, ,

Πώς να διαλογιστείτε με θόρυβο: Μια 3λεπτη τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε παντού

Ο διαλογισμός δυστυχώς δεν μπορεί πάντα να γίνει μέσα σε μια γαλήνια σιωπή και ηρεμία. Αλλά αν καταφέρουμε να συντονιστούμε με την κακοφωνία της

Πώς να διαλογιστείτε με θόρυβο: Μια 3λεπτη τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε παντού

Ο διαλογισμός δυστυχώς δεν μπορεί πάντα να γίνει μέσα σε μια γαλήνια σιωπή και ηρεμία. Αλλά αν καταφέρουμε να συντονιστούμε με την κακοφωνία της καθημερινής δραστηριότητας και των γρήγορων ρυθμών, θα βρούμε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για να ξεκουραστούμε και να ηρεμήσουμε το νου μας.

1. Ξεκινήστε αυτό το διαλογισμό, προσέχοντας τη στάση του σώματός σας: Μπορείτε να στέκεστε όρθιοι, να κάθεστε ή να βρίσκεστε κάπου ξαπλωμένοι.

Advertisment

2. Συγκεντρωθείτε στο σώμα σας ακριβώς στην κατάσταση που βρίσκεται: Επιχειρήστε να δείτε αν μπορείτε να συντονιστείτε με τις αισθήσεις που είναι παρούσες τη δεδομένη στιγμή στο σώμα σας. Μπορεί να νιώθετε βαρείς ή ελαφριοί, ίσως πίεση ή κάποια ευλυγισία. Πιθανώς να υφίσταται κάποια δόνηση, κάποιος παλμός, κίνηση, ζεστασιά, δροσιά. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να βρίσκονται παντού στο σώμα σας και το μόνο που χρειάζεται εσείς να κάνετε είναι να τις προσέξετε. Εστιάστε στο τι συμβαίνει με περιέργεια και ενδιαφέρον.

3. Πάρτε μια ανάσα: Καθώς αναπνέετε, χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά, εκτός από να είστε παρόντες και παρούσες και να έχετε πλήρη επίγνωση της στιγμής και της κατάστασής σας.

4. Τώρα αφήστε τις σωματικές σας αισθήσεις και στρέψτε την προσοχή σας στους ήχους μέσα ή έξω από το δωμάτιο: Εκείνη τη στιγμή μπορεί να ακούγονται διάφοροι ήχοι: δυνατοί ή ήρεμοι ήχοι. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τη σιωπή ανάμεσα στο θόρυβο. Γιατί οι ήχοι έρχονται και φεύγουν. Παρατηρήστε τους να μεταβάλλονται.

Advertisment

5. Παρατηρήστε τους ήχους αντί να προσπαθείτε να τους περιγράψετε και να τους δικαιολογήσετε: Μια τάση που έχει ο νους μας είναι να θέλει να σκέφτεται τους θορύβους που λαμβάνει, να φτιάχνει μια ιστορία ή να θεωρεί ότι πρέπει να αντιδράσει σε αυτούς: «Μου αρέσει ή δεν μου αρέσει. Από πού έρχεται;». Προσπαθήστε αντί γι’ αυτό, απλά να ακούτε τον ήχο. Παρατηρήστε με περιέργεια και ενδιαφέρον. Οι ήχοι έρχονται και φεύγουν. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τίποτε άλλο γι’ αυτούς.

6. Στραφείτε προς εσάς για λίγο ακόμα, πριν ανοίξετε τα μάτια σας: Για ακόμα μια φορά, προσέξτε κάθε σωματική αίσθηση που γίνεται φανερή σε εσάς. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, απαλύνετέ τη και όταν είστε έτοιμοι και έτοιμες, ανοίξτε τα μάτια σας σιγά σιγά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση