Αφήστε την καρδιά σας να μιλήσει στο νου σας

Αφήστε την καρδιά σας να μιλήσει στο νου σας Άρθρο της Deborah Rozman, Πρόεδρος του HeartMath LLC Όταν εξασκούσα το επάγγελμα της ψυχολόγου, ορισμένες

Αφήστε την καρδιά σας να μιλήσει στο νου σας

Αφήστε την καρδιά σας να μιλήσει στο νου σας

Άρθρο της Deborah Rozman, Πρόεδρος του HeartMath LLC

Όταν εξασκούσα το επάγγελμα της ψυχολόγου, ορισμένες φορές όταν βρισκόμουν με έναν θεραπευόμενο, ο οποίος ήταν μπερδεμένος ως προς ένα ζήτημα ή μια απόφαση, ρωτούσα: «τι θα έλεγε η καρδιά σου;». Συχνά μάλιστα προσάρμοζα μια τεχνική της gestalt με δύο καρέκλες. Όταν οι θεραπευόμενοι κάθονταν στη μία καρέκλα, τους ζητούσα να μιλήσουν από την καρδιά τους και να απευθυνθούν στο νου τους που καθόταν στην άλλη καρέκλα.

Ύστερα, άλλαζα τις θέσεις και τους ζητούσα να μιλήσουν από τη λογική πλευρά τους, από το νου προς την καρδιά, λέγοντάς της τις απόψεις και τις ανησυχίες του νου. Ήταν σαν να μιλούσαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Η καρδιά μιλούσε με ένα αυθεντικό συναίσθημα, στο παρόν. Ο νους μιλούσε μέσα από απόψεις, φόβους, πρέπει και δεν πρέπει. Τους έβαζα να αλλάξουν καρέκλες πολλές φορές, μέχρι που να έχουν έμπνευση. Πολύ συχνά ο θεραπευόμενος συνειδητοποιούσε ότι η φωνή της καρδιάς ήταν ο αληθινός τους εαυτός, μια φωνή που προσέφερε τόσο περισσότερη διαίσθηση όσο και ευφυΐα της κοινής λογικής.

Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Το συναρπαστικό είναι ότι η καρδιά περιέχει έναν μικρό εγκέφαλο με τον δικό του τρόπο. Ναι, η ανθρώπινη καρδιά, μαζί με τις άλλες της λειτουργίες, κατέχει για την ακρίβεια έναν εγκέφαλο, που συνίσταται σε 40.000 νευρώνες που μπορούν να νιώθουν, να μαθαίνουν και να θυμούνται. Ο εγκέφαλος αυτός της καρδιάς στέλνει μηνύματα στον άλλο εγκέφαλο για το πώς νιώθει το σώμα μας και άλλα περισσότερα. Η καρδιά λοιπόν έχει έναν μυστήριο τρόπο να γνωρίζει.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, οι επιστήμονες ισχυρίζονταν, και οι περισσότεροι από εμάς διδάσκονταν, ότι ο εγκέφαλος ήταν ο μόνος που έστελνε πληροφορίες και εντολές στην καρδιά, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό λειτουργεί αμφίδρομα. Για την ακρίβεια, το σύνθετο νευρικό σύστημα της καρδιάς, ο εγκέφαλός της, συνίσταται σε ένα πολύπλοκο δίκτυο διαφόρων τύπων νευρώνων, νευροδιαβιβαστών, πρωτεϊνών και κυττάρων, όπως εκείνων που βρίσκουμε στον κανονικό εγκέφαλο. Η έρευνα δείχνει ότι η καρδιά επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους και δρα ανεξάρτητα και από εκείνον.

Ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο η καρδιά μπορεί να μιλήσει και να επηρεάσει τον εγκέφαλο είναι όταν ο ρυθμός της είναι συνεκτικός- όταν δηλαδή παράγει ένα σταθερό μοτίβο ρυθμού. Όταν αυτό συμβαίνει λοιπόν, ο οργανισμός, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, αρχίζει να βιώνει όλα τα οφέλη, ανάμεσα σε αυτά μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και διαισθητική ικανότητα, και συνεπώς αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Παρά το γεγονός ότι η καρδιά και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, εμείς μπορούμε και συνειδητά να κατευθύνουμε την καρδιά μας να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα μας με διάφορους ωφέλιμους τρόπους. Όταν βιώνουμε ειλικρινή θετικά συναισθήματα, όπως η εκτίμηση, η φροντίδα και η συμπόνια, η καρδιά μας επεξεργάζεται αυτά τα συναισθήματα και ο ρυθμός της γίνεται πιο ήρεμος, συνεκτικός και αρμονικός. Αυτή η πληροφορία στέλνεται στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα μας μέσω του νευρικού συστήματος, αλλά και βιοχημικά, βιοφυσικά και ενεργητικά.

Μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς αυτή την αρμονική κατάσταση και να έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση στην διαίσθησή σας συχνά και σε λιγότερο από ένα λεπτό. Χρειάζεται βέβαια λίγη εξάσκηση για να το καταφέρετε αυτό συνειδητά, αλλά γίνεται ευκολότερο και γρηγορότερο με τον καιρό.

Να λοιπόν πώς να χρησιμοποιήσετε μια προσαρμογή της τεχνικής λήψης αποφάσεων του HeartMath:

1. Όταν υπάρχει ένα ζήτημα που σας προκαλεί άγχος και στρες, καταγράψτε τι σκέφτεστε και νιώθετε γι’ αυτό.

2. Προσπαθήστε να φέρετε την καρδιά σας σε συνεκτική, αρμονική κατάσταση.

3. Ύστερα, ρωτήστε τον εαυτό σας ποια θα μπορούσε να είναι η πιο αποτελεσματική απόκριση στο πρόβλημα, κάποια που να μπορούσε να μειώσει στο ελάχιστο το μελλοντικό στρες σας.

4. Ακούστε τι έχει να πει γι’ αυτό η καρδιά σας. Παρατηρήστε τα πρώτα συναισθήματα και τις αισθήσεις που σας έρχονται. Ίσως να σας προσφέρουν μια νέα οπτική σε αυτά που χρειάζεστε ή μήπως σας λέει να είστε υπομονετικοί ή απλά να φύγετε από εκείνη την κατάσταση;

5. Καταγράψτε εκείνο που η καρδιά σας λέει, ακόμα και αν φαίνεται πολύ απλοϊκό.

6. Τώρα συγκρίνετε αυτό που γράψατε στο πρώτο βήμα με εκείνο που η καρδιά σας είπε. Τι πιστεύετε λοιπόν; Τι είναι καλύτερο για εσάς; Η ελεύθερη ροή σκέψεων της καρδιάς σας ή η κοινή λογική;

Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση κάθε φορά που συναντάτε ένα δύσκολο δίλημμα στη ζωή σας.


Το Ινστιτούτο HeartMath έρχεται το Νοέμβριο στην Αθήνα για να πιστοποιήσει τους επόμενους Coaches. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε