, ,

Τα μυστικά του “μη σεξουαλικού αγγίγματος”

Ένας τρόπος να δημιουργείς αγάπη πέρα από τις λέξεις είναι να αγγίζεις συχνά το σύντροφό σου με έναν τρόπο που να μην έχει σεξουαλική

Τα μυστικά του “μη σεξουαλικού αγγίγματος”

Ένας τρόπος να δημιουργείς αγάπη πέρα από τις λέξεις είναι να αγγίζεις συχνά το σύντροφό σου με έναν τρόπο που να μην έχει σεξουαλική χροιά, αλλά να δείχνει ότι νοιάζεσαι γι’ αυτόν. Είναι πια γνωστό σε όλους εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με την υγεία, ότι στους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού, η αγκαλιά είναι απαραίτητη για την ίδια του την επιβίωση. Χωρίς την ανθρώπινη επαφή, ακόμα και τα μωρά που σιτίζονται καλά, πεθαίνουν.

Πέρα από τη φυσική σημασία που έχει το άγγιγμα για την ευεξία μας, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέσο για να δείξουμε την αποδοχή και την αγάπη μας. Χωρίς αυτήν τη γεμάτη αγάπη “τροφή της ψυχής”, η αυτοεκτίμησή μας θα κηρύξει πτώχευση. Κι όμως, στον πολιτισμό μας, οι περισσότεροι από μας στερούμαστε το άγγιγμα και το χάδι.

Advertisment

Το άγγιγμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας που καταλαβαίνουμε όταν είμαστε μωρά. Γι’ αυτό, μπορεί να μας επηρεάσει πολύ βαθύτερα απ’ όσο τα λόγια. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουμε φίλτρα και αμυντικούς μηχανισμούς που μας βοηθούν να προστατευόμαστε από τον αντίκτυπο των λέξεων. Στην εποχή μας, βομβαρδιζόμαστε τόσο πολύ από τις διαφημίσεις, ώστε μαθαίνουμε να μειώνουμε την επιρροή σχεδόν όλων εκείνων που ακούμε.

Όμως το άγγιγμα είναι κάτι διαφορετικό. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το άγγιγμα κάποιου είναι ειλικρινές, ενώ τα λόγια του είναι αμφισβητήσιμα. Ένα άγγιγμα γεμάτο αγάπη μπορεί να γλιστρήσει μέσα από την αμυντική ασπίδα του άλλου και να αγγίξει τα μύχια της ψυχής του. Αν θέλεις να δώσεις στο ταίρι σου αναγνώριση, εκτίμηση και αποδοχή με έναν δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο, απόκτησε τη συνήθεια να τον αγγίζεις με αγάπη.

Το χάδι της αγάπης είναι εντελώς διαφορετικό από το σεξουαλικό χάδι. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το ένα με το άλλο και στο τέλος το πληρώνουν ακριβά. Το σεξουαλικό άγγιγμα είναι υπέροχο, αλλά δεν αντικαθιστά αυτό που μπορεί να προσφέρει το μη σεξουαλικό άγγιγμα.

Advertisment

Πολλές από τις πελάτισσές μου παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν τις αγγίζουν παρά μόνον όταν θέλουν να κάνουν έρωτα μαζί τους. Μια τέτοια συμπεριφορά, ερμηνεύεται χαρακτηριστικά από τις γυναίκες ως εξής: «Δεν του αρέσω και πολύ, αλλά θέλει να κάνει έρωτα μαζί μου για να ικανοποιεί τις εγωιστικές του ανάγκες». Δεν είναι καθόλου περίεργο που σ’ αυτή την περίπτωση το άγγιγμα δε διεγείρει σεξουαλικά τη γυναίκα. Όταν όμως ο άντρας αγγίζει συχνά τη σύντροφό του μ’ έναν τρυφερό, μη σεξουαλικό τρόπο, εκείνη νιώθει ασφαλής, αισθάνεται ότι αγαπιέται. Και τότε, ενδιαφέρεται περισσότερο για το σεξ από όσο όταν αισθάνεται ότι τη χρησιμοποιούν.

Δεν είναι μόνον οι γυναίκες που έχουν ανάγκη να τις αγγίζουν συχνά και με τρυφερότητα. Και οι άντρες διψούν για χάδια. Βέβαια, αν ένας άντρας δεν ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ανάγκες, είναι πολύ πιθανόν να ερμηνεύει κάθε άγγιγμα από τη σύντροφό του σαν ένα κάλεσμα για να κάνουν έρωτα. Όταν όμως έχουν καλυφθεί οι σεξουαλικές του ανάγκες, τότε τίποτε δεν απολαμβάνει περισσότερο από όσο ένα μασάζ στο λαιμό και στους ώμους.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες και οι άντρες διαφέρουν ως προς τις ανάγκες τους για σεξ και για άγγιγμα. Σε κάποια πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες, σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό, είπαν ότι ευχαρίστως δε θα έκαναν ποτέ σεξ ξανά, αρκεί να μπορούσαν να κουρνιάζουν στην αγκαλιά του συντρόφου τους και να δέχονται το αγκάλιασμά του κάθε μέρα. Συμβουλεύω πάντα τους πελάτες μου να ανακαλύψουν ποιες είναι οι ανάγκες των συντρόφων τους για άγγιγμα και να τις καλύπτουν όσο καλύτερα μπορούν.

Παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο ο βασικός κανόνας σε μια σχέση είναι ότι όσο περισσότερο ικανοποιείς τις ανάγκες του συντρόφου σου, τόσο περισσότερο θα θέλει κι εκείνος να ικανοποιεί τις δικές σου. Ενθαρρύνω τα ζευγάρια να λένε ο ένας στον άλλον τους τρόπους με τους οποίους απολαμβάνουν περισσότερο το άγγιγμα. Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι οι άλλοι είναι σαν κι εμάς, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Όταν εσύ και ο σύντροφός σου αγγίζεστε με τρόπους που τους απολαμβάνετε, τότε η οικειότητα ανάμεσά σας θα φτάσει ως τα ουράνια.

Η Λόρι και ο Τζεφ ήρθαν στο γραφείο μου και μου παραπονέθηκαν ότι από τη σχέση τους έλειπε το πάθος. Ήταν και οι δύο έξυπνοι άνθρωποι, είχαν επιτυχημένες καριέρες και ήταν πολύ φιλικοί μεταξύ τους. Επικοινωνούσαν αρκετά καλά και είχαν την ικανότητα ν’ αποφεύγουν τις κατηγόριες και τους καυγάδες. Από το λαιμό και πάνω όλα πήγαιναν μια χαρά, αλλά από το λαιμό και κάτω δεν υπήρχε καθόλου ενέργεια. Έκαναν έρωτα περίπου δύο φορές το μήνα, χωρίς κανένα πάθος. Ήρθαν σε μένα για ν’ανακαλύψουν τι πήγαινε στραβά, αν πήγαινε κάτι στραβά.

Τους ρώτησα πόσο συχνά αγγίζονται στη διάρκεια της ημέρας κι εκείνοι μου έριξαν ένα βλέμμα που έλεγε: «Και τι σχέση έχει αυτό με το πρόβλημά μας;” Από την έκφραση του προσώπου τους κατάλαβα ότι είχα πετύχει διάνα. “Χάιδευαν” το μυαλό τους με όμορφα λόγια και καλή συζήτηση, αλλά παραμελούσαν το σώμα, την καρδιά και την ψυχή τους. Τους έγραψα μια “συνταγή” που έλεγε τα εξής:

1. Βιταμίνη Α: Αγκαλιάσματα που διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

2. Βιταμίνη Μ: Μασάζ που διαρκούν περισσότερο από τριάντα δευτερόλεπτα.

3. Βιταμίνη Α.Α: Απαλό άγγιγμα στα μαλλιά και στο κεφάλι.

4. Βιταμίνη Χ: Χάδια σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που να διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Η Λόρι και ο Τζεφ ακολούθησαν τη συνταγή. Όταν ήρθαν στο γραφείο μου ξανά μετά από μία εβδομάδα, δεν μπορούσαν να κρατηθούν. Χαϊδεύονταν και αγγίζονταν διαρκώς στη διάρκεια της συνεδρίας μας, ενώ την προηγούμενη φορά κάθονταν ο ένας στη μία άκρη του καναπέ και ο άλλος στην άλλη. Αν δεν ήμουν εκεί για να τους αναγκάσω να φερθούν με ευπρέπεια, νομίζω ότι θα έκαναν έρωτα εκεί μπροστά μου, μέσα στο γραφείο μου! Το μη σεξουαλικό άγγιγμα που γίνεται τακτικά είναι ένα πολύ ισχυρό βάλσαμο αγάπης.

“Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια” Jonathan Robinson εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση