, ,

Γιατί πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για διαλογισμό

Ο διαλογισμός μπορεί να σας στηρίξει πνευματικά και ψυχολογικά στην εργασία αλλά και στο σπίτι.

Γιατί πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για διαλογισμό

Γιατί πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για διαλογισμό

Άρθρο της Micole Noble

Advertisment

Θα υποθέσουμε ότι ήδη γνωρίζετε τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη του διαλογισμού, όπως ο καλύτερος ύπνος, η αίσθηση χαλάρωσης, μεγαλύτερου ελέγχου και η ενίσχυση της δημιουργικότητας. Αλλά κανένα από αυτά δεν σας έχουν ακόμα κινητοποιήσει, ώστε να ξεκινήσετε σοβαρά αυτή την πρακτική.

Είναι αλήθεια, είστε πολυάσχολοι και δεν έχετε ελεύθερο χρόνο, για να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε, ο διαλογισμός πιστεύετε ότι ταιριάζει περισσότερο σε άλλους ανθρώπους, όχι σε έναν καριερίστα ή πλήρως απασχολημένο άνθρωπο σαν εσάς. Κατανοητό να σκέφτεστε έτσι· οι περισσότεροι έχουν το ίδιο σκεπτικό πριν ξεκινήσουν. Ωστόσο, προσπαθείτε πραγματικά να βρείτε χρόνο, για να κάνετε αυτό που θέλετε; Μήπως νιώθετε ότι κάτι λείπει από τη ζωή σας, παρά την επιτυχημένη σας καριέρα;

8 Πράγματα που μου συνέβησαν μετά από διαλογισμό 100 ημερών

Advertisment

Τα πρακτικά άτομα τις περισσότερες φορές δεν βλέπουν τίποτα ωφέλιμο στο διαλογισμό. Σκέφτεστε ότι θα ήταν ανώφελο να κάθεστε ακίνητοι και να μην κάνετε τίποτα. Πώς θα σας βοηθούσε πραγματικά στο να επιτύχετε τους στόχους της καριέρας και της ζωής σας; Δεν μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πώς ο διαλογισμός θα σας δώσει αυτό που επιθυμείτε- περισσότερο χρόνο, περισσότερη ενέργεια και χαρά στη ζωή.

Το στρες, οι απαιτήσεις και οι προθεσμίες στη δουλειά με κατέβαλλαν σε όλα τα επίπεδα. Θα έδινα τα πάντα πριν από πέντε χρόνια για να χαλαρώσω λίγο τον νου μου. Απέρριπτα αυτή την πρακτική για όλα εκείνα τα χρόνια, αλλά ο συνδυασμός των καθημερινών απαιτήσεων και της συνολικής απογοήτευσης μου από τη ζωή, με οδήγησαν στο να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Έτσι, ξεκίνησα να διαλογίζομαι. Πλέον, ο διαλογισμός έχει αλλάξει τη ζωή μου με τρόπους που δεν μπορούσα να φανταστώ προηγουμένως. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι μια απλή πρακτική διαλογισμού μπορεί να τονώσει τη ζωή μου με τρόπους που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη.

Αν λοιπόν είστε πολυάσχολοι επαγγελματίες και θέλετε να γνωρίσετε πώς μια πρακτική διαλογισμού μπορεί να σας στηρίξει πνευματικά και ψυχολογικά στην εργασία αλλά και στο σπίτι, συνεχίστε την ανάγνωση.

Ο διαλογισμός ενισχύει την ενέργειά σας

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/yparxei-xronos-dialogismo/

Αν νιώθετε απόλυτα εξουθενωμένοι, απογοητευμένοι και καταπονημένοι, ίσως είναι η στιγμή να προσέξετε ακριβώς πού ξοδεύετε την ενέργεια σας. Πριν ξεκινήσω τον διαλογισμό, είχα μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, οι καταστάσεις και πώς να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι- με τον δικό μου τρόπο! Αντιστάθηκα, πάλεψα ενάντια και απομακρύνθηκα εντελώς από ανθρώπους και καταστάσεις που δεν ήταν όπως εγώ πίστευα ότι έπρεπε.

Είχα αρχίσει ακόμα και να προετοιμάζομαι για το ότι οι άνθρωποι δεν θα συμπεριφερθούν με τον τρόπο που θέλω, οπότε και τους απέκλεια πριν προλάβουν να με απογοητεύσουν. Έχασα κάποιες μοναδικές ευκαιρίες, εστιάζοντας μόνο στο πώς τα πράγματα θα έπρεπε να είναι, αντί να αποδεχτώ τα πράγματα όπως ήταν. Όλο αυτό απαιτούσε μια απίστευτη ποσότητα ενέργειας από εμένα και δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που άρχισα τον διαλογισμό.

Απλές τεχνικές διαλογισμού για αρχάριους

Πώς ακριβώς ξοδεύουμε ενέργεια, ευχόμενοι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά; Θυμάστε εκείνον τον συνάδελφό σας που πραγματικά σας εκνευρίζει; Ή τον πιεστικό εργοδότη σας που δημιουργεί περισσότερο πανικό παρά παραγωγικότητα; Είχατε ποτέ κάποια λογομαχία με έναν συνάδελφο ή φίλο και να παίζετε τη συζήτηση εκείνη στο μυαλό σας ξανά και ξανά; Όταν επιτέλους αναλογιστείτε και αναλύσετε το συμβάν, παρατηρείτε ότι έχετε χάσει κάποια κομμάτια εκείνης της συζήτησης, κάτι που άλλαξε την αντίδραση σας απέναντι του/της;

Γνωρίζετε πόση πολλή ενέργεια σπαταλάτε, ευχόμενοι οι άνθρωποι και οι καταστάσεις να ήταν διαφορετικά; Πάρα πολύ! Φανταστείτε πόση πολλή ενέργεια θα είχατε αν αντί να εστιάζετε στον εκνευριστικό συνάδελφο, στον πιεστικό εργοδότη ή στην υπερανάλυση συζητήσεων, ακόμα και φανταστικών, στο μυαλό σας, αποδεχόσασταν τους ανθρώπους όπως είναι. Μετά από μόλις λίγες εβδομάδες διαλογισμού, παρατήρησα ότι τα πράγματα που φυσιολογικά με ενοχλούσαν, δεν το έκαναν πια. Εργαζόμουν τις ίδιες ώρες, αλλά πιο αποδοτικά και χωρίς το συναίσθημα της εξάντλησης στο τέλος της ημέρας. Είχα ενέργεια ακόμη και για να απολαύσω λίγο χρόνο με την οικογένεια μου.

Ο διαλογισμός σας βοηθά να επιτύχετε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/yparxei-xronos-dialogismo/

Πριν ξεκινήσω τον διαλογισμό, συχνά στρεφόμουν από τον ένα στόχο στον άλλον, ελπίζοντας πάντα ότι το επόμενο επίτευγμά μου θα μου χάριζε την απόλυτη ευτυχία. Κάθε φορά που διέγραφα έναν στόχο από τη λίστα μου, ξεκινούσα απευθείας για την προσπάθεια επίτευξης ενός άλλου. Δεν υπήρχε διάλειμμα. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτή η συνεχής προσπάθεια δεν απέδιδε πια. Ένιωθα εξουθένωση και κόπωση και ότι κάτι έλειπε από τη ζωή μου.

Το πιο συναρπαστικό πράγμα στη διαδικασία διαλογισμού, όπου κυριαρχούν η σιωπή και η αναπνοή είναι ότι κάποιος αρχίζει να ακούει μια άλλη φωνή που πηγάζει από το εσωτερικό του εαυτού του. Αυτή η φωνή δεν νοιάζεται για υλικά πράγματα, τίτλους, ρόλους ή επιτεύγματα. Αυτή η φωνή είναι ο πραγματικός εαυτός- αυτός που είναι χαρούμενος, ήρεμος και απεριόριστος.

Καθώς συντονίζεται κάποιος σε αυτή τη φωνή μέσω του διαλογισμού, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι αυτό που αναζητά τελικά βρίσκεται μέσα του. Στην πραγματικότητα δεν ήθελα άλλα βραβεία ή επαίνους ή αναγνώριση του ρόλου που είχα στην εργασία ή στο σπίτι. Αυτό που επιθυμούσα ήταν να αγαπήσω τη ζωή μου στο εδώ και τώρα. Ο διαλογισμός με βοήθησε να αποκτήσω διαύγεια και καθαρότητα για τις πραγματικές μου επιθυμίες.

Προκαλέστε τον εαυτό σας

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/yparxei-xronos-dialogismo/

Ο διαλογισμός δεν είναι εύκολο για κανέναν στην αρχή. Νόμιζα ότι ο σκοπός του διαλογισμού ήταν το να μην σκέφτομαι, κάτι που το μόνο που κατάφερε ήταν να επιταχύνει ακόμα πιο πολύ την παραγωγή σκέψεων. Οι πρώτες εβδομάδες διαλογισμού ήταν γεμάτες σύγχυση, καθώς σκεφτόμουν τι είχα να κάνω, το μυαλό μου αποσπόταν από τις αισθήσεις του σώματος μου και αναμνήσεις έκαναν την εμφάνιση τους τυχαία. Αυτό συνέβαινε μέχρι που αναζήτησα τη βοήθεια ειδικού δασκάλου και ξεκίνησα να κατανοώ ότι ο διαλογισμός έχει πρακτική.

Έμαθα να χρησιμοποιώ ένα μάντρα για να ηρεμώ τον νου μου, να έχω υπομονή με εμένα και να αφήνω πίσω μου κάθε προσδοκία για την ώρα του διαλογισμού. Αν και πιέστηκα στην αρχή, η ανταμοιβή που πήρα και βιώνω και σήμερα αξίζουν την αρχική σύγχυση. Λόγω αυτής της πρακτικής, είμαι πλέον ένα πιο παραγωγικό άτομο, λιγότερο αντιδραστικό, πιο ευτυχισμένο και επιτυχημένο. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της αφοσίωσής μου στο διαλογισμό, έχω περισσότερη ενέργεια, χρόνο και διάθεση. Έχω ακόμα κίνητρα, αλλά πια προσανατολίζονται σε αυτά που πραγματικά επιθυμώ.

Σας προκαλώ να δοκιμάσετε τον διαλογισμό μόνο για 21 μέρες, ακόμα και αν δεν πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει σε εσάς. Δεν χρειάζεστε κανένα αξεσουάρ, κανένα αντικείμενο, ούτε κατάλληλη εμφάνιση. Παρά μόνο μια σοβαρή αφοσίωση στο να καθίσετε σιωπηλά για 20 λεπτά δύο φορές τη μέρα, κάθε μέρα. Να γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός σας θα σοκαριστεί στην αρχή και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά και ένα σημάδι ότι όντως χρειάζεται αυτή την πρακτική.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση