, , ,

Όταν συγχωρείς κάποιον, στην ουσία συγχωρείς τον ίδιο σου τον εαυτό (Άσκηση)

Σε προσωπικό επίπεδο, οι πιο στενοί μας φίλοι, οι συνεργάτες, οι εργοδότες μας, μας βοηθούν να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν μας, παίζοντας το

Όταν συγχωρείς κάποιον, στην ουσία συγχωρείς τον ίδιο σου τον εαυτό (Άσκηση)

Σε προσωπικό επίπεδο, οι πιο στενοί μας φίλοι, οι συνεργάτες, οι εργοδότες μας, μας βοηθούν να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν μας, παίζοντας το ρόλο κάποιου μέλους της οικογένειας ή κάποιου άλλου προσώπου που είχε εξουσία πάνω μας στην παιδική μας ηλικία και τον οποίο είμαστε τώρα πια έτοιμοι να συγχωρήσουμε.

Το πιο υπέροχο σε αυτήν τη διαδικασία είναι ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις ποιον αντιπροσωπεύει αυτό το άτομο. Απλά το συγχωρείς τώρα, αυτήν τη στιγμή. Όταν συγχωρείς κάποιον, στην παρούσα εμπειρία σου, συγχωρείς οποιονδήποτε αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος αυτός από το παρελθόν σου. Για να κλείσουμε το θέμα, αυτόν που τελικά συγχωρείς κάθε φορά, είναι τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν δεν κρίνεις τους άλλους, τότε δεν κρίνεις τον εαυτό σου. Όταν συγχωρείς όλους αυτούς που πιστεύεις ότι δεν σε αγάπησαν, προσφέρεις στον εαυτό σου το δώρο της αγάπης για σένα.

Advertisment

Η άσκηση που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να μάθεις να συγχωρείς και τελικά να αγαπήσεις οποιονδήποτε θέλεις να συγχωρήσεις. Ακολούθησε το κάθε βήμα με την ησυχία σου. Να είσαι διατεθειμένος να ακολουθήσεις αυτήν τη διαδικασία όσο συχνά χρειάζεται, μέχρι να αγαπήσεις βαθιά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Άσκηση

Γι΄αυτή την άσκηση θα χρειαστεί να ζητήσεις τη υποστήριξη του εσώτερου εαυτού σου.

1. Ξεκίνησε με τα τρία βήματα της Άσκησης των Συναισθημάτων*.

Advertisment

2. Όταν νιώσεις γαλήνη, αγάπη και υποστήριξη για τον εαυτό σου, φέρε στη συνειδητότητά σου κάποιον τον οποίο κατακρίνεις.

3. Ζήτησε από τον εσώτερο εαυτό σου να σε βοηθήσει να νιώσεις τα συναισθήματα που σε οδήγησαν να τον κατακρίνεις. Νιώσε τα συναισθήματα αυτά, όσο πιο βαθιά μπορείς.

4. Ζήτησε από τον εσώτερο εαυτό σου να σε βοηθήσει να αγαπήσεις αυτά τα συναισθήματα. Άφησε την καρδιά σου να ανοίξει και να τα αγκαλιάσει.

5. Νιώσε βαθιά αγάπη για τον εσώτερο εαυτό σου.

6. Ζήτησε από τον εσώτερο εαυτό σου να σε βοηθήσει να συγχωρήσεις αυτό το άτομο. Επίτρεψε στην καρδιά σου να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο.

7. Άφησε το συναίσθημα της συγχώρεσης να μεγαλώσει και να γίνει βαθιά αγάπη για αυτό το άτομο. Όταν είσαι έτοιμος, αγκάλιασέ τον με αυτή τη βαθιά αγάπη που υπάρχει τώρα στην καρδιά σου.

8. Νιώσε τη σύνδεσή σου με την Ενότητα.

Όταν θα μπορείς να νιώσεις βαθιά αγάπη για κάποιον που προηγουμένως κατέκρινες, η αίσθηση της αγαλλίασης που ακολουθεί την απελευθέρωση της ενέργειας που καταπιεζόταν τόσα χρόνια μπορεί να είναι πολύ έντονη. Θα απολαμβάνεις αυτή την αγαλλίαση, κάθε φορά που ανοίγεις την καρδιά σου και συγχωρείς.

*Η άσκηση των συναισθημάτων

Κλείσε τα μάτια σου κι εξέτασε το σώμα σου προσεκτικά. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Στη συνέχεια:

1. Νιώσε το συναίσθημα, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα για αυτό. Νιώσε την ενέργεια, τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

2. Νιώσε αγάπη για το συναίσθημα, έτσι ακριβώς όπως είναι. Νιώσε αγάπη για τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

3. Νιώσε αγάπη για τον εαυτό σου που νιώθει το συναίσθημα και νιώθει τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

“Το πέρασμα στην αφθονία” Arnold Patent εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση