Αφυδάτωση: 5 ενδείξεις ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό

Photo: Author/Depositphotos Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα, που πολλές φορές περνάει στα «ψιλά». Οι περισσότεροι δεν συνηθίζουν να κρατούν τον οργανισμό τους

Αφυδάτωση: 5 ενδείξεις ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό

Photo: Author/Depositphotos

Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα, που πολλές φορές περνάει στα «ψιλά». Οι περισσότεροι δεν συνηθίζουν να κρατούν τον οργανισμό τους αφυδατωμένο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένα καίρια προβλήματα υγείας, μη γνωρίζοντας την πραγματική αιτία εμφάνισής τους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά τα 2/3 από νερό το οποίο φροντίζει για τις περισσότερες λειτουργίες του. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάθετε πώς θα ξέρετε αν πίνετε αρκετό νερό

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας χρειάζεται ενυδάτωση

1. Κακή αναπνοή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε κακή αναπνοή. Ένας βασικός είναι και η αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό βοηθάει στην παραγωγή σάλιου το οποίο, εκτός από τις υπόλοιπες λειτουργίες του, εξουδετερώνει τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που μπαίνουν στο στόμα μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Επομένως, όταν δεν υπάρχει αρκετό σάλιο, δεν καταπολεμούνται αποτελεσματικά τα βακτήρια του στόματος.

2. Λιγούρες

Το νερό βοηθάει ορισμένα όργανα να παράγουν ουσίες που δίνουν ενέργεια, όπως τα γλυκογόνα. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, ο οργανισμός ψάχνει να βρει αλλού αυτήν την ενέργεια και τις περισσότερες φορές, αυτό μεταφράζεται σε όρεξη για κατανάλωση γλυκού.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/afudatosi-endeixeis-organismos-xreiazetai-nero/

3. Πονοκέφαλος

Η έλλειψη νερού είναι μια συνηθισμένη αιτία για τους πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει διότι όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό, δεν διοχετεύεται και επαρκής ποσότητα οξυγόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, μειώνεται το νερό που υπάρχει στο σάκο που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το να πιέζεται στο κρανίο.

4. Σκουρόχρωμα ούρα

Το νερό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη λειτουργία των νεφρών. Όταν είστε αφυδατωμένοι, οι νεφροί σας δεν μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξίνες και γι’ αυτό θα παρατηρείται ορισμένες φορές πως τα ούρα σας είναι σκούρα. Για να διαπιστώσετε πως είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, θα πρέπει τα ούρα σας να είναι διάφανα.

5. Πόνοι στις αρθρώσεις

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως οι χόνδροι των αρθρώσεων αποτελούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από νερό. Έτσι, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, οι χόνδροι ατροφούν με αποτέλεσμα να τρίβονται τα οστά μεταξύ τους προκαλώντας φλεγμονές και χρόνιους πόνους.

Book For Thought | S1E8

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα