, ,

Κολύμπι: 25 λόγοι που το κάνουν το καλύτερο άθλημα

Αν και η κολύμβηση συνδέεται συχνά με το καλοκαίρι, πρόκειται για μια σωματική δραστηριότητα, την οποία ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εποχή του

Αν και η κολύμβηση συνδέεται συχνά με το καλοκαίρι, πρόκειται για μια σωματική δραστηριότητα, την οποία ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ειδικά αν υπάρχει κλειστή πισίνα ή αν οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές στην περιοχή που ζείτε. Φυσικά, όταν κάνει ζέστη, πολλές φορές μπαίνουμε στο νερό και συνεχίζουμε να συζητάμε με τους φίλους μας, χωρίς να κολυμπάμε. Όμως, η κολύμβηση πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που δεν κοστίζει πολύ και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Δεν έχει όριο στην ηλικία ή στις ικανότητες. Ίσως λοιπόν, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το χρόνο μας στο νερό, είτε αυτό είναι στην παραλία το καλοκαίρι, είτε στην πισίνα της περιοχής μας. Κι αυτό γιατί:

1. Το κολύμπι αποτελεί ένα δημοφιλές άθλημα

Όχι ότι σας προτείνουμε να το κάνετε, επειδή όλοι οι άλλοι το κάνουν- αν όλοι οι υπόλοιποι έπεφταν από μια γέφυρα, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που πρέπει κι εμείς να κάνουμε, σωστά; Η κολύμβηση είναι δημοφιλής για έναν καλό λόγο ή πιο συγκεκριμένα για πολλούς καλούς λόγους, όπως θα διαπιστώσετε όσο συνεχίζετε να διαβάζετε. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, το κολύμπι κατατάσσεται στη τρίτη θέση στα αθλήματα επιλογής.

Advertisment

2. Ενισχύει την ευλυγισία

Η δραστηριότητα της κολύμβησης αντιτίθεται στη δύναμη της βαρύτητας, μετατρέποντας τη σε μια ιδανική μορφή άσκησης που θέτει ελάχιστο στρες στα οστά και στις αρθρώσεις. Αν πρόκειται για θερμαινόμενη πισίνα, οι μύες χαλαρώνουν, αυξάνοντας την ευλυγισία και επιτρέποντάς σας να κάνετε και ασκήσεις διατάσεων. Αν μάλιστα κάνετε έντονες ασκήσεις για ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας- όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή βάρη- το κολύμπι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, εμποδίζοντας την δυσκαμψία και τον πόνο την επόμενη μέρα.

3. Καύση θερμίδων

Η κολύμβηση αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και καλύτερους τρόπους καύσης των ανεπιθύμητων θερμίδων. Με μια ώρα κολύμβησης, καίτε περίπου 500 θερμίδες. Και προφανώς, αυτοί οι μύθοι για τους αθλητές και την πρόσληψη των θερμίδων είναι πραγματικοί. Η κολύμβηση αυξάνει τον μεταβολισμό σας, συνεχίζοντας την «καύση» για λίγη ώρα ακόμα και αφού σταματήσετε να κολυμπάτε.

4. Η κολύμβηση σας βοηθά να κόψετε το κάπνισμα.

Βλέποντας το πόσες λίγες δυνάμεις έχετε στην αρχή, λόγω του καπνίσματος, θα σας πείσει να το σταματήσετε. Αν αυτό δεν πετύχει, υπάρχουν και οι ταμπέλες «Μην καπνίζετε» σε αρκετές παραλίες και ακόμα περισσότερες στις πισίνες. Αν επίσης γνωρίζετε κάποιον που προσπαθεί να διακόψει το κάπνισμα, ξέρετε ότι μπορεί να γίνουν πολύ εκνευριστικοί. Οπότε βουτήξτε και κολυμπήστε- λειτουργεί.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2017/08/kolumpi-25-logoi-kanon-kalutero-athlima/

5. Βελτιώνει τον συγχρονισμό του σώματος.

Η κολύμβηση εξελίσσει τον κινητικό συντονισμό του σώματός σας. Πάνω από τα δύο τρίτα των μυών σας εμπλέκονται στη δραστηριότητα αυτή. Το πάνω και κάτω μέρος του σώματος, το κεφάλι, πόδια, χέρια αναγκάζονται να δουλέψουν μαζί για μια ισορροπημένη προσπάθεια.

6. Το κολύμπι βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η μητέρα ή η γιαγιά μας πάντα μας έλεγε να μην καμπουριάζουμε. Ποτέ δεν είναι αργά. Η κολύμβηση ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και βελτιώνει τη στάση του σώματος, διορθώνοντας και τη στάση της σπονδυλικής στήλης.

7. Κατάλληλο για όλους

Οι ηλικιωμένοι κολυμπούν. Τα νήπια κολυμπούν. Όλοι μπορούν να κολυμπήσουν. Η κολύμβηση κάνει καλό σε όλες τις ηλικίες. Μόλις έρθετε σε επαφή με το νερό και αρχίσετε να κινήστε, το σώμα σας μένει ανέπαφο από το χρόνο. Μακάρι να νιώθαμε το ίδιο όμορφα και τις υπόλοιπες ώρες!

8. Η κολύμβηση είναι μια ολιστική άσκηση

Ακούτε ορισμένες μορφές για ασκήσεις, οι οποίες αφορούν σε όλο το σώμα. Ίσως, αλλά η κολύμβηση αποτελεί την γνήσια ολοκληρωμένη άσκηση: στοχεύει παντού, από τη στήριξη της μέση σας μέχρι την τόνωση των χεριών σας. Χωρίς βαρύ εξοπλισμό ή βάρη. Αντί λοιπόν να αγοράζετε πολλά διαφορετικά όργανα γυμναστικής για του μύες σας, απλά βουτάτε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Κολύμπι: 25 λόγοι που το κάνουν το καλύτερο άθλημα

9. Απαιτείται ελάχιστος εξοπλισμός

Προσοχή, αυτό δε σημαίνει ότι κολυμπάμε γυμνοί. Εκτός αν βέβαια βρίσκεστε σε παραλία γυμνιστών ή στην προσωπική σας πισίνα. Για το μέσο άτομο, η κολύμβηση δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μαγιό. Τα μόνα επιπλέον αξεσουάρ είναι η πετσέτα, τα γυαλιά, οι ωτοασπίδες και ο σκούφος.

10. Το κολύμπι είναι η καλύτερη αεροβική άσκηση

Ακριβώς. Δεν χρειάζεται πια να ιδρώνετε στα όργανα, να χτυπιέστε και να στριμώχνεστε στα γυμναστήρια. Επίσης, σε σύγκριση με το τρέξιμο, απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος της αναπνοής, κάτι που δημιουργεί μια αυξανόμενη απαίτηση για οξυγόνο, σκληραίνοντας τους μύες, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Η κολύμβηση ενδυναμώνει επίσης την καρδιά, μεγαλώνοντάς τη και οδηγώντας σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

11. Η λύση στη ζέστη

Δεν αποτελεί αποκάλυψη το γεγονός ότι το κολύμπι είναι δροσιστικό: όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, η μόνη ανακούφιση για τον οργανισμό βρίσκεται στο νερό. Είναι κρίμα που τις περισσότερες φορές εκείνες τις καυτές μέρες, όλοι πηγαίνουν στις παραλίες και ο χώρος είναι περιορισμένος για να κολυμπήσουμε. Ως εκ τούτου, κάποιοι προτιμούν να απολαμβάνουν το κολύμπι αργά το απόγευμα και το βράδυ σε πισίνα, κάτω από τα αστέρια. Ο κόσμος έχει φύγει και δε χρειάζεστε αντηλιακό. Απλά μαγεία!

12. Το κολύμπι ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Αυτό ισχύει για κάθε άθλημα ή σωματική άσκηση. Χτίζουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Εντάξει, μπορεί να μην είστε πρωταθλητές ή να κερδίζετε τρόπαια, αλλά και η τακτική κολύμβηση επίσης το καταφέρνει. Θα νιώθετε περισσότερο δυναμικοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δυσκολίες.

13. Δεν έχει ημερομηνία λήξης

Η κολύμβηση είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που μπορείτε να κάνετε για όλη σας τη ζωή. Αντίθετα από το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ ή το σκι, δε χρειάζεται να σταματήσετε να κολυμπάτε. Θα έχετε πάντα αυτή τη δυνατότητα.

14. Η κολύμβηση σας ψηλώνει και σας σφίγγει

Μας ψηλώνει η κολύμβηση. Πέρα από το ότι προσθέτει ύψος, εκεί που η γενετική δεν μπόρεσε, η κολύμβηση έχει την ικανότητα να χτίζει μεγαλύτερους και σφιχτότερους μύες. Κι αυτοί οι μύες (του κολυμβητή), σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση θα συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού σας, καθώς οι θερμίδες θα καίγονται ευκολότερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

15. Αρθρώσεις

Για παράδειγμα, μπορεί να αναρρώνετε από έναν τραυματισμό και να θέλετε να χτίσετε ξανά τη δύναμή σας. Η κολύμβηση θα εκπληρώσει αυτή την ανάγκη σας. Το κολύμπι αποτελεί ένα ήπιο άθλημα για τις αρθρώσεις, ξεκουράζει τα δύσκαμπτα και κουρασμένα γόνατα και συνολικά τα πόδια.

16. Μείωση του βάρους

Για κάποιους, και μόνο η ιδέα ότι πρέπει να φορέσουν μαγιό δημοσίως μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την προσπάθεια απώλειας λίγων κιλών. Τα άτομα που κολυμπούν τακτικά και με τέτοια δυναμικότητα που λαχανιάζουν, όταν σταματούν και οι καρδιακοί παλμοί τους έχουν αυξηθεί, καίνε θερμίδες και χάνουν βάρος. Το κλειδί είναι να πιέζετε λίγο παραπάνω τις αντοχές σας.

https://enallaktikidrasi.com/2017/08/kolumpi-25-logoi-kanon-kalutero-athlima/

17. Κοινωνικοποίηση

Όλοι θέλουν να κάνουν παρέα με κάποιον που έχει πισίνα ή/και παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι. Και σίγουρα η διαδικασία του καλοκαιρινού μπάνιου, φέρνει γονείς- παιδιά και φίλους, συγγενείς πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Η κολύμβηση προωθεί την κοινωνικοποίηση λοιπόν- υπάρχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα γύρω από αυτή.

18. Το κολύμπι αποτελεί ένα τόσο ατομικό, όσο και ομαδικό άθλημα

Αν διαθέτετε ανταγωνιστικό πνεύμα και είστε αθλητικοί τύποι, τότε η κολύμβηση πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απολαυστική, τόσο ως ατομικό, όσο και ως ομαδικό άθλημα. Απλά σκεφτείτε τους Ολυμπιακούς αγώνες και πόσο απολαυστικοί είναι οι αγώνες τους. Ειδικά για εμάς του θεατές, το θέαμα μέσω των λήψεων από το εσωτερικό της πισίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του αθλήματος. Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, η συμμετοχή σε μια ομάδα θα προσφέρει στο παιδί σας την απαραίτητη δύναμη, αυτοπεποίθηση και ικανότητα να συνεργάζεται με άλλους- κάτι που σίγουρα θα το ωφελήσει και αργότερα στη ζωή.

19. Μειώνει την πιθανότητα πνιγμού

Αυτό είναι αρκετά απλό. Αν ένα άτομο ξέρει να κολυμπά, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να πνιγεί. Αρχίστε μαθήματα κολύμβησης στο παιδί σας από νεαρή ηλικία και συνεχίστε τα, μέχρι να νιώσει αυτοπεποίθηση στο νερό.

20. Βελτιώνει τη ψυχική υγεία

Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάθεση σε παιδιά και ενήλικες. Για άτομα με προβλήματα όπως η ινομυαλγία, η κολύμβηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του στρες και του άγχους, ενώ η χαλάρωση στο νερό, ενδυναμώνει και τονώνει τους μύες. Οι ασκήσεις όμως που γίνονται στο νερό καταφέρνουν και κάτι άλλο· βελτιώνουν τη διάθεση τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες και στα αγέννητα μωρά τους.

https://enallaktikidrasi.com/2017/08/kolumpi-25-logoi-kanon-kalutero-athlima/

21. Βοηθά άτομα με χρόνιες παθήσεις και μετεγχειρητικές ενοχλήσεις

Η γυμναστική στο νερό συμβάλλει στην ανακούφιση από χρόνιες ασθένειες. Για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, η κολύμβηση βελτιώνει τη χρήση των επηρεαζόμενων αρθρώσεων, χωρίς όμως να επιβαρύνει τα συμπτώματα. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν παρατηρήσει βελτίωση της υγείας τους μετά από υδροθεραπεία. Επιπροσθέτως, οι ασκήσεις στο νερό μειώνουν την αίσθηση του πόνου από οστεοαρθρίτιδες και μετά από εγχειρίσεις στα πόδια, κυρίως στα γόνατα.

Για το άσθμα

Η κολύμβηση προσφέρει τα οφέλη της και σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα. Αν υποφέρετε μάλιστα από άσθμα που προκαλείται από τη γυμναστική, οι ασκήσεις στο νερό θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, καθώς το κολύμπι επιτρέπει στους ασθματικούς να γυμναστούν σε υγρό περιβάλλον. Επιπλέον, καθώς η κολύμβηση χρειάζεται αναπνευστικό έλεγχο, ενισχύεται η υγεία των πνευμόνων σας.

22. Ανακουφίζει από το άγχος

Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπείτε απλά στο αυτοκίνητό σας και να οδηγήσετε μακριά από όλα σας τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις; Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη χαλάρωση και ξεκούραση- και τα σαββατοκύριακα γι’ αυτό υπάρχουν εξάλλου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συσσωρεύουμε στρες από την εργασία, το σχολείο και την οικογένεια. Αν είχατε τώρα τη δυνατότητα να βουτήξετε απλά σε μια πισίνα και να κολυμπήσετε, θα νιώθατε άμεσα την έντονη ανακούφιση από την πίεση.
Τα οφέλη της ιδιαίτερης αυτής αεροβικής άσκησης συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφοριακού σας συστήματος, βελτιώνοντας και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Και όταν ο εγκέφαλός σας λαμβάνει περισσότερο αίμα και οξυγόνο, εκκινεί μια διαδικασία που ονομάζεται ιπποκάμπια νευρογένεση, κατά την οποία κύτταρα του ιππόκαμπου τα οποία έχουν χαθεί εξαιτίας του στρες, αντικαθίστανται από νέα κύτταρα.
Εξάλλου, υπάρχει κι άλλος γνωστότερος λόγος που νιώθουμε καλύτερα, όταν κολυμπάμε. Το κολύμπι πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, χημικές ουσίες δηλαδή που προκαλούν αίσθηση ευφορίας και ανακούφισης.

23. Η κολύμβηση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Γνωρίζατε ότι η κολύμβηση μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Όταν τα κύτταρά στον οργανισμό σας λαμβάνουν τακτικά αρκετό οξυγόνο και αίμα, λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, απομακρύνοντας τοξίνες, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Το κολύμπι επιδρά επίσης θετικά στο λεμφικό σύστημα, κρατώντας το σε ετοιμότητα, για να μοιράσει τα λευκοκύτταρα στο σώμα μας, ώστε να πολεμήσουν ασθένειες και μολύνσεις.
24. Κατάλληλο για οικογένειες

24. Κατάλληλο για οικογένειες

Όπου υπάρχει παραλία το καλοκαίρι, ακούγονται και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν στην άμμο ή πλατσουρίζουν στο νερό. Η θάλασσα, αλλά και η πισίνα, αποτελούν σημεία αναφοράς, γύρω από τα οποία συγκεντρώνεται η οικογένεια και δημιουργούνται διάφορες δραστηριότητες. Μάλιστα, η κολύμβηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ή προβλήματα κοινωνικοποίησης, καθώς αυθόρμητα δημιουργούνται δεσμοί και σχέσεις με βάση τις δραστηριότητες.

25. Κατάλληλη και για μοναχικές στιγμές

Αν και οι κανόνες λένε να προτιμάμε πάντα να κολυμπάμε παρέα με έναν φίλο για ασφάλεια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κλείνετε ραντεβού πάντα με κάποιον, κάθε φορά που θέλετε να πάτε για κολύμπι. Το σωστό είναι να υπάρχει πάντα κάποιο άτομο που θα επιβλέπει τη θάλασσα και την πισίνα, γι’ αυτό προτιμήστε σημεία που γνωρίζετε ότι υπάρχουν ναυαγοσώστες. Έτσι, μπορείτε να κολυμπήσετε και μόνοι σαν μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ξεκούραση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση