,

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική σκέψη για να ξεπεράσετε εμπόδια

Η στρατηγική σκέψη είναι μια διαδικασία που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αξιολογούν, βλέπουν και δημιουργούν το μέλλον για τον

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική σκέψη για να ξεπεράσετε εμπόδια

Η στρατηγική σκέψη είναι μια διαδικασία που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αξιολογούν, βλέπουν και δημιουργούν το μέλλον για τον εαυτό τους και τους άλλους. Η στρατηγική σκέψη αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και πολύτιμο εργαλείο. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τον στρατηγικό τρόπο σκέψης για να λάβουμε αποφάσεις που σχετίζονται τόσο με την εργασιακή, όσο και με την προσωπική μας ζωή.

Ανακάλυψα τη στρατηγική σκέψη μέσω της ηθοποιίας, όταν χρειαζόταν να μελετήσω έναν χαρακτήρα ή ένα σενάριο, όπου απαιτείται βαθιά ανάλυση και έρευνα. Χρειάζεται να βάλει κανείς τον εαυτό του στη θέση του χαρακτήρα, να δει τις συνθήκες και τις προθέσεις του.

Advertisment

Σε κάθε ενδιαφέρουσα σκηνή, ο κάθε χαρακτήρας έχει ένα αντικείμενο, έναν σκοπό και συνήθως υπάρχει ένας εξωγενής παράγοντας που τον εμποδίζει να τον φτάσει. Η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς χρειάζεται μια πολύ καλά δομημένη στρατηγική σκέψη.

Η γνώση της επιστήμης της ψυχολογίας είναι αυτή που μάλιστα μας δίνει την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε σωστά τη στρατηγική σκέψη για να πετύχουμε τους στόχους μας και να βοηθήσουμε και τους άλλους σε αυτό.

Και καθώς το 2018 μόλις μπήκε, είναι η κατάλληλη περίοδος να αρχίσετε να σχεδιάζετε το δρόμο σας προς την επιτυχία, όποια κι αν είναι αυτή για εσάς. Δοκιμάστε τη στρατηγική σκέψη και μην αφήνετε το μέλλον σας στη μοίρα.

Advertisment

Η στρατηγική σκέψη περιλαμβάνει

• Αξιολόγηση του τι κάνετε ακριβώς τη δεδομένη χρονική περίοδο

• Σχεδιασμός

• Προσδιορισμός στόχων

• Επεξεργασία μιας μεθόδου για την προσέγγιση ενός επιθυμητού μέλλοντος

• Έλεγχος του τι λειτουργεί και τι όχι

• Αν κάτι δεν λειτουργεί, μην αποθαρρύνεστε, ανακαλύψτε το γιατί και το πώς μπορεί να βελτιωθεί

• Σκέψεις σε “micro”  και “macro”  επίπεδο. Ανάλυση τόσο της μεγάλης εικόνας, όσο και της μικρότερης εικόνας με όλες τις λεπτομέρειες

• Σκέψεις για το πού θέλετε να είστε σε ένα χρόνο από τώρα, ώστε να επηρεαστεί και το παρόν σας

• Λήψη αποφάσεων, λαμβάνοντας γνώση όλων των διαφορετικών πόρων

• Αξιολόγηση αποτελεσμάτων, στρεφόμενοι για άλλη μια φορά στη μεγαλύτερη εικόνα

• Δράση

Χρησιμοποιείστε τη στρατηγική σκέψη για να φέρετε την αλλαγή που χρειάζεστε, για να αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, να αλλάξετε όσα θέλατε να είχαν γίνει διαφορετικά, να εξελιχθείτε και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή σας.

Τι είναι αυτό που θέλετε;

Ό,τι κάνουμε στη ζωή κρύβει από πίσω μια πρόθεση. Πάντα θέλουμε κάτι. Τι είναι αυτό που θέλετε εσείς ή που επιθυμείτε να καταφέρετε; Ανακαλύψτε τον υπερ-στόχο σας και ύστερα κάντε μικρά ουσιαστικά δραστικά βήματα προς αυτό τον στόχο κάθε μέρα. Ξεκαθαρίστε πρώτα τα θέλω σας, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Ύστερα, θα μπορείτε να αποφασίσετε στρατηγικά αν η εκάστοτε πράξη, σας φέρνει πιο κοντά στον στόχο ή σας απομακρύνει από αυτόν.

Γιατί το θέλετε;

Όταν καταφέρετε να συνδέσετε συναισθηματικά και το «γιατί» με τους στόχους σας, τότε θα βρείτε και όλα τα κίνητρα που χρειάζεστε. Αν ο στόχος σας είναι να βγάλετε περισσότερα χρήματα, είναι σίγουρα ένα φιλόδοξο όνειρο, αλλά μόνο όταν τον συνδέσετε με το «γιατί», θα μπορέσετε εύκολα να ακολουθήσετε τα βήματα προς την επίτευξή του. Θέλετε περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, για να βοηθήσετε τους ανθρώπους γύρω σας, για να γυρίσετε τον κόσμο; Γιατί;

Πώς θα το αποκτήσετε;

Εστιάστε στην πρόθεση, αντί για τα αποτελέσματα.
Δημιουργήστε ένα συναρπαστικό όραμα για το μέλλον, που να δημιουργεί όρεξη για δράση. Εστιάζοντας στην πρόθεση, θα βρείτε την έμπνευση που θέλετε και την αποφασιστικότητα να ξεπεράσετε τα εμπόδια και τις τρέχουσες συνθήκες. Στρεφόμενοι στο όραμά σας, στο στόχο σας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές στη ζωή σας, όπου θα νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε.

Ποιο είναι το πρώτο μου βήμα;

Εμπόδια

Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο, αλλά όντας προετοιμασμένοι, μπορείτε να τα ξεπεράσετε. Όπως όταν προετοιμάζεται ένας στρατιώτης για τον πόλεμο, έτσι κι εσείς, χρειάζεται να σκεφτείτε όλες τις πηγές εμποδίων, που πιθανώς να αντιμετωπίσετε.

Εξωτερικά εμπόδια

Υπάρχει κάτι έξω από εσάς που σας εμποδίζει να αγγίξετε το όραμά σας; Οικογένεια; Σύζυγος; Οικονομική κατάσταση; Περιβάλλον; Πρώτα αναγνωρίστε τα και ύστερα μηχανευτείτε τον τρόπο που θα υπερπηδήσετε το εμπόδιό σας.

Εσωτερικά εμπόδια

Μπορεί να περιλαμβάνουν ντροπαλότητα, διστακτικότητα, ισχυρογνωμοσύνη και άλλα. Ποια είναι τα εσωτερικά εμπόδια που σας κρατούν πίσω; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ή να καλύψουν τις αδυναμίες σας;

Προετοιμασία

Μήπως χρειάζεται, πριν περάσετε στη δράση, να προετοιμαστείτε για κάτι; Να αποκτήσετε κάποια συγκεκριμένα εφόδια, να εκπαιδευτείτε σε κάτι; Ποιες είναι οι ικανότητες που σας ξεχωρίζουν; Η προετοιμασία χτίζει αυτοπεποίθηση.

Δράση

«Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα»- Albert Einstein

Όλοι ζούμε μέσα στο ίδιο πλαίσιο χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε στη διάθεσή μας τον ίδιο χρόνο. Η διαφορά βρίσκεται στο τι κάνουμε με αυτό τον χρόνο, πώς τον αξιοποιούμε. Είναι η ενέργεια και οι πράξεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου που καθορίζουν το πεπρωμένο μας. Κι αν λάβουμε υπόψη μας και το προηγούμενο βήμα, την προετοιμασία, οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα:

Δομήστε και προετοιμάστε το χρόνο σας σωστά

Μην κάνετε 20 πράγματα ταυτόχρονα, αυτό ποτέ δεν αποδείχτηκε αποδοτικό για κανέναν. Καταγράψτε 6 συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη μέρα σας. Στρέψτε την προσοχή σας σε έναν και αφού τελειώσετε, προχωρήστε στον επόμενο.

Προσαρμοστείτε

Αν ένας τρόπος δε λειτουργεί, δοκιμάστε έναν άλλο. Μην πασχίζετε να τα καταφέρετε με ένα εργαλείο, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί.

Άρθρο της Christina Andrea Blunsum

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση