, ,

Παραμαχάνσα Γιογκανάντα: Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το φόβο της ασθένειας

Ο φόβος για την αποτυχία ή την ασθένεια καλλιεργείται από την προβολή στον συνειδητό νου αυτών των σκέψεων, μέχρι που αυτές ριζώνουν στο υποσυνείδητο

Παραμαχάνσα Γιογκανάντα: Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το φόβο της ασθένειας

Ο φόβος για την αποτυχία ή την ασθένεια καλλιεργείται από την προβολή στον συνειδητό νου αυτών των σκέψεων, μέχρι που αυτές ριζώνουν στο υποσυνείδητο και τελικά στην υπερσυνείδηση. Ύστερα, οι ριζωμένοι πλέον φόβοι στην υπερσυνείδηση και στο υποσυνείδητο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να κατακλύζουν το συνειδητό με παρασιτικά φυτά φόβου, τα οποία δεν είναι τόσο εύκολο να καταστραφούν, όσο είναι η αρχική σκέψη, και τα οποία τελικά, γεννούν δηλητηριώδεις και θανατηφόρους καρπούς…

Ξερίζωσέ τους από τον εσωτερικό σου κόσμο, παραμένοντας σταθερά θαρραλέος και στρέφοντας τη συνειδητότητά σου στην απόλυτη ειρήνη του Θεού εντός σου.

Advertisment

Οτιδήποτε είναι αυτό που φοβάσαι, μην το σκέφτεσαι – άφησέ το στο Θεό. Να έχεις την πίστη σου σ΄Εκείνον. Πολλά βάσανα οφείλονται, Απλά, στην ανησυχία. Γιατί να υποφέρεις τώρα, χωρίς να έχει εμφανιστεί πρώτα η ασθένεια; Επειδή οι περισσότερες ασθένειες προέρχονται από το φόβο, αν απομακρυνθείς από το φόβο, θα είσαι αμέσως ελεύθερος. Η θεραπεία θα είναι ακαριαία. Κάθε βράδυ, προτού κοιμηθείς, να λες: « Ο Ουράνιος Πατέρας είναι μαζί μου. Είμαι προστατευμένος». Να περιβάλλεις νοητικά τον εαυτό σου με Πνεύμα…Θα αισθάνεσαι την έξοχη προστασία Του. Όταν η συνειδητότητά σου είναι στραμμένη στο Θεό, δεν θα έχεις φόβους. Θα ξεπερνάς κάθε εμπόδιο με θάρρος και πίστη.

Ο φόβος προέρχεται από την καρδιά. Αν ποτέ νιώθεις να σε κατακλύζει ο φόβος κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος, πρέπει να αναπνεύσεις και να εκπνεύσεις βαθιά, αργά και αρκετές φορές, χαλαρώνοντας με την κάθε αναπνοή. Αυτό βοηθά να γίνει φυσιολογική η κυκλοφορία του αίματος. Αν η καρδιά σου είναι πραγματικά ήρεμη, δεν θα νιώθεις καθόλου φόβο.

Το πρόβλημά μας είναι ότι αντί να ζούμε μόνο στο παρόν, προσπαθούμε να ζούμε ταυτόχρονα στο παρελθόν και στο μέλλον. Αυτό είναι ένα υπερβολικό φορτίο για το νου μας και πρέπει να το περιορίσουμε. Το παρελθόν έχει φύγει. Γιατί συνεχίζουμε να το μεταφέρουμε στο νου μας; Ας ασχολείται ο νους με ένα βάρος κάθε φορά. Ο κύκνος τρώει μόνο το στερεό περιεχόμενο που υπάρχει μέσα στο νερό, το οποίο γεμίζει το ράμφος του. Έτσι κι εμείς πρέπει να διατηρούμε στο νου μας μόνο τα μαθήματα που έχουμε μάθει από το παρελθόν και να λησμονούμε τις άχρηστες λεπτιμέρειες. Αυτό θα τον ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό.

Advertisment

Όταν κανείς καταδυναστεύεται από νοητικές δοκιμασίες ή ανησυχίες, πρέπει να προσπαθεί να κοιμηθεί. Αν το καταφέρει, θα διαπιστώσει πως όταν ξυπνήσει, θα έχει ανακουφιστεί η νοητική του ένταση και οι ανησυχίες του θα έχουν χαλαρώσει το σφίξιμό τους. Πρέπει να θυμόμαστε σε τέτοιες στιγμές πως έστω κι αν πεθάνουμε, η γη θα συνεχίσει την τροχιά της και η δουλειά θα εξακολουθήσει να γίνεται. Προς τι λοιπόν η ανησυχία;

Η ζωή είναι διασκεδαστική όταν δεν την παίρνουμε τόσο σοβαρά. Το γέλιο είναι ένα θαυμάσιο γιατρικό για τις ανθρώπινες ασθένειες. Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Αμερικανών είναι ότι μπορούν και γελούν. Αυτό είναι θαυμάσιο και μου το έμαθε ο δάσκαλός μου (ο Σουάμι Σρι Γιούκτεσβαρ).

Στην αρχή της εκπαίδευσής μου στο ερημητήριό του, ήμουν με ένα πρόσωπο σοβαρό και δεν γελούσα ποτέ. Μια μέρα ο Δάσκαλος μου είπε αυστηρά: «Τι συμβαίνει; Παρακολουθείς κάποια κηδεία; Δεν ξέρεις ότι η ανακάλυψη του Θεού είναι η κηδεία των θλίψεων; Γιατί λοιπόν είσαι τόσο κατηφής; Μην παίρνεις αυτήν τη ζωή τόσο σοβαρά».

“Εκεί όπου υπάρχει φως” Παραμαχάνσα Γιογκανάντα εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση