,

5 τεχνικές για να καθαρίσετε το νου σας και να βρείτε γαλήνη

“Η γαλήνη δεν απαιτεί να βρισκόμαστε κάπου όπου δεν υπάρχει θόρυβος, σκληρή δουλειά ή υποχρεώσεις. Γαλήνη σημαίνει να βρισκόμαστε εν μέσω όλων αυτών, αλλά

5 τεχνικές για να καθαρίσετε το νου σας και να βρείτε γαλήνη

“Η γαλήνη δεν απαιτεί να βρισκόμαστε κάπου όπου δεν υπάρχει θόρυβος, σκληρή δουλειά ή υποχρεώσεις. Γαλήνη σημαίνει να βρισκόμαστε εν μέσω όλων αυτών, αλλά να έχουμε ηρεμία στην καρδιά και στο νου» – Ανώνυμος

Με πολλούς τρόπους, το ανεξέλεγκτο μυαλό μας μοιάζει με ένα πεντάχρονο παιδί που λαχταρά να ξεφύγει τρέχοντας στους δρόμους της πόλης, που δεν μπορεί να κάτσει ακίνητο για πάνω από λίγα λεπτά και που θέλει να πηδήξει στον αέρα ξανά και ξανά. Αν πιέζετε συνεχώς το μυαλό σας να μένει συγκεντρωμένο, χωρίς κανένα διάλειμμα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε μια φυλακή γι’ αυτό με τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε.

Advertisment

Όμως, μπορείτε πραγματικά να απελευθερώσετε τον νου σας, ακόμα κι αν στην αρχή σας φαίνεται αδύνατο. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ προσαρμοστικά πλάσματα και μπορούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας να ξεκινήσουμε νέες συνήθειες. Έτσι, ο εγκέφαλός μας στη σημερινή εποχή τείνει να συνηθίζει σε ένα περίπλοκο λειτουργικό σύστημα που εμείς οι ίδιοι εγκαθιστούμε: το χάος. Για να καταφέρουμε όμως να επιτεύξουμε τη νοητική γαλήνη, χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην εσώτερη φύση της αρμονίας και της ισορροπίας. Σας φαίνεται δύσκολο;

Tεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας

1. Εστιάστε στις θετικές πλευρές του εαυτού και του περιβάλλοντός σας

Εν συντομία, έχουμε όλοι μαζί συνεισφέρει στη μαζική σύγχυση και διαταραχή που παρατηρούμε γύρω μας σε καθημερινή βάση. Έχουμε όλοι επιτρέψει στις αρνητικές σκέψεις να κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας και ο φυσικός κόσμος γύρω μας είναι προϊόν αυτών των σκέψεων. Στρέφοντας απλά την προσοχή σας σε ό,τι σας κάνει χαρούμενους ή σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη, μπορείτε να επανεκπαιδεύσετε το νου σας να σκέφτεται πιο αισιόδοξα. Συνεπώς, θα αρχίσετε να νιώθετε ήρεμοι, αφού δεν θα δίνετε πια τόση έμφαση στον αρνητισμό μέσα και γύρω σας.

Να θυμάστε ότι η ενέργεια ρέει προς το σημείο που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας – κι εσείς μπορείτε να πετύχετε την επιθυμητή γαλήνη, αποκτώντας επίγνωση των σκέψεων σας.

Advertisment

2. Επαναλάβετε καθησυχαστικές φράσεις στον εαυτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Δώστε προσοχή στον εγκέφαλό σας αυτή ακριβώς τη στιγμή… τι σκέψεις παρατηρείτε ότι κάνετε; Το πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε ότι η πλειοψηφία των σκέψεων σας επικεντρώνεται στο τι έχετε να κάνετε σήμερα ή στο τι είπε κάποιος και σας θύμωσε, ή ακόμα και υποτιμητικές για εσάς σκέψεις. Μη νιώθετε άσχημα όμως· με τόσο αρνητισμό γύρω μας, η διατήρηση ενός συνεπούς θετικού τρόπου σκέψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, μπορείτε να αντιστρέψετε το αρνητικό μέσω καθησυχαστικών, απλών φράσεων.

Κάθε φορά που νιώθετε μια επερχόμενη κρίση άγχους, πείτε στον εαυτό σας λέξεις που θα σας ηρεμήσουν, όπως: Ηρέμησε. Γαλήνη. Αγάπη. Χαλάρωση. Παραλία. Αύρα. Οι δύο τελευταίες λέξεις περιγράφουν ένα τοπίο, μια κατάσταση, στην οποία συνήθως νιώθουμε ηρεμία. Οι λέξεις κουβαλούν μαζί τους πολύ νόημα και δύναμη, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που έχουν να σας προσφέρουν.

3. Διαλογιστείτε τακτικά

Σας προτείνουμε πολλές φορές τον διαλογισμό, αλλά για καλό λόγο. Όταν διαλογίζεστε, η ροή των σκέψεων σας σταματά να βομβαρδίζει το μυαλό σας κάθε δευτερόλεπτο και αντί γι’ αυτό μεταφέρεστε σε έναν νοητικό χώρο, όπου κυριαρχεί η γαλήνη. Αυτό που συνήθως οι άνθρωποι μοιράζονται ως εμπειρία είναι ότι οι σκέψεις τους επιβραδύνονται κατά πολύ και μπορούνε να παρατηρούν τους εαυτούς τους πιο εύκολα μέσω των ελεγχόμενων αναπνοών και των κλειστών ματιών. Ο διαλογισμός επιτυγχάνει την επίγνωση του σώματός μας και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις.

Αν επιθυμείτε να καλλιεργήσετε εσωτερική γαλήνη στη ζωή σας, δοκιμάστε τον διαλογισμό ή έστω καθίστε κάπου ήσυχα και σιωπηλά, εστιάζοντας μόνο στην αναπνοή σας για τουλάχιστον δέκα λεπτά σε καθημερινή βάση. Θα δείτε ότι υιοθετώντας αυτή την πρακτική, η ηρεμία είναι πιο εφικτή από πριν.

4. Ζήστε στο εδώ και τώρα

Ξεχάστε τις δουλειές που πρέπει να κάνετε αύριο ή τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε ή την αβεβαιότητα για το μέλλον σας. Όταν ανακυκλώνετε τέτοιες σκέψεις, προκαλούν σύγχυση και σοκ στον οργανισμό σας και μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο άγχος, σε κατάθλιψη και σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Το περισσότερο άγχος προκαλείται κυρίως επειδή ζούμε σε χρόνο τελείως διαφορετικό από το παρόν· γι’ αυτό, χρειάζεται να επανέλθετε στο τώρα, στο τι νιώθετε τώρα.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζει από τη μία στιγμή στην επόμενη, όπως ακριβώς κάνατε ως παιδί και έτσι θα ξανασυλλάβετε την έννοια της αληθινής γαλήνης.

5. Αφήστε την πόλη για λίγο και επανασυνδεθείτε με τη φύση

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάνετε το διάλειμμά σας από τη δουλειά στο διπλανό πάρκο ή πάτε για ένα σαββατοκύριακο μακριά από το στρες της πόλης. Ό,τι μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας με τη φύση, θα ωφελήσει πολύ το μυαλό σας και θα σας υπενθυμίσει ότι εσείς κυρίως έχετε δημιουργήσει το άγχος στη ζωή σας. Προερχόμαστε από τον τόπο της αγνής αρμονίας και ο,τι μας περιβάλλει συνήθως είναι τεχνητό. Να θυμάστε ότι η φύση είναι απλή, το ίδιο θα έπρεπε να είναι και η ζωή σας. Μην καταπιάνεστε υπερβολικά λοιπόν με τα ζητήματα του υλικού κόσμου, επειδή εκεί δεν πρόκειται να βρείτε την ηρεμία που επιθυμείτε. Στην πραγματικότητα, η γαλήνη κατοικεί ήδη μέσα στην καρδιά σας, αλλά η μητέρα γη μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε την ύπαρξή της.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση