,

Κινέζικη βοτανοθεραπεία: Η «επιστήμη της ισορροπίας»

Η Βοτανοθεραπεία είναι μια πανάρχαια τέχνη, που ανά τους αιώνες αποτέλεσε τον πυλώνα κάθε παραδοσιακού θεραπευτικού συστήματος. Ειδικά όσον αφορά την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική,

Κινέζικη βοτανοθεραπεία: Η «επιστήμη της ισορροπίας»

Η Βοτανοθεραπεία είναι μια πανάρχαια τέχνη, που ανά τους αιώνες αποτέλεσε τον πυλώνα κάθε παραδοσιακού θεραπευτικού συστήματος. Ειδικά όσον αφορά την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, υπάρχει καταγραφή περισσοτέρων από 6.000 φαρμακευτικών ουσιών, φυτικής, ζωικής ή ανόργανης προέλευσης, με αξιοσημείωτη δράση στην αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών.

Το παλιότερο βιβλίο κινεζικής βοτανοθεραπείας που υπάρχει, το Shen Nong Ben Cao Jing, γράφτηκε κατά την εποχή των Δυναστειών Τσιν και Χαν (221 π.Χ.-220 π.Χ.), περιγράφει 365 τύπους φαρμάκων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη σε σύγχρονες κλινικές. Επί δυναστείας Τανγκ (618 μ.Χ.-907 μ.Χ.), η οικονομία γνώρισε ευημερία και πρόοδο, πράγμα που έδωσε ώθηση στην ανατολική ιατρική. Επί διακυβέρνησης Τανγκ γράφτηκε το βιβλίο Tang Ben Cao, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο πάνω στη φαρμακοποιϊα.

Advertisment

Περιελάμβανε 850 τύπους φαρμακευτικών βοτάνων και τις απεικονίσεις τους. Επί δυναστείας Μινγκ (1368 μ.Χ.-1644 μ.Χ.), ένας ειδικός στην βοτανολογία, ο Λι Σιτζέν ξόδεψε 27 χρόνια για τη δημιουργία του βιβλίου Ben Cao Gang Mu. Το βιβλίο είχε καταχωρημένους 1.892 τύπους βοτάνων, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο βιβλίο στην κινεζική ιστορία που περιλάμβανε τους περισσότερους τύπους φαρμακευτικών βοτάνων.

Η Κίνα διαθέτει μια ευρύτατη εδαφική περιφέρεια, πολλά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και διαφόρους τύπους κλίματος. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν την ποικιλομορφία του οικολογικού περιβάλλοντος και έτσι αυτό μπορεί και παράγει μεγάλη ποικιλία φυτών. Σήμερα στην Κίνα καλλιεργούνται πάνω από 8.000 είδη βοτάνων, από τα οποία τα 600 είναι πολύ κοινά. Έτσι, η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων παγκοσμίως, τα οποία καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού αλλά επίσης εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες και περιοχές, όπου απολαμβάνουν εξαιρετικής φήμης.

Για την επιλογή ενός βοτάνου στη θεραπεία κάποιας ασθένειας συνδυάζονται οι παρακάτω ιδιότητες και ποιότητες:

1. Φύση: Η φύση ενός βοτάνου συχνά περιγράφεται ως θερμαντική ή δροσιστική, ζεστό (Wen), κρύο (Han), ουδέτερο (ping).

Advertisment

2. Γεύση: Τα φυτά ταξινομούνται με βάση τις πέντε γεύσεις: ξινό (Suan), πικρό (Ku), γλυκό (Gan), πικάντικο (Xin) και το αλμυρό (Xian). Βότανα που εκπροσωπούν διαφορετικές γεύσεις χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιστάσεις.

3. Συσχετισμός: Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στη σχέση που ένα βότανο έχει με ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνων.

4. Πρωταρχική δράση: Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου βοτάνου. Ένα βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κινητοποίηση, περιορισμό, κάθαρση ή τόνωση του οργάνου.

Οι διάφοροι συνδυασμοί θερμικής φύσης και γεύσης χαρακτηρίζουν και την θεραπευτική δράση, που μπορεί να έχει ένα βότανο στον ανθρώπινο οργανισμό, επηρεάζοντας τα Yin-Yang ενεργειακά πρότυπα του σώματος.

Μέσα στην Ανατολίτικη κοσμοθεωρία, ένας ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας ζωντανός μικρόκοσμος, ένα σύμπαν σε μικρογραφία, ο απόγονος του Ουρανού και της Γης, μια σύντηξη κοσμικών και επίγειων δυνάμεων. Οι άνθρωποι αναγνωρίζονται σαν όντα έχοντας ψυχή με αυτογνωσία, που ενσωματώνεται σε φυσική μορφή. Το αόρατο και το ορατό, η ψυχή και το σώμα, είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα: το σώμα παρέχει καταφύγιο για το μυαλό, και το πνεύμα που φωλιάζει ασφαλές μέσα στο σώμα, ζωντανεύει τη φυσική ζωή.

Η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων. Όταν αναγνωρίζεται η ανισορροπία η θεραπεία στοχεύει στην επαναφορά της αρμονίας. Στη Δυτική ιατρική, η διάγνωση είναι μια προσπάθεια να καθοριστεί η ασθένεια, ενώ στην Κινεζική Ιατρική ο στόχος είναι να αναγνωριστούν μοτίβα δυσαρμονίας. Η υγεία θεωρείται ως η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σωστά σε μια ποικιλία προκλήσεων και παράλληλα να διατηρεί την ισορροπία, την ακεραιότητα και την συνάφεια.

Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για επαναφορά της ισορροπίας είναι η Κινεζική βοτανική ιατρική και ο βελονισμός. Τα Κινέζικα βότανα είτε χορηγούνται εσωτερικά είτε να εφαρμόζονται εξωτερικά. Με το βελονισμό προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας (γνωστής ως «τσι») και του αίματος μέσα στο σώμα, είτε με εισαγωγή πολύ λεπτών αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είτε με θέρμανση των εν λόγω σημείων.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.acupuncture.com.cy/greek/tcm.htm

https://www.ellinikabaharika.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/80-%CE%95%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/1304-%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%92%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση