, , ,

Έλληνας ο ογκολόγος που βρήκε το τεστ για ανίχνευση καρκίνου

Ικανό να ανιχνεύσει 8 διαφορετικά είδη καρκίνου φαίνεται να είναι το τεστ που έχει κατασκευάσει ο Έλληνας Ογκολόγος Νικόλας Παπαδόπουλος από το τμήμα Ιατρικής

Έλληνας ο Ογκολόγος που βρήκε το τεστ για ανίχνευση καρκίνου

Ικανό να ανιχνεύσει 8 διαφορετικά είδη καρκίνου φαίνεται να είναι το τεστ που έχει κατασκευάσει ο Έλληνας Ογκολόγος Νικόλας Παπαδόπουλος από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ.

Το νέο, μη επεμβατικό τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.

Advertisment

Η πρώτη δοκιμή έγινε σε 1005 ασθενής οι οποίοι έπασχαν ήδη από καρκίνο σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, καρκίνους τύπου ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, οισοφάγου, παχέος εντέρου, πνευμόνων και μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Για τους δε καρκίνους οισοφάγου, παγκρέατος, ωοθηκών και ήπατος δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποιο άλλο ικανό τεστ διάγνωσης.

Το τεστ της ομάδος του δρ Παπαδόπουλου ανίχνευσε το 70% των καρκίνων με επιτυχία και με χαμηλότερο ποσοστό 33% για τον καρκίνο του μαστού ενώ υψηλότερο, 98% για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Το κόστος του τεστ υπολογίζεται γύρω στα 500 δολάρια ανά ασθενή. Χρησιμοποιεί έναν υπολογιστικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ο οποίος εντοπίζει το όργανο στο οποίο πιθανώς βρίσκεται ο καρκίνος.

Advertisment

Το τεστ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας. Η ομάδα του δρ Παπαδόπουλου έχει ήδη ξεκινήσει 5ετή έρευνα η οποία γίνεται σε 50.000 γυναίκες ηλικίας από 65 ως 75 ετών οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο εώς τώρα. Μια πρώτη εντύπωση από τη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το τεστ, το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, που σημαίνει πως δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά, σε λιγότερο από το 1% των δειγμάτων.

Ο δρ Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει πως ένα τεστ δε χρειάζεται να είναι τέλειο για να κάνει τη δουλειά του και πως η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου και βασίζεται στην ίδια λογική που χρησιμοποιούμε συνδυασμούς φαρμάκων για να θεραπεύσουμε τους καρκίνους.

Εναλλακτική Δράση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση