, ,

Οι 5 πιο κοινές δικαιολογίες που οδηγούν σε αύξηση βάρους και πώς να τις αποφύγετε

Οι πιο κοινές δικαιολογίες που σας αποτρέπουν από το να τρέφεστε σωστά.

Οι 5 πιο κοινές δικαιολογίες που οδηγούν σε αύξηση βάρους και πώς να τις αποφύγετε

Photos: Author/Depositphotos

Όταν ακούμε για υγιεινό τρόπο διατροφής, συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι πολύ θα θέλαμε να τα καταφέρουμε και εμείς, αλλά οι συνθήκες ποτέ δεν είναι ιδανικές. Μάλιστα, το αναβάλλουμε για μια πιο χαλαρή περίοδο της ζωής μας, που όμως μπορεί να μην έρθει σύντομα. Υπάρχουν κάποιες πολύ κοινές δικαιολογίες που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε ή να αναβάλλουμε την αλλαγή του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε. Κάποιες ίσως σας φανούν γνώριμες…

Advertisment

Οι πιο κοινές δικαιολογίες που σας αποτρέπουν από το να τρέφεστε σωστά

Δεν έχω ελεύθερο χρόνο

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/koines-dikaiologies-odigoun-auxisi-varous-pws-apofygete/

Η έλλειψη χρόνου είναι η πιο συνηθισμένη δικαιολογία και ίσως υπάρχει μια λογική βάση. Ως κοινωνία είμαστε πιο πολυάσχολοι από ποτέ και το μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων από το μηδέν είναι πιο χρονοβόρο από το έτοιμο γεύμα που αγοράζουμε στο γυρισμό από τη δουλειά ή από το γρήγορο ψήσιμο μιας κατεψυγμένης πίτσας.

Να κάποιες εύκολες συμβουλές για να χωρέσουμε την υγιεινή διατροφή κάπου ανάμεσα στο γεμάτο πρόγραμμα μας:

Advertisment

• Αναζητήστε τις πιο σύντομες συνταγές

• Κάντε σοφή χρήση του ψυγείου σας

• Εκμεταλλευτείτε τις ημικατεργασμένες (προψημένες) υγιεινές τροφές που υπάρχουν

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι είστε «πολύ απασχολημένοι» για να φάτε σωστά, στην πραγματικά θα επιβεβαιώνετε ότι η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί προτεραιότητα για εσάς τη δεδομένη στιγμή. Αν το σκεφτείτε όμως καλύτερα θα δείτε ότι αντί για τα γρήγορα, έτοιμα και τηγανητά φαγητά, υπάρχουν πια και πολλές άλλες εύκολες επιλογές. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε καθαρισμένα λαχανικά και φρούτα ή κατεψυγμένα, έτοιμα προς χρήση. Ακόμα και μαγειρευτά φαγητά, της ημέρας που μπορείτε να προτιμήσετε.

Η υγιεινή διατροφή είναι υπερβολικά ακριβή

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/koines-dikaiologies-odigoun-auxisi-varous-pws-apofygete/

Παρακάτω προτείνονται κάποιοι τρόποι για να τρέφεστε υγιεινά, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείτε και χρήματα.

• Ακολουθείστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων

• Λιγότερα κρεατικά και αλλαντικά, περισσότερα λαχανικά και φρούτα

• Μαγειρέψτε απλά

• Ψωνίστε τροφές (φρούτα και λαχανικά) της εποχής

Όταν αρχίσετε να θέτετε ως προτεραιότητά σας την υγιεινή διατροφή, το πιο πιθανό είναι να κόψετε και κάποιες άλλες ακριβές συνήθειες, όπως το να δειπνείτε έξω συχνά, να αγοράζετε ακριβά σνακ ή ποπ κορν στον κινηματογράφο ή ακόμα και να προτιμάτε ακριβά κοκτέιλ. Επιπλέον, η βελτίωση της τωρινής σας υγείας σημαίνει και λιγότερα ιατρικά έξοδα στο μέλλον. Απ’ όπου και αν το δούμε, τα έτοιμα φαγητά καταλήγουν να μας κοστίζουν πολύ περισσότερο από το μαγειρευτό, υγιεινό και σπιτικό φαγητό.

Η οικογένεια μου είναι πολύ ιδιότροπη

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/koines-dikaiologies-odigoun-auxisi-varous-pws-apofygete/

Ακόμα και αν είστε το μόνο άτομο στο σπίτι σας που επιθυμεί να τρώει υγιεινότερα, δεν χρειάζεται να περιορίσετε την ποικιλία και διατροφική αξία των γευμάτων σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταφέρουν όλοι στην οικογένεια να κάνουν τη μετάβαση, αλλά αν σταδιακά εισάγετε υλικά υψηλότερης ποιότητας και αν δοκιμάζετε μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα, θα βοηθήσετε με τον καλύτερο τρόπο στο να εγκαθιδρύσετε έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής. Κάντε το προτεραιότητα!

Πώς να διαχειριστείτε παιδιά με επιλεκτική διατροφή

Επιχειρήστε κάποιους από αυτούς τους εύκολους τρόπους για να ξεκινήσετε. Όσο πιο συνεπείς είστε, τόσο πιο σύντομα θα δείτε θετικά αποτελέσματα!

• Βάλτε στα κρυφά λίγα λαχανικά

• Αντικαταστήστε κάποιο πιάτο από το τραπέζι με λαχανικά

• Αφήστε σε φανερό σημείο του σπιτιού υγιεινά σνακς

• Εισάγετε στο εβδομαδιαίο μενού μια νέα συνταγή

Ένας έξυπνος τρόπος να εμμείνετε τουλάχιστον εσείς στην απόφασή σας για υγιεινή διατροφή είναι να βρείτε την ευκολία να μετατρέπετε το φαγητό σας, να το προσαρμόζετε. Για παράδειγμα, αν κάποιος από την οικογένεια σας θέλει να τρώει πιο συχνά κρέας, αποφασίστε από κοινού να μαγειρεύετε λαχανικά και να προσθέτετε σε κάποιες μερίδες την απαραίτητη ποσότητα κρέατος. Καλό είναι ο καθένας να μπορεί να συνεισφέρει στην κουζίνα, ώστε να μείνετε όλοι ευχαριστημένοι.

Είμαι συνέχεια στους δρόμους

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/koines-dikaiologies-odigoun-auxisi-varous-pws-apofygete/

Αν χρειάζεται να ταξιδεύετε συχνά για τη δουλειά σας, ή νιώθετε ότι ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας σας στο αμάξι ή απλά δεν βρίσκεστε συχνά στην κουζίνα σας, μπορείτε και πάλι να καταφέρετε να τρέφεστε σωστότερα- όσο βέβαια αυτό παραμένει μια προτεραιότητά σας. Το να εμμένετε σε έναν τέτοιο στόχο είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν είστε συνέχεια στο τρέξιμο, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα συνδέεται στενά με την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, δίνετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την τόνωση που τόσο χρειάζεται και βοηθάτε κατά πολύ στη μείωση της πιθανότητας ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης, ακόμα και αν είστε εκτεθειμένοι σε πολύ κόσμο (βεβαιωθείτε βέβαια ότι κοιμάστε και όσο πρέπει).

Γι’ αυτό και έχετε υπόψη σας κάποια tips σε περίπτωση που είστε συνέχεια στο τρέξιμο :

• Επιλέξτε στο σούπερ μάρκετ τα πιο υγιεινά σνακ από τα πιο λιπαρά.

• Φτιάξτε τα δικά σας σνακ και πάρτε τα μαζί σας το πρωί.

• Δειπνήστε σοφά

Δεν μπορώ να ελέγξω την όρεξή μου

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/koines-dikaiologies-odigoun-auxisi-varous-pws-apofygete/

Είτε βρίσκεστε σε δίαιτα, είτε όχι, είναι απολύτως φυσιολογικό να λαχταράτε ένα γλυκό ή ένα αλμυρό σνακ κάποιες φορές. Ωστόσο, αν η όρεξή σας μοιάζει ανεξέλεγκτη ή ξεφεύγει πολύ πιο συχνά απ’ ότι παλαιότερα, ίσως να υπάρχει ένας πραγματικός λόγος.

Οι ακόλουθες υποθέσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να διαλευκάνετε το μυστήριο της όρεξής σας.

• Δεν τρέφεστε αρκετά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να αναζητά πολλές θερμίδες

• Οι διατροφικές σας επιλογές είναι πολύ περιορισμένες

• Έχετε αλλεργίες ή ευαισθησία σε ορισμένες τροφές και τις στερείστε

Ένα επιπλέον φαινόμενο που φαίνεται να μας δυσκολεύει όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή:

Δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και τι πρακτική να ακολουθήσουμε. Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες που αυτό καταλήγει να γίνεται τελικά μια παγίδα, στην οποία μπορεί να πέσουμε και να τα παρατήσουμε απογοητευμένοι. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία μας υποφέρει από υπερπληροφόρηση και ο συνεχής κατακλυσμός αντικρουόμενων μελετών, ερευνών και επιστημονικών θεωριών είναι αρκετός για να μας προκαλέσει πονοκέφαλο. Όμως, μη χρησιμοποιείτε αυτή τη σύγχυση ως μια ακόμα «δικαιολογία» για να αναβάλετε την αλλαγή των κακών συνηθειών σας και του τρόπου ζωής. Αντιθέτως, εμμείνετε και εστιάστε σε αυτό που οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν: Καταναλώστε τροφές ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα. Είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να αποδειχθεί λάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση