, , ,

Γιατί το σώμα μας χρειάζεται μια αγκαλιά την ημέρα

Κάθε μέρα είναι ημέρα αγκαλιάς! Θέλετε να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου σήμερα; Πάρτε απλά αγκαλιά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Όσο

Κάθε μέρα είναι ημέρα αγκαλιάς! Θέλετε να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου σήμερα; Πάρτε απλά αγκαλιά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Όσο πιο σφιχτή, τόσο καλύτερη. Οι «νοητικές» αγκαλιές δε μετράνε· πρέπει να είναι σωματικές και φυσικές! Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η αγκαλιά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα, αλλά γιατί την χρειάζεται τελικά το σώμα μας;

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/giati-soma-xreiazetai-agkalia-mera/

Advertisment

Πλέον, υπάρχει ένας αξιόλογος αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι αυτή η απλή πράξη καλοσύνης ωφελεί τόσο εκείνους που τη δίνουν, όσο και εκείνους που τη λαμβάνουν. Ακούγεται αρκετά δίκαιο αυτό! Ωστόσο, ποια είναι αυτά τα οφέλη; Η αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή οξυτοκίνης στον οργανισμό μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η οξυτοκίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος βοηθά το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου να πυροδοτήσει αισθήματα ευτυχίας και να μειώσει την αίσθηση του στρες και του άγχους. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι η οξυτοκίνη κάνει τους άντρες πιο τρυφερούς και διαθέσιμους να συνδεθούν περισσότερο.

Μήπως θέλετε καλύτερο σεξ; Η αγκαλιά έχει τη λύση και γι’ αυτό, καθώς έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη σεξουαλική επίδοση. Ο υπεύθυνος εδώ είναι και πάλι η οξυτοκίνη, η οποία δεν βοηθά απλά στη βελτίωση της ποιότητας του σεξ και στο δέσιμο· περιορίζει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας μέσω υπερβολικού στρες, αν ειδικά είναι παρούσα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτός ο συνδυασμός μας οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/giati-soma-xreiazetai-agkalia-mera/

Ένας άλλος λόγος που ο συνδυασμός αγκαλιάς- οξυτοκίνης αποδεικνύεται ο καλύτερος είναι η προστασία που μας προσφέρει κατά των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα και με το Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνα. Και αυτό αποδείχτηκε επειδή εκείνοι που δεν αγκαλιάζουν τους ερωτικούς τους συντρόφους έχουν ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς κατά δέκα χτύπους το λεπτό.

Ένα παρόμοιο συμπέρασμα έχει δημοσιευτεί και από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU) στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Στην έρευνα αυτή υποστηρίχθηκε ότι οι αγκαλιές και η κοινωνική στήριξη κάνουν λιγότερο πιθανό να νοσήσουμε εξαιτίας του στρες. Το CMU διεξήγαγε ένα πείραμα που το απέδειξε με συμμετέχοντες 404 υγιείς ενήλικες. Οι ερευνητές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σε σχέση με την κοινωνική στήριξη, τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και τη συχνότητα των αγκαλιών, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες για 14 συνεχόμενα βράδια.

Μετά το πέρας εκείνων των δύο εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε έναν κοινό ιό (κρύωμα) και όντας σε καραντίνα, εξετάστηκαν τα συμπτώματα, τα σημάδια και η ένταση του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης συσχετιζόταν με την αποφυγή συγκρούσεων λόγω της κοινωνικής στήριξης. Οι αγκαλιές συνιστούσαν περίπου το 33% της συνολικής προστατευτικής κοινωνικής στήριξης τους, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, οφείλουμε να πούμε.

Ανάμεσα σε εκείνους που μολύνθηκαν με το κοινό κρύωμα, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα για εκείνους που λάμβαναν μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και λάμβαναν ,όσο και έδιναν, συχνές αγκαλιές, ασχέτως των συγκρούσεων που εμφανίζονταν στην πορεία. Σε αντίθεση με τα χάπια και άλλες μορφές θεραπειών, οι αγκαλιές δεν κοστίζουν πραγματικά τίποτα. Αυτό δεν ενισχύει το θετικό συναίσθημα μας;

Εν κατακλείδι, η αγκαλιά μας κάνει να νιώθουμε θετικά, ευτυχισμένοι, υγιείς, σέξι με τη βοήθεια της οξυτοκίνης, χωρίς να χρειάζεται να χώσουμε το χέρι μας βαθιά στην τσέπη για άλλες θεραπείες. Δυστυχώς, εμείς τώρα δεν μπορούμε να σας δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά για να σας ευχαριστήσουμε, αλλά μπορούμε να σας ενθαρρύνουμε να τη ζητήσετε ή να τη δώσετε σε ένα κοντινό, αγαπημένο σας πρόσωπο!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση