, , ,

Alan Cohen: Πήγαινε εκεί που επιλέγεις να πας, όχι εκεί που σε σέρνουν

Ενώ μπορεί να είσαι πολύ προσεκτικός με το πού δίνεις τα χρήματά σου, ίσως να είσαι λιγότερο προσεκτικός με το πού δίνεις την προσοχή

Alan Cohen: Πήγαινε εκεί που επιλέγεις να πας, όχι εκεί που σε σέρνουν

Ενώ μπορεί να είσαι πολύ προσεκτικός με το πού δίνεις τα χρήματά σου, ίσως να είσαι λιγότερο προσεκτικός με το πού δίνεις την προσοχή σου.

Μακροπρόθεσμα, το πώς ξοδεύεις την προσοχή σου επηρεάζει τη ζωή σου πιο βαθιά από το πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου. Η προσοχή σου είναι το πιο ισχυρό νόμισμα που έχεις στη διάθεσή σου. Αν την κατασπαταλάς, τότε η ζωή σου θα καταλήξει σε ένα μεγάλο χρεωστικό. Αν την επενδύσεις σε πράγματα που θεωρείς πολύτιμα, τότε θα συγκεντρώσεις τεράστιους τόκους.

Advertisment

Φαντάσου δυο δικηγόρους σε ένα δικαστήριο μέσα στο κεφάλι σου. Ο ένας υπερασπίζεται τις δυνατότητές σου και την επιτυχία των στόχων σου. Ο άλλος επιχειρηματολογεί σχετικά με τα όριά σου και το γιατί δεν σου αξίζει αυτό που θέλεις. Ποιος θα νικήσει; Ο δικηγόρος που πληρώνεις περισσότερο. Αυτούς τους δικηγόρους, όμως, δεν τους πληρώνεις με χρήματα, τους πληρώνεις με την προσοχή σου.

Η προσοχή είναι ενέργεια. Ό,τι τρέφεις μ΄αυτήν θα αναπτυχθεί. Η προσοχή είναι πρόθεση. Αυτό που σκέφτεσαι και για το οποίο μιλάς στρώνει το δρόμο για κείνο που θα δημιουργήσεις. Όταν δίνεις προσοχή σ΄εκείνα που θέλεις να συμβούν, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες να τα κάνεις να συμβούν. Η ίδια δυναμική ισχύει και για εκείνα που δε θέλεις να συμβούν.

Σε έναν εξοχικό δρόμο, κοντά στο σπίτι μου, κάποιος έχει αναρτήσει μια τεράστια ταμπέλα με κόκκινα γράμματα πάνω σ΄ένα μεγάλο κομμάτι κόντρα πλακέ: “Όποιος πάτησε το σκύλο μου να πηγαίνει πιο σιγά!” Η ταμπέλα έμεινε εκεί για πάνω από ένα χρόνο, μέχρι που μια μέρα πρόσεξα ότι είχε αλλάξει: “Όποιος πάτησε το γιο μου, να πηγαίνει πιο σιγά!”

Advertisment

Κάθε σκέψη είναι μια προσευχή, και η ανησυχία είναι αντίστροφη προσευχή. Όταν εστιάζεις την προσοχή σου στα άσχημα που σου έχουν συμβεί, τότε αυξάνεις την πιθανότητα να συμβούν ξανά. Όταν ξέρεις τι πάει στραβά, κινητοποίησε όλη σου την ενέργεια προς τη λύση. Τα προβλήματα είναι αυτό που βλέπεις όταν παίρνεις τα μάτια σου από το στόχο. Για να προσεύχεσαι αποτελεσματικά, κράτα στο νου και στην όρασή σου το τελικό αποτέλεσμα που επιλέγεις. Μην υπονομεύεις τον εαυτό σου με το να γοητεύεσαι με το πρόβλημα. Γοητεύσου με τη λύση.

Το μυστικό της μεγαλοφυίας είναι η εστίαση. Αν μπορείς να εστιάζεις την προσοχή σου σαν λέιζερ σε οποιοδήποτε ζήτημα ή στόχο, θα σου αποκαλύψει το αρχιτεκτονικό του σχέδιο.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Κάρβερ ανακάλυψε 325 χρήσεις για το αράπικο φιστίκι και 100 για τη γλυκοπατάτα. Οι μεγαλοφυείς άνθρωποι έχουν ισχυρή εστίαση. Πολλοί έχουν χαρακτηριστεί ως εκκεντρικοί ή ακόμα και παράφρονες επειδή βάζουν στην άκρη τα κοσμικά ενδιαφέροντα για χάρη της μουσικής, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, των εφευρέσεων ή της συγγραφής. Όμως, αυτοί αλλάζουν τον κόσμο, ενώ εκείνοι με τη διασκορπισμένη προσοχή προχωρούν με δυσκολία μέσα σε μια μέτρια ζωή. Οι μεγαλοφυίες δεν σπαταλούν το πολύτιμο μυαλό τους σε μαζικές τάσεις. Δημιουργούν τις τάσεις που αλλάζουν τις μάζες.

Πρόσεξε τι συμβαίνει όταν στρέφεις την προσοχή σου προς μια κατεύθυνση. Διάβαζε κίτρινα έντυπα ενώ περιμένεις στην ουρά στο σουπερμάρκετ, αφηγήσου το ατύχημά σου, ασχολήσου με κουτσομπολιά, και μέσα σε λίγες στιγμές ανοίγεις την πόρτα σε μια ολόκληρη σφαίρα συνειδητότητας που ταιριάζει με τις σκέψεις ή τις συζητήσεις σου.

Αν επιμείνεις σ΄αυτές λίγο περισσότερο, γίνονται η πραγματικότητά σου, που συμπληρώνεται με τη συμφωνία των άλλων και με γεγονότα που την επιβεβαιώνουν. Στη συνέχεια νιώθεις στραγγισμένος, έλκεις παρόμοιες εμπειρίες που σε κάνουν να νιώθεις ακόμα χειρότερα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή σου έχει τα χάλια της.

Παρατήρησε τώρα τι συμβαίνει όταν εστιάζεσαι σε πράγματα που σε γεμίζουν. Διάβαζε τα λόγια ή τη βιογραφία κάποιου που θαυμάζεις. Μπες μέσα στο στούντιό σου και ελευθέρωσε τις δημιουργικές σου παρορμήσεις. Πέρνα ένα απόγευμα στην παραλία. Πες στους αγαπημένους σου πόσο εκτιμάς την παρουσία τους στη ζωή σου. Ξαφνικά, πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει υπέροχα και τραβάς κοντά σου ανθρώπους και περιστατικά που σου ταιριάζουν και σε δυναμώνουν. Και όλα αυτά επειδή έστρεψες το νου σου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ζούμε σ΄ένα σύμπαν άπειρων πιθανών πραγματικοτήτων. Κάθε στιγμή, σε όποια πραγματικότητα δώσεις την προσοχή σου, αυτή θα σου ανοίξει την πόρτα της για να μπεις.

Φίλε, πήγαινε εκεί που επιλέγεις να πας, όχι εκεί που σε σέρνουν.

“Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” Alan Cohen εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση