέταξε μπροστά της πάνω στο γραφείο και είπε: «Ειλικρινά, κ. Λάνιγκαν, το γράψιμο σας είναι απαίσιο». Η Κάθριν ένιωσε συντετριμμένη.

Εκείνος συνέχισε: «Δεν έχω ιδέα πώς καταφέρατε να μπείτε στην τάξη μου. Δεν έχετε ιδέα τι θα πει δομή πλοκής ή περιγραφή χαρακτήρων. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλετε ούτε δεκάρα ως συγγραφέας, αλλά είστε τυχερή γιατί σας πρόλαβα στο σταυροδρόμι της ζωής σας. Οι γονείς σας ξοδεύουν τόσα χρήματα στη μόρφωσή σας και καλά θα κάνετε να αλλάξετε αντικείμενο μελέτης».

Advertisment

Επειδή ήταν πολύ αργά στο εξάμηνο για να σταματήσει να παρακολουθεί το μάθημα, της είπε: «Ξέρω ότι ο προηγούμενος βαθμός σας ήταν 4 και γνωρίζω ότι έχετε δηλώσει πως θέλετε να αποφοιτήσετε με άριστα. Θα κάνουμε μια συμφωνία. Θα σας περάσω στο μάθημα και θα σας βάλω Β, αν μου υποσχεθείτε ότι δεν θα ξαναγράψετε ποτέ». Ανήμπορη να διακρίνει κάποια άλλη επιλογή, η Κάθριν δέχτηκε. Αργότερα το ίδιο βράδυ, πήρε το διήγημά της και έναν μεταλλικό κάδο απορριμμάτων, ανέβηκε στην ταράτσα του κοιτώνα της, έκαψε το χειρόγραφο της και φώναξε στον χειμωνιάτικο νυχτερινό ουρανό: «Ορκίζομαι ότι δεν θα πιστέψω ποτέ ξανά σε όνειρα και θα ασχολούμαι μόνο με την πραγματικότητα». Άλλαξε το αντικείμενο μελέτης της και επέλεξε τον κλάδο της παιδαγωγικής.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/jack-ganfield-den-eisai-megalos-gia-oneira/

Για 14 χρόνια η Κάθριν δεν έγραψε τίποτα. Όμως, ένα καλοκαίρι που βρισκόταν στο Σαν Αντόνιο, παρατήρησε μια ομάδα συγγραφέων και δημοσιογράφων που κάθονταν σε ένα από τα τραπέζια δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου της. Επιστρατεύοντας όλο της το θάρρος, τους πλησίασε και τους είπε: «Να ξέρετε ότι θαυμάζω πραγματικά αυτό που κάνετε εσείς οι δημοσιογράφοι, που αναζητάτε ειδήσεις να γράψετε. Το όνειρο μου ήταν να γίνω συγγραφέας». Ένας από τους πιο ηλικιωμένους της παρέας γύρισε και είπε: «Αλήθεια; Μα αν ήθελες να γίνεις συγγραφέας, θα γίνεις».

«Άνθρωπος που ξέρει από αυτά μου είπε ότι δεν έχω καθόλου ταλέντο», είπε η Κάθριν. Εκείνος ρώτησε ποιος της το είχε πει και εκείνη του διηγήθηκε την ιστορία με τον καθηγητή. Τότε της έδωσε την κάρτα του και της είπε να του τηλεφωνούσε αν ποτέ έγραφε κάτι. Του είπε ότι δεν θα ξανάρχιζε να γράφει, εκείνος όμως της τόνισε: «Φυσικά και θα ξαναγράψεις».

Η Κάθριν το σκέφτηκε, πήγε σπίτι, έγραψε ένα βιβλίο και του το έστειλε. Τρεις μήνες αργότερα, της τηλεφώνησε και είπε ότι του άρεσε και ότι το είχε στείλει στον ατζέντη του, ο οποίος θα της τηλεφωνούσε σε μισή ώρα. Ο ατζέντης πράγματι τηλεφώνησε. «Κάθριν, είσαι αναπάντεχα ταλαντούχα», είπε. Η Κάθριν υπέγραψε συμβόλαιο με τον ατζέντη και μέσα σε τρεις εβδομάδες, δύο εκδοτικοί οίκοι είχαν καταθέσει προσφορά για τα δικαιώματα του βιβλίου. Από τότε, η Κάθριν έχει εκδώσει 33 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι και Το Διαμάντι τον Νείλου, βιβλία που έγιναν επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Ντάγκλας και την Καθλίν Τέρνερ.

Σκεφτείτε το για μια στιγμή. Η Κάθριν έχασε τα πρώτα 14 χρόνια μιας, όπως θα αποδεικνυόταν αργότερα, κερδοφόρας και δημιουργικής συγγραφικής καριέρας επειδή πίστεψε τον καθηγητή που της είχε πει ότι δεν ήξερε να γράφει. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον άλλον να σας πει τι δεν μπορείτε να κάνετε. Με εξάσκηση, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά μπορείτε τελικά να πετύχετε οτιδήποτε αποφασίσετε. Να θυμάστε ότι οι πεποιθήσεις σας είναι επιλογές. Γι’ αυτό επιλέξτε να πιστέψετε στον εαυτό σας ό,τι και αν λένε οι άλλοι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/jack-ganfield-den-eisai-megalos-gia-oneira/

Ποτέ δεν είναι αργά

«Ποτέ δεν είναι αργά – ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να βρείτε την ευτυχία». – Τζέιν Φόντα (Βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και γκουρού της γυμναστικής)

Μια από τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν το ρίσκο που ενέχει η επιδίωξη των ονείρων τους, είναι: «Είμαι πολύ μεγάλος. Είναι αργά για μένα. Δεν ξεκίνησα νωρίς». Λοιπόν, αυτό δεν είναι καθόλου αληθινό. Δείτε τις παρακάτω ιστορίες.

Η Τζούλια Τσάιλντ, μια από τις διασημότερες σεφ όλων των εποχών, δεν ήξερε να μαγειρεύει καθόλου σχεδόν μέχρι τα 40 της, ενώ λάνσαρε τη διάσημη τηλεοπτική εκπομπή The French Chef θα την έκανε κραταιό όνομα όταν ήταν πλέον 51 ετών.

Η Σούζαν Μπόιλ ήταν μια άγνωστη 48χρονη ερασιτέχνης όταν, την άνοιξη του 2009, εκτοξεύτηκε στη διεθνή μουσική σκηνή ερμηνεύοντας το κομμάτι «I Drramed a Dream» από το μιούζικαλ Οι Άθλιοι στην εκπομπή Britain’s got Talent. Από τότε έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ τα οποία έχουν πουλήσει πάνω από 19 εκατομμύρια αντίτυπα, ήταν δύο φορές υποψήφια για βραβείο Γκράμι, και η συνολική της περιουσία υπολογίζεται σε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο Ρέι Κροκ, που είχε περάσει 17 χρόνια ως πωλητής χάρτινων ποτηριών και σχεδόν άλλα 17 χρόνια πουλώντας μια μηχανή που μπορούσε να φτιάξει πέντε μιλκ σέικ ταυτόχρονα, γνώρισε τους αδελφούς ΜακΝτόναλντ οι οποίοι διατηρούσαν μερικά εξαιρετικά εστιατόρια φαστ φουντ στην Καλιφόρνια, και τους έπεισε να τον αφήσουν να τα μετατρέψει σε αλυσίδα καταστημάτων σε όλη τη χώρα, ήταν 52 ετών. Επτά χρόνια αργότερα ο Ρέι τους έπεισε να πουλήσουν τα μερίδια των μετοχών τους κι έτσι έγινε δισεκατομμυριούχος.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/jack-ganfield-den-eisai-megalos-gia-oneira/

Η Ελίζαμπεθ Τζόλεϊ δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα σε ηλικία 56 ετών. Μόνο μέσα σε μία χρονιά είχε λάβει 39 γράμματα απόρριψης, αλλά τελικά κατάφερε να δημοσιεύσει 15 μυθιστορήματα και τέσσερις συλλογές διηγημάτων με μεγάλη επιτυχία.

Η Ντόρις Χάντοκ ήταν 89 ετών το 1999, όταν άρχισε να περπατάει από το Λος Άντζελες στην Ουάσιγκτον, για να διαδηλώσει υπέρ της τροποποίησης του ισχύοντος τότε εκλογικού νόμου περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Η Γιαγιά Ντι, όπως έγινε γνωστή, περπατούσε 10 χιλιόμετρα την ημέρα και για τους 14 μήνες που διήρκεσε η προσπάθειά της, στηριζόταν στην καλοσύνη των αγνώστων για τροφή και στέγη. Το 2004, σε ηλικία 94 ετών, υπέβαλε υποψηφιότητα για να γίνει γερουσιαστής, κάτι που την έκανε μία από τους πιο ηλικιωμένους υποψηφίους της ιστορίας σε μείζον δημόσιο αξίωμα.

Η Άννα Μαίρη Ρόμπερτσον Μόουζις, πιο γνωστή ως Γιαγιά Μόουζι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής λαϊκής τέχνης, παρόλο που μέχρι τα 76 της χρόνια δεν είχε πιάσει ποτέ πινέλο στα χέρια της. Ζωγράφισε για άλλα 25 χρόνια, καιρός αρκετός για να της δοθεί η ευκαιρία να δει τους πίνακες που αρχικά πουλούσε για 3 δολάρια να ξεπερνούν τα 10.000 δολλάρια σε δημοπρασίες, ενώ σήμερα κάποιοι ξεπερνούν πλέον τα 100.000 δολάρια!

Το 2007, η 95χρονη Νόλα Οξ αποφοίτησε από το κρατικό Πανεπιστήμιο Φορτ Χεις Στέιτ του Κάνσας με πτυχίο ιστορίας και έγινε έτσι το πιο ηλικιωμένο άτομο που απέκτησε ποτέ κολεγιακό πτυχίο, σπάζοντας το ρεκόρ που, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, ανήκε προηγουμένως στη Μοζέλ Ρίτσαρντσον, η οποία το 2004 πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, σε ηλικία 90 ετών. Τρία χρόνια αργότερα η Νόλα πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα, και έτσι έγινε η πιο ηλικιωμένη κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σε ηλικία 98 ετών. Στα εκατοστά της γενέθλια, η Νόλα άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Nola Remembers.

Και τότε, λες και πρόκειται για κάποιου είδους συναγωνισμό μεταξύ τους, το 2011 και ο Λέο Πλας αποφοίτησε σε ηλικία 99 ετών από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Όρεγκον, σημειώνοντας έτσι παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου άντρα που πήρε ποτέ πτυχίο κολεγίου. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε οτιδήποτε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/jack-ganfield-den-eisai-megalos-gia-oneira/

Από νοσοκόμα – μαραθωνοδρόμος

Όταν η Έλεν Κλαιν ήταν 55 χρονών, ο σύζυγος της Νορμ της ζήτησε να προπονηθεί μαζί του για έναν δρόμο αντοχής 16 χιλιομέτρων. Κάπνιζε εδώ και 25 χρόνια και δεν είχε ξανατρέξει ούτε ένα χιλιόμετρο στη ζωή της, αλλά συμφώνησε να δοκιμάσει. Ωστόσο, όταν λαχάνιασε και εξουθενώθηκε αφού έτρεξε δύο γύρους στην αυλή του σπιτιού τους, δεν ήταν πλέον και τόσο σίγουρη ότι θα τα κατάφερνε. Αποφάσισε όμως, να συνεχίσει και κάθε μέρα έτρεχε έναν γύρο παραπάνω. Δέκα εβδομάδες αργότερα τερμάτισε τελευταία, αλλά ολοκλήρωσε τον αγώνα δρόμου των 16 χιλιομέτρων.

Ωθούμενη από την επιτυχία της, η Έλεν συμμετείχε και σε άλλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν προικισμένη με ταχύτητα. Έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει μεγαλύτερους μαραθώνιους όπου θα έτρεχε σε χαμηλότερο ρυθμό. Από τότε έχει τρέξει περισσότερους από 6ο μαραθώνιους και 140 υπερμαραθωνίους. Ιδού μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Έλεν.

Στα 66 της χρόνια, έτρεξε σε πέντε αγώνες ορειβασίας σε μονοπάτια απόστασης 160 χιλιομέτρων το καθένα, μέσα σε 16 εβδομάδες. Το 1997, διέσχισε τρέχοντας όλη την πολιτεία του Κολοράντο μέσα σε 5 ημέρες και 10 ώρες, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 500 χιλιόμετρα. Επίσης είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για την ηλικιακή της ομάδα στην απόσταση των 160 χιλιομέτρων.

Το 1995, σε ηλικία 72 ετών, η Έλεν έτρεξε 233 χιλιόμετρα διασχίζοντας τη Σαχάρα και ολοκλήρωσε τον αγώνα Eco-Challenge συνολικής απόστασης 595 χιλιομέτρων στον οποίο διένυσε 58 χιλιόμετρα έφιππη, περπάτησε 145 χιλιόμετρα μέσα στην καυτή έρημο, πέρασε με επιτυχία 29 χιλιόμετρα μέσα σε παγωμένα φαράγγια γεμάτα νερό, διέσχισε 48 χιλιόμετρα ορεινού εδάφους με ποδήλατο, έκανε καταρρίχηση σε γκρεμό 134 μέτρων, αναρριχήθηκε σε κατακόρυφη πλαγιά 440 μέτρων, έκανε ράφτιγκ με φουσκωτό 90 μίλια σε ποτάμι, περπάτησε άλλα 32 χιλιόμετρα, και, τέλος, έκανε κανό για 50 μίλια μέχρι τον τερματισμό.

Κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου στην ηλικιακή κατηγορία 80-85, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων σε 4 ώρες και 3 λεπτά. Θυμηθείτε ότι η ‘Ελεν δεν είχε τρέξει ποτέ πριν από τα 55 της χρόνια. Η ιστορία της αποτελεί απόδειξη ότι πραγματικά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση