Η χειρότερη μοναξιά είναι όταν περιτριγυρίζεσαι από κόσμο

Μοναχική ή μόνη; Δεν τον καταλάβαινες τότε το διαχωρισμό. Όλοι σου είχαν κολλήσει την ταμπέλα της μοναχικής και νευρίαζες γιατί πίστευες ότι κάνανε λάθος. Άλλωστε ποτέ δε σου άρεσαν οι ταμπέλες. Που ξέρει ο άλλος τι είσαι και αν είσαι κάτι και γιατί είσαι αυτό το κάτι στην τελική.

Πόση κακία μπορεί να κρυφτεί σε μια λέξη, έναν «τίτλο» που μόνο τιμητικός δεν είναι; Ο άνθρωπος συνήθως δε θα σκεφτεί πριν μιλήσει. Είσαι μόνη σου, άρα είσαι μοναχική, άρα επέλεξες τη μοναξιά, άρα εσύ φταις, εσύ δεν κάνεις κάτι σωστά. Που να ξέρουν τι περνάς. Που να μάθουν ποτέ τι έχεις περάσει για να επιλέξεις αυτό το δρόμο. Κατ’ουσίαν δεν τον επέλεξες κιόλας. Οι καταστάσεις σε οδήγησαν εκεί. Γονείς ανύπαρκτοι, αδέρφια δεν έχεις να πεις μια κουβέντα, συγγενείς μονίμως με το δάχτυλο πάνω σου να σε μέμφονται. Τι να έκανες κι εσύ;

Έμαθες να αγαπάς από μόνη σου, αλλά δυσκόλεψες σαν άνθρωπος, κλείστηκες, θωρακίστηκες για να μπορείς να αντέξεις τις ασχήμιες του κόσμου. Και άντεξες. Και τα κατάφερες καλά. Δεν έγινες κακός άνθρωπος, είσαι αγαπητή, έχεις φίλους. Εντάξει, είσαι μόνη στην προσωπική σου ζωή. Είναι όμως τόσο κακό αυτό;

Πάντα φοβόσουνα τη μοναξιά και παρά ταύτα την ένιωσες μέχρι το μεδούλι. Η χειρότερη όμως μοναξιά δεν είναι όταν είσαι μόνος, αλλά όταν είσαι περιτριγυρισμένος από κόσμο. Είναι τότε που θέλεις κυριολεκτικά να εξαϋλωθείς και να εξαφανιστείς από τον περίγυρο αλλιώς πνίγεσαι, δεν μπορείς να αναπνεύσεις.

Δεν πιστεύω στο επίθετο «μοναχική». Έμαθα όμως, με τα χρόνια, να αποδέχομαι τους όποιους χαρακτηρισμούς από τρίτους αλλά να μην τους δίνω σημασία. Και τέλος, ξέρω ότι δεν είμαι μοναχική, αλλά προσωρινά μόνη. Γιατί ξέρω ότι κάπου, κάποτε θα βρεθεί και για μένα αυτό που επιθυμώ. Αρκεί να πιστέψω στη ζωή και να διακρίνω τι θέλει να μου πει με τις πράξεις της. Κι όλα θα πάνε καλά.

Συγγραφέας Κατερίνα Τσαμπά

Πτυχιούχος Οικονομολόγος του ΑΠΘ, φοροτεχνικός στο επάγγελμα. Ζω στη Θεσσαλονίκη σε μια καθημερινή τρέλα ισορροπώντας ανάμεσα στα φορολογικά και τα προσωπικά μου. Αγαπώ την αυτογνωσία ως επιστήμη αλλά και να μαθαίνω πράματα για τον εαυτό μου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται. Λατρεύω τη γραφή γιατί με χαλαρώνει, με βοηθάει να αποδέχομαι καταστάσεις όταν γράφω για αυτές και λατρεύω την επικοινωνία με τον αναγνώστη.

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε