, , , , , , ,

5 μπαχαρικά που τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά στο φαγητό μας είναι ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε ποικιλία στο διατροφικό μας μενού και να εμπλουτίσουμε με γεύσεις τα

5 μπαχαρικά που τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά στο φαγητό μας είναι ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε ποικιλία στο διατροφικό μας μενού και να εμπλουτίσουμε με γεύσεις τα γεύματά μας. Όμως, μπορεί να μη γνωρίζατε ότι τα μπαχαρικά έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά προέρχονται από την Ασία ή τις Μεσογειακές χώρες, όπου πολλές γενιές από τα αρχαία χρόνια τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς και φαρμακευτικούς λόγους.

Advertisment

Οι επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις αυτών των υλικών έχουν παρέχει μετρήσιμα στοιχεία για το πώς ή το αν αυτά τα μπαχαρικά λειτουργούν σε θεραπευτικό επίπεδο. Εντούτοις, οι μεγάλες κλινικές μελέτες αυτών των φυτών είναι ακόμα σχετικά σπάνιες, οπότε η παρακάτω λίστα χρειάζεται να ακολουθείται με προσοχή σε περιπτώσεις εμφάνισης ασθενειών.

5 μπαχαρικά που τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Πιπέρι καγιέν

Το βασικό συστατικό του, η καψαϊκίνη, είναι μια ουσία που ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και ενισχύει το μεταβολισμό του οργανισμού. Βοηθά στην υγιή κυκλοφορία του αίματος και ακόμα και βοηθά σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης. Προσέξτε όμως τις ποσότητες που καταναλώνετε μέχρι να μάθετε το επίπεδο ευαισθησίας σας.

Κανέλα

Η κανέλα περιλαμβάνεται πια σε τόσες πολλές συνταγές στη χώρα μας, ακόμα και στον καφέ μας μπαίνει. Βοηθά στην πρόληψη από λοιμώξεις και ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η κανέλα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Advertisment

Σκόρδο

Το ισχυρό αυτό συστατικό βρίσκεται στις περισσότερες ελληνικές κουζίνες. Παρέχει αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε μια έρευνα, το σκόρδο αποδείχτηκε ότι προλαμβάνει από κρυολογήματα ή τουλάχιστον συντομεύει τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η αλλισίνη είναι ισχυρό συστατικό στα σκόρδα και τα κρεμμύδια και είναι υπεύθυνη για αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

Τζίντζερ

Η ρίζα του φυτού μειώνει τις φλεγμονές με τρόπους παρόμοιους που καταφέρνει η ασπιρίνη και είναι αντιμικροβιακή ενάντια σε βακτήρια και μύκητες, καθιστώντας το βασικό μπαχαρικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αναφέρουν ότι το τζίντζερ τους βοηθά να ανακουφιστούν και να προλάβουν ακόμα τη ναυτία.

Γαρύφαλλο

Η ευγενόλη χρησιμοποιείται ευρέως στην οδοντιατρική ως τοπικό αναισθητικό, οπότε ίσως να είστε ήδη εξοικειωμένοι με το άρωμα και τη γεύση του. Ακόμα κι αν δεν σας έχει τύχει αυτό, το γαρύφαλλο μπαίνει σε πολλά φαγητά και γλυκά στην ελληνική κουζίνα. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει ακόμα και στην αντιμετώπιση του λόξιγκα.

Διαβάστε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του γαρύφαλλου και τις παρενέργειές του

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση