, , ,

Ο γάμος είναι ένα σχολείο που μας διδάσκει ταπεινοφροσύνη και αυτογνωσία

Τα περισσότερα ζευγάρια που έχουν μείνει μαζί πάνω από είκοσι πέντε χρόνια μάλλον θα συμφωνούσαν ότι ο γάμος είναι ένα σχολείο που μας διδάσκει

Πώς να διατηρήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο

Τα περισσότερα ζευγάρια που έχουν μείνει μαζί πάνω από είκοσι πέντε χρόνια μάλλον θα συμφωνούσαν ότι ο γάμος είναι ένα σχολείο που μας διδάσκει ταπεινοφροσύνη και αυτογνωσία, και που τα μαθήματά του εμφανίζονται ξανά και ξανά, μέχρι να τα μάθουμε. Ξεκινάμε ένα γάμο κουβαλώντας τις αποσκευές μας με τις εκκεντρικότητες και τις προσδοκίες μας. Αν οι προσδοκίες μας είναι ιδεαλιστικές, πολύ σύντομα απογοητευόμαστε.

Ανακαλύπτουμε επίσης πως ο γάμος απαιτεί συνεχώς να ωριμάζουμε ή να φύγουμε από τη σχέση. Μερικοί από μας επιλέγουμε τη δεύτερη λύση, ανταλλάσοντας τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά ενός συντρόφου με τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά κάποιου άλλου. Καταλήγουμε να επαναλαμβάνουμε το ίδιο μάθημα, μέχρι που τελικά δεσμευόμαστε σε μια σχέση, για τις καλές και τις κακές μέρες. Επειδή δέσμευση δεν σημαίνει μαζοχισμός, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι βάζουν τα όριά τους στην κατάχρηση ουσιών, στη βία, σε άλλες εγκληματικές συμπεριφορές ή στην απιστία. Τα υπόλοιπα τα δουλεύουμε.

Advertisment

Οι επιτυχημένοι γάμοι είναι χτισμένοι με τα τούβλα της φιλίας, της επικοινωνίας, της ειλικρίνειας, της αφοσίωσης και, πότε-πότε, με το να βάζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ή της συντρόφου μας πάνω από τις δικές μας. Όμως, η τελειότητα δεν παίζει σε αυτό το παιχνίδι. Αν προσπαθήσουμε να γίνουμε οι ψυχοθεραπευτές, οι δάσκαλοι ή τα αφεντικά ο ένας του άλλου – αν δημιουργούμε ανταγωνισμό ή αν αγωνιζόμαστε διαρκώς να “βελτιώσουμε” τους συντρόφους μας, ο γάμος γίνεται πόλεμος. Μόνο στη δική μας συμπεριφορά μπορούμε να έχουμε έλεγχο.

Για να αναπτύξεις μεγαλύτερο ταλέντο στις σχέσεις, ξεκίνα με το να παραδεχτείς στον εαυτό σου (και στον ή στη σύντροφό σου), ότι κάποιες φορές μπορεί να είσαι εγωκεντρικός και ανώριμος, ότι δεν ξέρεις πάντα με σιγουριά πώς να είσαι ένας καλός σύντροφος. Ομολόγησέ τα όλα αυτά χωρίς την προσδοκία ότι το ταίρι σου θα κάνει το ίδιο. Λέγε “ευχαριστώ” και “συγνώμη” τουλάχιστον μια φορά τη μέρα (και παρατήρησε πόσες ευκαιρίες σου δίνονται και για τα δύο).

Να σκέφτεσαι περισσότερο με το “εμείς” παρά με το “εγώ”.
Να είσαι προετοιμασμένος να υποστηρίζεις το ταίρι σου περισσότερο και να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου λιγότερο.
Να είσαι πρόθυμος να χάνεις σε μια διαφωνία πότε-πότε. Χτίστε ένα σπιτικό μαζί, ξαναχτίζοντας τη φιλία σας.

Advertisment

Ίσως ο επιτυχημένος γάμος να στηρίζεται τελικά απλώς στην ικανότητα να είναι ανεκτικός ο ένας σύντροφος προς τον άλλον. Ας γίνουν οδηγός σου τα λόγια της Αναΐς Νιν: “Ό,τι δεν μπορώ να αγαπήσω, το παραβλέπω”. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, όταν δεχόμαστε τον εαυτό μας και το σύντροφό μας όπως είναι – ακόμα και αγκαλιάζοντας ο ένας τις παραξενιές του άλλου με τρυφερότητα και χιούμορ – ανοίγουμε το δρόμο για αμοιβαία ανάπτυξη και μεταμόρφωση.

Δεν είναι πάντα ιδιαίτερα εύκολο να ζει κανείς με τη γυναίκα μου. Έχει κάποια γνωρίσματα που με τρελαίνουν, και μερικές φορές έχουμε έντονες διαφωνίες. Όμως όλα αυτά δεν είναι παρά περαστικές καταιγίδες. Η γυναίκα μου είναι για μένα το σπιτικό μου, η εστία και το απάνεμο λιμάνι μου. Ο άνθρωπος που μου κάνει την αυστηρότερη κριτική, μου προσφέρει επίσης και τη μεγαλύτερη αγάπη και υποστήριξη. Το ίδιο κάνω κι εγώ για κείνη. Είναι όλα μέρος του παιχνιδιού.

“Ποιος είναι ο σκοπός σου;” Dan Millman (συγγραφέας του βιβλίου “Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή) εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση