Η πρωτεΐνη δεν είναι το μοναδικό ωφέλιμο συστατικό του ελληνικού γιαουρτιού. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλες τροφές, όπως το κρέας, που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμιά άλλη συνηθισμένη τροφή.
Αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια αποτελούν σήμερα ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στον κόσμο της υγείας, καθώς πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν την ικανότητα αυτών των μικροσκοπικών οργανισμών να καταπολεμούν το κρυολόγημα, να θεραπεύουν τη διάρροια, να προλαμβάνουν τις αλλεργίες, να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμούν ακόμα και τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια. Πρόσφατα μάλιστα νέες έρευνες έδειξαν ότι τα προβιοτικά ίσως αποτελούν το κλειδί για τη μόνιμη απώλεια βάρους. Ας το εξετάσουμε.
Advertisment
Ξέρετε ότι το σώμα σας έχει δέκα φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι κύτταρα; Οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε σκεφτεί ποτέ, αλλά μέσα στο σώμα μας υπάρχει ένα ολόκληρο μικροσκοπικό οικοσύστημα αποτελούμενο από εκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για βασικές λειτουργίες, όπως η πέψη, και επηρεάζουν καθημερινά το σύνολο της υγείας μας.
Αυτή η κοινότητα, που ονομάζεται «μικροβιακή χλωρίδα», αποτελείται από ωφέλιμα βακτήρια, όπως τα προβιοτικά, και από επιβλαβή μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες. Όπως ακριβώς και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, αν αυξηθεί πολύ το ένα είδος βακτηρίων, ακόμα και αν πρόκειται για έναν ωφέλιμο μικροοργανισμό, η ισορροπία της γαστρεντερικής μας οικολογίας μπορεί να καταστραφεί, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός και να περιοριστεί η ικανότητα του οργανισμού μας να καίει λίπος.
Οι επιστήμονες είδαν τα πρώτα στοιχεία για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βακτήρια στην απώλεια βάρους πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα από τα αδύνατα άτομα.
Advertisment
Από τότε, πολλές έρευνες έχουν επαληθεύσει αυτά τα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός επαναστατικού πειράματος που έγινε το 2013 στην Ιαπωνία και έδειξε ότι η πιο επιτυχημένη επέμβαση για απώλεια βάρους, η γαστρική παράκαμψη, προκαλεί τόσο μεγάλη απώλεια βάρους επειδή μεταβάλλει τα επίπεδα των μικροοργανισμών στα σώματα των ασθενών. Το συμπέρασμα είναι το ίδιο: αν δεν υπάρχει στον οργανισμό σου το σωστό είδος μικροοργανισμών, θα δυσκολευτείς να χάσεις βάρος, ανεξάρτητα από το πόσο λίγο τρως ή πόσο πολύ γυμνάζεσαι.
Πόσο κοινή είναι λοιπόν μια βακτηριακή ανισορροπία; Εξαιρετικά κοινή. Είναι μάλιστα τόσο κοινή στις περισσότερες δυτικές χώρες, ώστε μια Αμερικανίδα γιατρός έγραψε στην Huffington Post ότι μπορεί να μετρήσει στα δάχτυλα των δύο χεριών της τις περιπτώσεις ασθενών της με τη σωστή ποσότητα μικροοργανισμών στον οργανισμό τους. Η αιτία είναι ότι πολλές σύγχρονες τροφές, φάρμακα και συνήθειες επηρεάζουν τη χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος. Η λήψη αντιβιοτικών, αντιόξινων, κοινών αναλγητικών, καθαρτικών ή αντιδιαρροϊκών φαρμάκων προκαλεί ανισορροπία στο οικοσύστημα του οργανισμού μας.
Η έκθεση σε ορισμένες ρυπαντικές ουσίες και παρασιτοκτόνα, που υπάρχουν στα τρόφιμα, στο νερό και στο περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιή επίπεδα μικροοργανισμών. Επιπλέον, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού και η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορούν να διαταράξουν τη χλωρίδα του γαστρεντερικού.
Τέλος, αν ακολουθείτε μια διατροφή δυτικού τύπου, η οποία περιέχει πολλή ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, είναι πολύ πιθανό να αποδιοργανώσετε την οικολογία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Μία έρευνα μάλιστα έδειξε ότι τα επίπεδα μικροοργανισμών στα ποντίκια άλλαξαν δραματικά μετά από μία μόνο ημέρα διατροφής με την τυπική αμερικάνικη δίαιτα.Αφού είναι τόσο εύκολο να προκληθεί ανισορροπία στα επίπεδα των μικροοργανισμών, τι μπορείτε να κάνετε για να μεταβάλετε τη μικροβιακή χλωρίδα και να αρχίσετε να χάνετε βάρος αντί να παίρνετε;
Μπορείτε να τρώτε περισσότερο γιαούρτι. Αυτή η τροφή, που περιέχει ζωντανά και ενεργά βακτήρια, είναι ο πιο απλός και απολαυστικός τρόπος λήψης των προβιοτικών που έχει ανάγκη το σώμα σας για να επαναφέρει τη μικροβιακή χλωρίδα στα επίπεδα που θα επιτρέψουν την καύση λίπους. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο, η μαύρη σοκολάτα, το τουρσί, ακόμα και το ψωμί, αλλά το γιαούρτι παραμένει το καλύτερο προβιοτικό τρόφιμο.
Επιπλέον, αν φτιάξετε μόνοι σας γιαούρτι, θα διπλασιάσετε την πρόσληψη προβιοτικών, αφού το σπιτικό, χειροποίητο γιαούρτι περιέχει πολύ περισσότερα προβιοτικά από το συσκευασμένο. Τέλος, αν πιστεύετε ότι αρκεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά για να εξισορροπήσετε τη χλωρίδα του γαστρεντερικού, ξανασκεφτείτε το. Οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών πολύ καλύτερα από εκείνα των σκευασμάτων.
“Η Ελληνική Δίαιτα” Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ εκδόσεις Πεδίο