, ,

Η “μαγεία των μεταφορών” στην επικοινωνία των συντρόφων

Η “μαγεία των μεταφορών” στην επικοινωνία των συντρόφων Οι μεταφορές είναι απλές φράσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε μια εμπειρία ή μια κατάσταση συνδέοντάς

Η "μαγεία των μεταφορών" στην επικοινωνία των συντρόφων

Η “μαγεία των μεταφορών” στην επικοινωνία των συντρόφων

Οι μεταφορές είναι απλές φράσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε μια εμπειρία ή μια κατάσταση συνδέοντάς τη με κάτι που μας είναι ήδη γνωστό και οικείο.

Advertisment

Για παράδειγμα, όταν κάποιος λέει: “Η σχέση μου μοιάζει με πεδίο μάχης”, η φράση αυτή μας βοηθάει να καταλάβουμε αμέσως και με σαφήνεια πώς είναι η σχέση του. Χρησιμοποιώντας μεταφορές για να περιγράψεις στο ή στη σύντροφό σου την άποψή σου ή τα συναισθήματά σου, τον βοηθάς να σε καταλάβει, τόσο νοητικά όσο και συναισθηματικά.

Ο Ρον ήρθε να με δει επειδή πίστευε ότι δεν τον καταλάβαινε κανένας, ούτε καν η γυναίκα του η Μάργκαρετ. Αφού άκουσα τα παράπονά του για δέκα λεπτά, παρατήρησα ότι άρχισα να βαριέμαι και να μην προσέχω τι έλεγε. Καθώς εκείνος συνέχιζε να μιλάει με μονότονη φωνή για το πώς κανένας δεν τον σεβόταν, δεν κατάφερα να συγκρατήσω το χασμουρητό μου. Δεν ήταν βέβαια η καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο. Αποφάσισα λοιπόν να διδάξω στο Ρον τη μαγεία των μεταφορών.

Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν: “Τι είναι αυτό που θέλεις να καταλάβει η γυναίκα σου σχετικά με σένα;” Δέκα λεπτά αργότερα δεν είχα πάρει ακόμα μια συγκεκριμένη απάντηση και περισσότερο χασμουριόμουν παρά άκουγα. Έτσι έκανα την ερώτησή μου αλλιώς: “Με μια πρόταση, τι είναι αυτό που θέλεις να καταλάβει η γυναίκα σου σχετικά με σένα;” Εκείνος το σκέφτηκε για λίγο και ύστερα είπε: “Θέλω να καταλάβει ότι η κριτική της με πληγώνει και ότι χρειάζομαι την ενθάρρυνσή της”.

Advertisment

Ανακουφισμένος είπα: “Μπράβο! Άκουσε λοιπόν τι θα κάνεις: σκέψου κάποια φορά που η γυναίκα σου ένιωθε πολύ πληγωμένη, ίσως επειδή κάποιος την είχε κατακρίνει ή απορρίψει με κάποιο τρόπο. Ύστερα, σκέψου κάποια φορά που συνέβη κάτι θετικό στη ζωή της, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη. Ίσως να ήταν μια προαγωγή ή ένα πάρτι-έκπληξη ή κάποιο όμορφο δώρο”. Ο Ρον σκέφτηκε για λίγο, για να θυμηθεί αυτά που του είχα ζητήσει. Ύστερα μου είπε ότι ο πρώτος άντρας της Μάργκαρετ, ο Πολ, την είχε εγκαταλείψει για κάποια άλλη γυναίκα και την ώρα που έφευγε από το σπίτι της είχε πει: “Δεν νομίζω ότι θα μπορούσες ποτέ να αγαπήσεις έναν άντρα”. Αυτό την πόνεσε πολύ. Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, εκείνη θυμόταν τα λόγια του.

Για το θετικό, ο Ρον θυμήθηκε πώς είχε αντιδράσει η γυναίκα του όταν εκείνος της είχε κάνει ένα απρόσμενο δώρο. Ήταν ολοφάνερα ευτυχισμένη για βδομάδες ολόκληρες. Έχοντας πάρει αυτές τις πληροφορίες, πρότεινα στο Ρον να πει στη γυναίκα του τα εξής: “Αγάπη μου, όταν με κατακρίνεις, με κάνεις να νιώθω όπως είχες νιώσει όταν ο Πολ σε κατέκρινε την ώρα που έφευγε. Με πονάει το ίδιο και με κάνει να νιώθω εντελώς ανίκανος. Θα ήθελα περισσότερη ενθάρρυνση από σένα. Όταν με ενθαρρύνεις, νιώθω όπως ένιωσες εσύ τότε που σου πήρα εκείνο το κολιέ που τόσο σου αρέσει. Η ενθάρρυνσή σου με κάνει να θέλω να πετύχω, μου δίνει μια αίσθηση περηφάνιας και αυτοπεποίθησης.”

Όταν ο Ρον είπε στη γυναίκα του αυτά τα λόγια, έμεινε κατάπληκτος από την ανταπόκρισή της. Η Μάργκαρετ δάκρυσε όταν συνειδητοποίησε πόσο τον είχε πληγώσει. Αμέσως άρχισε να τον ενθαρρύνει. Του αγόρασε μάλιστα και ένα όμορφο κοστούμι που εκείνος το ήθελε πολύ. Ο Ρον είχε εκπλαγεί τόσο πολύ από τα αποτελέσματα που πέτυχε μιλώντας της με αυτό τον καινούριο τρόπο, ώστε νόμισε ότι είχα καλέσει κρυφά τη γυναίκα του στο γραφείο μου και της είχα πει πώς να αντιδράσει! Όταν όμως χρησιμοποίησε τη “μαγεία των μεταφορών” και με άλλα άτομα, συνειδητοποίησε ότι δε χρειαζόταν κανένα κόλπο από μέρους μου.

Για να εξασκηθείς σε αυτή τη μέθοδο, σου δίνω ένα απλό τρόπο να φτιάχνεις μεταφορές, ώστε να σε ακούνε καλύτερα και να σε καταλαβαίνουν περισσότερο.

1. Κάνε τα συναισθήματά σου πολύ συγκεκριμένα. (Τα πιο συνηθισμένα αρνητικά συναισθήματα είναι ο θυμός, η αίσθηση ότι έχεις πληγωθεί, η λύπη, η ενοχή και η απογοήτευση).

2. Ρώτα τον εαυτό σου: “Σε ποια περίπτωση έχει νιώσει ο σύντροφός μου έτσι όπως νιώθω εγώ τώρα και με την ίδια ένταση;”

3. Γράψε αυτές τις περιπτώσεις και διάλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη.

4. Πες στο ταίρι σου: “Όταν συμβαίνει…(σύντομη περιγραφή της κατάστασης), νιώθω όπως ένιωθες κι εσύ όταν…(σύντομη αναφορά της ανάλογης περίπτωσης).

Όπως πάντα, βάλε τα δυνατά σου να μεταφράσεις το δικό μου μοντέλο σε δικά σου λόγια. Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να γράψεις εκείνα ακριβώς που σκοπεύεις να πεις.

Με το προηγούμενο μοντέλο, σου έδειξα πώς μπορείς να φτιάξεις μια μεταφορά για να βοηθήσεις τον/την σύντροφό σου να καταλάβει πώς νιώθεις. Όμως, για να σε καταλάβει απόλυτα, είναι σημαντικό να καταλάβει και τι ακριβώς θέλεις. Σου δίνω εδώ ένα μοντέλο με τέσσερα βήματα, για να φτιάχνεις μεταφορές με τις οποίες θα εκφράζεις στο ταίρι σου τις επιθυμίες σου.

1. Αποφάσισε ποια είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλεις να έχει ο/η σύντροφός σου και καθόρισέ τη με μία πρόταση.

2. Ρώτα τον εαυτό σου: “Σε ποια περίπτωση ήθελε ο/η σύντροφός μου κάτι παρόμοιο και με την ίδια ένταση;” Ή: “Πότε πήρε από κάποιον ο/η σύντροφός μου κάτι παρόμοιο με αυτό που θέλω και αυτό είχε πολύ θετική επίδραση πάνω του;”

3. Γράψε διάφορες περιπτώσεις και διάλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη.

4. Πες στο/στη σύντροφό σου: ‘Όταν εσύ…(περιγραφή της επιθυμητής συμπεριφοράς), αυτό με κάνει να νιώθω όπως είχες νιώσει κι εσύ τότε που….(περιγραφή της θετικής εμπειρίας που είχε ο/η σύντροφός σου). “Ελπίζω ότι θα το κάνεις αυτό ποιο συχνά, γιατί έχει πολύ θετική επίδραση πάνω μου”.

“Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια” Jonathan Robinson εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση