, ,

Το να προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο των πάντων, σε οδηγεί στο άγχος και στη μοναξιά

Εσύ προσπαθείς να έχεις συνέχεια τον έλεγχο των πραγμάτων και των καταστάσεων στη ζωή σου;

Photo: Author/Depositphotos

Γράφει η Κατερίνα Τσαμπά

Advertisment

Εσύ προσπαθείς να έχεις συνέχεια τον έλεγχο των πραγμάτων και των καταστάσεων στη ζωή σου; Μη βιαστείς να απαντήσεις πριν σκεφτείς το εξής πολύ σημαντικό. Το πρώτο μέλημα του καθενός μας είναι να βρίσκουμε τρόπους να επιβιώνουμε και να επιβιώνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολα και άνετα. Το κυριότερο όπλο μας είναι το μυαλό μας. Με αυτό καταφέρνουμε να επιβιώνουμε κάθε μέρα. Με το μυαλό προσπαθούμε λοιπόν να ελέγχουμε τις καταστάσεις γύρω μας ώστε να μπορούμε, όσο γίνεται περισσότερο, να αποτρέπουμε αρνητικές ή/και απειλητικές, για την επιβίωσή μας, καταστάσεις.

Πολλοί από εμάς αφήνουμε τον έλεγχο να καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Ειδικά στην εποχή μας, που καλούμαστε όλοι και όλες να αντιμετωπίζουμε μια επισφαλή καθημερινότητα χωρίς να ξέρουμε τι ξημερώνει για τον καθένα μας. Πώς να αντιδράσει π.χ ένας πατέρας άμα χάσει τη δουλειά του όταν έχει να σκεφτεί τα στόματα που πρέπει να θρέψει;

Μοναξιά και μοναχικότητα

Advertisment

Το να προσπαθείς συνέχεια να έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων όμως έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και τους γύρω μας. Αργά ή γρήγορα σε οδηγεί στο άγχος το οποίο είναι επιβλαβές στην υγεία σου. Ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στην απομόνωση, στη μοναξιά. Ποιος μπορεί να αντέξει για καιρό έναν άνθρωπο που θέλει να ελέγχει τα πάντα; Οι γύρω μας, βλέποντας εμάς να προσπαθούμε αέναα να ελέγχουμε τις καταστάσεις, συνήθως νιώθουν ανασφάλεια. Νιώθουν παραμελημένοι. Προσπάθησε λοιπόν να κοιτάξεις προς τα έξω, τους γύρω σου. Γίνε ανοιχτός στο να πάρεις μαθήματα, γίνε καλύτερος/η, διόρθωσε τα λάθη σου.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνος για πολύ καιρό. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε ο άνθρωπος πάντα επιβίωνε μέσα σε ομάδες. Μοιράσου λοιπόν τις ανησυχίες σου, τις σκέψεις σου, τα άγχη σου. Ας φανείς αδύναμος/η, δεν πειράζει. Αφέσου στους φίλους σου, στους δικούς σου ανθρώπους. Ακόμα και στον έναν και μοναδικό. Είναι η περιουσία σου. Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό.

Έτσι θα μάθεις καλύτερα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Ο Karl Jung έλεγε «αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του, καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μάθαμε να κοιτάμε το σπίτι μας και να σιωπούμε και κάποιες φορές... κοιτάζοντας το σπίτι μας σιωπούμε
Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση
Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση