Σκόρδο – κρεμμύδι και καλή υγεία!
Τα φυτά που ανήκουν στο γένος Allium, στο οποίο περιλαμβάνονται το σκόρδο και το κρεμμύδι, έχουν αρκετές διαφορετικές επιδράσεις που ενεργούν ταυτόχρονα και βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, το σκόρδο φαίνεται ότι έχει κάποιες αντιοξειδωτικές επιδράσεις που μπορεί να βοηθούν στην προστασία των αρτηριών.
Advertisment
Μια μετα-ανάλυση πέντε καλών μελετών που εξέτασαν την επίδραση του σκόρδου στη χοληστερόλη διαπίστωσε ότι ποσότητα που αντιστοιχούσε σε μισή έως μία σκελίδα σκόρδου ημερησίως μείωσε τη χοληστερόλη στον ορό περίπου κατά 9% στις ομάδες των ασθενών που μελετήθηκαν.
Σε μια μελέτη υγιών εθελοντών και ασθενών που έπασχαν από στεφανιαία νόσο, σε 88 συμμετέχοντες χορηγήθηκε είτε σκόρδο είτε ένα placebo για διάστημα έξι έως οκτώ μηνών. Το σκόρδο μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 20% στους υγιείς εθελοντές και κατά 18% στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο. Τα τριγλυκερίδια και η LDL (η λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας, δηλαδή η “κακή” χοληστερόλη) σημείωσαν επίσης πτώση, ενώ η HDL (λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας ή “καλή” χοληστερόλη) αυξήθηκε.
Μια άλλη, διπλή-τυφλή μελέτη 40 ασθενών με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διαπίστωσε ότι, μετά από τέσσερις μήνες, η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 21% στην ομάδα που πήρε σκόρδο, σε σύγκριση με τη μείωση κατά 3% της ομάδας ελέγχου. Τα τριγλυκερίδια επίσης μειώθηκαν κατά 24% στην ομάδα που πήρε σκόρδο, έναντι μιας μείωσης 5% στην ομάδα ελέγχου.
Advertisment
Μια πιο πρόσφατη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη διαπίστωσε μια μετριότερη επίδραση: τα δισκία σκόρδου μείωσαν τη χοληστερόλη LDL κατά 11% και την ολική χοληστερόλη κατά 6%, ενώ τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 1% στην ομάδα ελέγχου.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι “αραιώνουν” επίσης το αίμα. Η συσσώρευση των αιμοπεταλίων είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που σταματά την αιμορραγία όταν κόβουμε το δάκτυλό μας, αλλά μπορεί να προκαλέσει μοιραίες βλάβες όταν σχηματίζονται θρόμβοι μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.
Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι τα φυτά της οικογένειας Allium προλαμβάνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων στο ανθρώπινο αίμα και μια άλλη εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό του σκόρδου, που ονομάζεται αλλισίνη, είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με το αν το σκόρδο βοηθά στην υπέρταση (την υψηλή αρτηριακή πίεση), αλλά σε μια διπλή-τυφλή μελέτη 47 ασθενών με ήπια υπέρταση, η διαστολική πίεση μειώθηκε από 102 σε 89 μετά από δώδεκα εβδομάδες (στην ομάδα που πήρε placebo δεν σημειώθηκε καμία σημαντική αλλαγή). Πτώση σημείωσαν επίσης η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στην ομάδα που χρησιμοποίησε σκόρδο.
Τα λιπίδια στο αίμα αυξάνονται μέσα σε λίγες ώρες μετά την πρόσληψη λίπους, αλλά η συνέπεια αυτή μετριάζεται με την πρόσληψη σκόρδου ή κρεμμυδιού. Κατά την προσωπική μου γνώμη, το επιχείρημα αυτό αρκεί για να εμπλουτιστούν όλα τα αποθέματα βουτύρου που χρησιμοποιεί κανείς με έγχυμα σκόρδου. Πραγματικά, όταν μια αγελάδα τρώει πολύ σκόρδο ή κρεμμύδια, το γάλα της παίρνει τη μυρωδιά τους, επομένως οι γαλακτοκομικές εταιρίες θα μπορούσαν να διαθέτουν βούτυρο σκόρδου από τέτοιου είδους αγελαδινό γάλα.
Τα φυτά του γένους Allium μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς επίσης και των καρδιακών νοσημάτων. Στα ποντίκια, το σκόρδο αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου και την εξέλιξη των δερματικών όγκων. Στους ανθρώπους, όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη φυτών του γένους Allium, τόσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά του καρκίνου του στομάχου. Στην περιοχή της Τζόρτζια που φημίζεται για τα κρεμμύδια Vidalia, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του στομάχου είναι μόλις το 1/3 του εθνικού επιπέδου και το 50% του επιπέδου της πολιτείας.
Τα βακτήρια είναι δυνατό να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στον καρκίνο του στομάχου, συνεπώς οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των φυτών Allium μπορεί να αποτελούν μέρος της εξήγησης. Έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι φονεύουν αρκετούς τύπους βακτηρίων, περιλαμβανομένων ορισμένων επικίνδυνων τύπων που έχουν εγκλιματιστεί στο γαστρεντερικό περιβάλλον.
Δεδομένης της ανάγκης επείγουσας αντιμετώπισης πολλαπλών βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τόσο σε νοσοκομειακό όσο και σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, η παρασκευή αντιβιοτικών βασιζόμενων στα φυτά του γένους Allium είναι σίγουρα απαραίτητη.
“ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ” Adriane Fugh – Berman M.D εκδόσεις Αρχιπέλαγος