, , ,

Ενεργό διάβασμα: Πώς να θυμάστε καλύτερα αυτά που διαβάζετε

7 ερωτήσεις για να απομνημονεύετε πιο αποτελεσματικά όσα διαβάζετε

Ενεργό διάβασμα: Πώς να θυμάστε καλύτερα αυτά που διαβάζετε

Photo: Author/Depositphotos

Η ανάγνωση και το διάβασμα αποτελούν δύο συναρπαστικές δραστηριότητες, αν γίνονται σωστά. Μπορούν όμως και να μας μπερδέψουν ή να μας κάνουν να αγανακτούμε και να απογοητευόμαστε. Κι αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου ενώ έχουμε μόλις τελειώσει ένα βιβλίο, δεν μπορούμε να θυμηθούμε ούτε τις βασικές ιδέες αυτών που διαβάσαμε. Συμβαίνει συχνά και όχι δεν έχει να κάνει με την ανικανότητα μας να απομνημονεύουμε πράγματα. Απλά δεν είμαστε αρκετά ενεργοί και λειτουργικοί κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Advertisment

Το να διαβάζετε γρήγορα μόνο και μόνο για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο είναι σίγουρα ένα μεγάλο λάθος. Ξεπετάμε σύντομα τις παραγράφους, ελπίζοντας ότι έχουμε ήδη απορροφήσει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Από την άλλη, αν απλά εστιάζουμε επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, αγνοώντας πλήρως τα υπόλοιπα, χάνουμε τη γενική εικόνα που θέλει να μας προσφέρει ο συγγραφέας. Ως εκ τούτου, καταλήγουμε ακόμα και στο τέλος της ίδιας μέρας, να μη θυμόμαστε σχεδόν τίποτα, παρά μόνο αν μας άρεσε ή όχι.

Η λογοτεχνία βοηθά στο να «διαβάζουμε» καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων

Για να εξασκήσετε το ενεργό διάβασμα, εδώ προτείνονται κάποιες ερωτήσεις, που θα σας βοηθήσουν να σκάψετε βαθιά στο περιεχόμενο ενός βιβλίου και να ωφεληθείτε τα μέγιστα από τη συναρπαστική αυτή δραστηριότητα:

Advertisment

7 ερωτήσεις για να απομνημονεύετε πιο αποτελεσματικά όσα διαβάζετε

1. Αν θα μπορούσα να κρατήσω μόνο 3 πράγματα από το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτά; Πώς μπορώ να τα εφαρμόσω στην καθημερινότητα μου;

Ορισμένα βιβλία συνίστανται από υπερβολικά πολλές πληροφορίες, που μας εντυπωσιάζουν. Όμως, είναι καλύτερο να μην υπερεκτιμάμε τις ικανότητες μας να συγκρατούμε πράγματα, επειδή σπανίως μπορούμε να θυμόμαστε περισσότερα από 3 βασικά για εμάς μηνύματα από ένα βιβλίο. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ποιες είναι εκείνες οι πληροφορίες, που είναι πιο χρήσιμες για εσάς. Εξάλλου, δεν υπάρχει λόγος να θυμάστε ή να σημειώνετε εκείνες που δεν ταιριάζουν στην καθημερινότητα ή την προσωπικότητα σας· είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τις ξεχάσετε πολύ σύντομα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/energo-diavasma-thimaste-kalitera-auta-diavazete/

2. Ποια είναι τα επιχειρήματα ή οι προτάσεις του συγγραφέα;

Κανείς δε γράφει χωρίς σκοπό. Ακόμα και τα μυθιστορήματα, όταν γράφονται εξυπηρετούν κάποιο σκοπό για τον συγγραφέα. Μπορεί να θέλει να φανερώσει κάποιο μήνυμα, να πείσει τους αναγνώστες του, να προκαλέσει συναισθήματα, να αποκαλύψει μυστικά ή να εξιστορήσει σημαντικά γεγονότα. Ξοδέψτε λίγο χρόνο για να αποκρυπτογραφήσετε τα βασικά σημεία του βιβλίου και θα σας είναι πιο εύκολο να το «μεταβολίσετε», ώστε να μη χάσετε σημαντικά μηνύματα για εσάς.

3. Ποια είναι τα προβλήματα που προσπαθεί να λύσει ο συγγραφέας;

Σχεδόν κάθε βιβλίο πρακτικού τύπου αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος. Βέβαια, ακόμα και σ’ ένα λογοτεχνικό βιβλίο, υπάρχει μια κλιμάκωση σε κάποιο σημείο της πλοκής και αυτό είναι κάτι που ο συγγραφέας επιχειρεί να «επιλύσει». Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι τόσο φανερό, αλλά αν μπορείτε να το ξετρυπώσετε, θα καταφέρετε με τον καιρό να βελτιώσετε και τις δεξιότητες σας που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων.

4. Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να φανερώσει τις βασικές ιδέες του βιβλίου;

Το διάβασμα αποτελεί και έναν από τους καλύτερους και διασκεδαστικότερους τρόπους να βελτιώσουμε τις δεξιότητες γραφής. Μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προσοχή στον τύπο γραφής των συγγραφέων και πώς παρουσιάζονται οι ιδέες τους, όπως η φρασεολογία τους, το ύφος, η οργάνωση ή τα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποιούνται, ώστε να τα υιοθετήσουμε και να κάνουμε τον τρόπο γραφής μας πιο ελκυστικό και ευχάριστο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/energo-diavasma-thimaste-kalitera-auta-diavazete/

5. Τι γνωρίζω για το θέμα του βιβλίου; Πώς διαφέρει αυτό που λέει το βιβλίο από αυτό που εγώ γνώριζα μέχρι τώρα;

Πολλές φορές παρατάμε ένα βιβλίο, επειδή δε βρίσκουμε σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που γνωρίζουμε και σε αυτό για το οποίο εκείνο μιλά. Πριν το διάβασμα, είναι καλύτερο για εμάς να ανακαλέσουμε τη μέχρι τώρα γνώση μας, η οποία να σχετίζεται με το θέμα, ώστε να είμαστε περισσότερο έτοιμοι να εξερευνήσουμε και να αποδεχτούμε το καινούριο.

6. Υπάρχουν κάποια κομμάτια του βιβλίου που δεν καταλαβαίνω;

Προφανώς είναι αδύνατο να γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα πάντα, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναντήσουμε κάτι άγνωστο, δύσκολο ή κάτι με το οποίο δεν θα συμφωνούμε. Το να αγνοήσουμε αυτά τα κομμάτια δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, επειδή θα περιορίσει τους γνωστικούς μας ορίζοντες. Αντιθέτως, αν εμβαθύνουμε σε εκείνα τα μη γνώριμα μέρη ή σε εκείνες τις αντίθετες ιδέες, θα αποδειχθούν οι καλύτεροι τρόποι να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας.

7. Ποιο σημείο του βιβλίου μου άρεσε και ποιο όχι; Γιατί;

Η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν αναφέρεται μόνο στο κείμενο αυτό καθαυτό, αλλά και στην ανάγνωση του εαυτού μας μέσα από αυτό. Το να αναστοχαζόμαστε, να αμφιβάλλουμε και να εξετάζουμε μας κάνει σπουδαίους αναγνώστες αλλά και ανθρώπους. Η ανακάλυψη των γούστων μας και των προτιμήσεων μας μας επιτρέπει να κοινωνικοποιούμαστε, να βρίσκουμε ακόμα καλύτερα βιβλία και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.

Μπορεί να σας πάρει περισσότερη ώρα να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, αν ασχοληθείτε σοβαρά με αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσετε πολλά οφέλη από αυτή τη συναρπαστική διαδικασία ως ενεργοί αναγνώστες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

O Bruce Lipton στην Αθήνα
Αληθινό «Inception»: Ερευνητές πέτυχαν επικοινωνία μεταξύ ατόμων που ονειρεύονταν
Θρίλερ, δράση ή κωμωδία; Τι δείχνει το αγαπημένο μας είδος ταινιών για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση