Photo: Author/Depositphotos

Παρατήρησε με προσοχή την εικόνα. Ίσως να την έχεις ξαναδεί. Είναι μια από τις εικόνες από το βιβλίο «ο μικρός πρίγκιπας». Τι βλέπεις; Το περίγραμμα ενός καπέλου ή έναν ελέφαντα στο στομάχι ενός βόα;

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/exoteriki-emfanisi-mono-meso-axiologisis/

Όταν ο μικρός πρίγκιπας έδειξε αυτή την εικόνα στους ενήλικες, κανείς δεν μπόρεσε να δει ένα ελέφαντα στο στομάχι ενός βόα. Είδαν μόνο ένα καπέλο επειδή δεν ήταν στη θέση να δουν την αλήθεια μέσα από τα δημιουργικά μάτια ενός αθώου παιδιού. Το βαθύ νόημα της ζωής – έτσι όπως το έβλεπε ο μικρός μας ήρωας- καταρρίπτει όλες τις ψευδαισθήσεις που οι ενήλικες θεωρούν σημαντικές για να περιγράψουν τη ζωή, τους ανθρώπους και τα γεγονότα.

Πόσες φορές η αξιολόγησή μας περιορίζεται στην εξωτερική εμφάνιση ή στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου και ξεχνάμε να δούμε βαθιά μέσα του για να βρούμε τη δική του αλήθεια, τη δική του καρδιά. Πώς μπορούμε να δούμε αυτή την αλήθεια, αν έχουμε παγιδευτεί στη ψευδή συνήθειά μας να βλέπουμε μόνο αυτό που “φαίνεται”; Πόσοι από εμάς μπορούμε να δούμε μόνο το περίγραμμα ενός καπέλου και πόσοι από εμάς μπορούν να δουν τον ελέφαντα παγιδευμένο μέσα στο στομάχι του βόα;

Το μυστικό για να βρούμε την αλήθεια τονίζεται στο αγαπημένο ρητό που μάθαμε από τον μικρό πρίγκιπα: «Κάποιος βλέπει καθαρά μόνο με την καρδιά. Ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια».

Όταν η καρδιά μας είναι ανοιχτή τότε όλα γίνονται ξεκάθαρα. Ισχύει και το αντίθετο. Όταν η καρδιά μας είναι επιβαρυμένη και έχει κολλήσει σε αμέτρητα αρνητικά συναισθήματα τότε χάνουμε την αλήθεια, την αθωότητα, το γέλιο, το παιχνίδι, τη δημιουργικότητα, την αγάπη- όλα αυτά δηλαδή που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, όλα αυτά που πηγάζουν μέσα από την καρδιά. Με αυτά ήρθαμε στη γη. Μας δόθηκαν από τον δημιουργό μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από αυτά, το ποιοι είμαστε και να αγκαλιάσουμε τόσο εμάς όσο και τους συνανθρώπους μας.

Εκείνα τα “δώρα” με τα οποία γεννηθήκαμε και αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τώρα πλέον είναι θαμμένα κάτω μια στοίβα από ιστορίες, εμπειρίες γεγονότα και την τάση μας να ξύνουμε μόνο την επιφάνεια. Παρόλα αυτά το χαρισματικό, αθώο παιδί υπάρχει μέσα μας. Χρειάζεται απλά να ενθυμηθούμε και να του δώσουμε ενεργό ρόλο στη ζωή.

Η καρδιά είναι η έδρα της ψυχής μας, η πηγή της αγάπης, της δημιουργικότητας, της αθωότητας της σύνδεσής μας με τους άλλους ανθρώπους. Μόνο μέσα από τα μάτια της καρδιάς θα καταφέρουμε να δούμε την αλήθεια- όχι μόνο μέσα μας αλλά και μέσα στους άλλους. Σε όλες τις αθώες καρδιές εκεί έξω, εύχομαι να θυμηθείτε ποιοι είστε.

Συγγραφέας Βίκυ Τσώκου

Η Βίκυ Τσώκου με την ιδιότητα της Coach του HeartMath Institute και ως Life Coach Γυναικών, κάνει σεμινάρια και ομιλίες πάνω στη Συναισθηματική και Νοητική Ευημερία, στην Ευτυχία και στις Σχέσεις.
Στόχος της Βίκυς είναι να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να αυτο-ρυθμίζονται θετικά, αξιοποιώντας τη Νοημοσύνη της Καρδιάς και τη Δύναμη του Νου ώστε να βρίσκονται λύσεις ακόμη και σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα, να βελτιώνεται η εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, να ενδυναμώνονται οι σχέσεις, να ενισχύεται η διαίσθηση και να αυξάνεται η πνευματική και σωματική ενέργεια. Με σύνθημα ‘Και Γίνεται-Και Μπορείς’ καθοδηγεί το κοινό της να ανακαλύψει πως η Ευτυχία είναι μια δεξιότητα που όλοι μας κατέχουμε.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε