, , ,

Πώς να προστατέψετε το εντερικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο

Μια σειρά από φυσικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των στοιβάδων του εντέρου.

Πώς να προστατέψετε το εντερικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο

Πώς να προστατέψετε το εντερικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο

Η διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μας χλωρίδας αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την υγιή κατάσταση του πεπτικού συστήματος και την ενισχυμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Όταν δίνουμε προσοχή μόνο στη χλωρίδα του εντέρου επενδύουμε σε κάτι που δεν είναι όργανο αλλά ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η επανόρθωση και η βελτίωση των τοιχωμάτων του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Advertisment

Τα τοιχώματα του εντέρου αποτελούνται από 4 χιτώνες, οι οποίοι από έξω προς τα μέσα είναι ο ορογόνος, ο μυϊκός, ο υποβλεννογόνιος και ο βλεννογόνος χιτώνας. Ο βλεννογόνος χιτώνας είναι ο σπουδαιότερος χιτώνας του λεπτού εντέρου και αποτελείται από το επιθήλιο, το χόριο, μία σειρά από αδένες, την βλεννογόνιο μυϊκή στιβάδα, τις λάχνες και τα λεμφοζίδια. Το επιθήλιο είναι μονόστιβο κυλινδρικό και χρησιμεύει για την απομύζηση των προϊόντων της πέψης.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των χιτώνων του τοιχώματος του εντέρου είναι σημαντική για την υγεία του. Για παράδειγμα μολύνσεις ακόμα και εξωτερικές (π.χ. ωτίτιδα, μάτια κ.ά.) από μικρόβια ή μύκητες μπορούν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα και να περάσουν από το τοίχωμα του δωδεκαδακτύλου και μέσω της κοιλιακής αορτής να δημιουργήσουν προβλήματα. Επομένως ένα υγιές έντερο με καλή χλωρίδα συμβάλλει σε ένα καλό αμυντικό σύστημα που προστατεύει από αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, οστεοπόρωση κ.ά.

Η βιολογία της ψυχικής ισορροπίας: Εγκέφαλος, έντερο, και άγχος

Advertisment

Η εξασφάλιση υγιούς εντερικού τοιχώματος βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση τόσο της διάρροιας όσο και της δυσκοιλιότητας και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εντερικής κολίτιδας και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, καθώς και σε περιπτώσεις εντερικών φλεγμονών (Νόσος Crohn’s και ελκώδη κολίτιδα).

Έχει αποδειχθεί ότι μια σειρά από φυσικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των στοιβάδων του εντέρου.

Το Κύμινο δυναμώνει και αναζωογονεί το αμυντικό σύστημα και τα τοιχώματα του εντέρου και αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Έχει άμεση επίδραση στα αναπνευστικά όργανα (κυρίως όταν υπάρχει άσθμα), στις διάφορες αλλεργίες που προέρχονται από τη γύρη και στην εξασθένηση του οργανισμού. Επίσης συμβάλλει στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου και βοηθά στην αποτοξίνωση της χλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Η κύρια δραστική ουσία του Κουρκουμά (Turmeric) είναι η Κουρκουμίνη, η οποία δρα επί ορισμένων κυτταρικών διαδρομών, με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συνοδεύει την πρόληψη και θεραπεία των καρκινικών ασθενειών και, ιδίως του παγκρέατος. Ταυτοχρόνως βοηθάει στη θεραπεία σε φλεγμονώδεις νόσους, στην κολίτιδα, σε φλεγμονές του εντερικού βλεννογόνου, σε ρευματικές νόσους και στην υποστήριξη της αποτοξίνωσης. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί συνοδευτικά σε καρδιαγγειακές παθήσεις και υπερχοληστεριναιμία και για πρόληψη σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pws-prostatepsete-enteriko-sistima-fysiko-tropo/

Η Πιπερίνη διεγείρει το μεταβολισμό και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της Κουρκουμίνης, ενώ έχει μεγάλη απορρόφηση στην γαστρεντερική περιοχή. Η Πιπερίνη μεταξύ άλλων, προάγει τη μεταβολική διεργασία και αυξάνει την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Θέτει σε κίνηση μηχανισμούς που οδηγούν στην πέψη και σε καλύτερη γαστρεντερική απορρόφηση, βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών θρεπτικών ουσιών, αμινοξέων και βοτάνων. Αυξάνει τη φυσική θερμογενετική δραστηριότητα του μεταβολισμού, δηλαδή προάγει τη μεταβολική διαδικασία που παράγει ενέργεια, συμβάλλοντας και στην απώλεια βάρους.

Η Ινουλίνη περνά ανεπηρέαστη από το στόμα και το λεπτό έντερο, χωρίς να υφίσταται υδρόλυση από τα διάφορα ένζυμα, με αποτέλεσμα να φτάνει ανέπαφη στο παχύ έντερο, όπου υπόκειται σε ζύμωση από τα γαλακτικά ένζυμα. Με αυτόν τον τρόπο η Ινουλίνη ενισχύει την αναλογία των ωφέλιμων βακτηρίων, αποτρέποντας τους παθογόνους οργανισμούς και παράλληλα προάγοντας την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνει την ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου και γενικά την υγεία.

Η Βιταμίνη Β2 και η Νιασίνη είναι απαραίτητες για την επεξεργασία αμινοξέων και λιπαρών ουσιών και συμβάλλουν στη μετατροπή τους σε ουσίες, όπως είναι οι ορμόνες για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Επίσης ενεργοποιούν την Βιταμίνη Β6, το Φολικό οξύ, συμβάλλουν στην μετατροπή των υδατανθράκων σε ATP και έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση.

Ο συνδυασμός των παραπάνω ουσιών και βιταμινών βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών του εντέρου, στη διάρροια, στη δυσκοιλιότητα, στο ευερέθιστο έντερο και στην ενίσχυση της υγείας των φιλικών μικροοργανισμών. Επίσης είναι εξαιρετικά χρήσιμος καθώς προσφέρει βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού τοιχώματος, του μεταβολισμού και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Η αποκατάσταση της υγείας των τοιχωμάτων του εντέρου είναι απαραίτητη για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, για να είναι σε θέση ο οργανισμός να εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο μεταβολισμό και ένα σταθερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιστημονική Ομάδα metapharm – Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

ετραΟ εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση