, ,

9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τρώμε μπανάνα

Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα σε όλο τον κόσμο· διαθέσιμες σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, τρώγονται σκέτες, προστίθενται σε

9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τρώμε μπανάνα

Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα σε όλο τον κόσμο· διαθέσιμες σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, τρώγονται σκέτες, προστίθενται σε συνταγές, στα δημητριακά, στα γλυκά, ακόμα και σε αλμυρά πιάτα, όπως στην Ινδία. Μια εύκολη, νόστιμη και χορταστική λύση, αλλά επίσης ένας θρεπτικός θησαυρός για τον οργανισμό σας.

Τροπικό φρούτο, που αρχικά βρίσκαμε στη Μαλαισία, η μπανάνα έφτασε σταδιακά μέχρι τις Ινδίες και τελικά κατέκτησε και τη Δύση, αλλά μόλις το 1876 έφτασε στις ακτές της Αμερικής. Υπάρχουν πολλά είδη μπανάνας, αφού ποικίλλουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, αλλά το πιο κοινό είδος είναι η κίτρινη μπανάνα.

Advertisment

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει μόνο 105 θερμίδες, αλλά είναι εφοδιασμένη με θρεπτικά στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, μια γενναία ποσότητα φυτικών ινών και μια μικρή πρωτεϊνών.

9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν τρώτε μπανάνα

1. Βελτιώνουμε την πεπτική μας υγεία

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Μια ώριμη μπανάνα περιέχει πηκτίνη, ενώ μια άγουρη περιέχει άμυλο. Καθώς οι φυτικές ίνες είναι γνωστό πως βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης, όταν καταναλώνετε μια μπανάνα, στηρίζετε την πεπτική σας υγεία. Επιπλέον, η πηκτίνη στη γινωμένη μπανάνα βοηθά στη μείωση των βαρέων μετάλλων και των τοξινών στο σώμα.

Τα υψηλά ποσοστά ινών στις μπανάνες επίσης δίνουν στο φρούτο την ικανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως τη δυσκοιλιότητα, καθώς ομαλοποιεί την εντερική κινητικότητα. Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, ανακουφίζει την πεπτική οδό, βοηθώντας να αποκαταστήσει τους χαμένους ηλεκτρολύτες μετά από επεισόδια διάρροιας. Οι μπανάνες επίσης θεωρείται ότι λειτουργούν ως ισχυρό, φυσικό αντιόξινο, προσφέροντας ανακούφιση από ενοχλήσεις όπως καούρες και σύνδρομο παλινδρόμησης.

Advertisment

2. Γινόμαστε εξυπνότεροι/ μαθαίνουμε γρηγορότερα

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. Αυτό το υπέροχο κίτρινο φρούτο περιέχει βιταμίνη Β6, ένα θρεπτικό στοιχείο που αποδεικνύεται σημαντικό για τις γνωστικές λειτουργίες. Έρευνα του Πανεπιστήμιου Tufts στη Βοστώνη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις Β6 στο αίμα τους μπορούσαν να εκτελούν καλύτερα και γρηγορότερα δραστηριότητες που απαιτούσαν μνήμη.

Το μαγνήσιο, επίσης, στις μπανάνες παίζει ζωτικό ρόλο στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Όταν το σώμα σας μεταβολίζει την πρωτεΐνη, παράγει αμμωνία. Το μαγνήσιο πυροδοτεί ένα ένζυμο που μετατρέπει την αμμωνία σε ουρία, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να την απομακρύνει. Στοιχεία αμμωνίας μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε και να προσέχουμε, κάτι που αυτόματα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που τελικά βοηθά στη διευκόλυνση της ηλεκτρικής δραστηριότητας ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα.

3. Η διάθεσή μας απογειώνεται

Νιώθετε ανόρεχτοι; Επιλέξτε να φάτε μια μπανάνα. Θα σας εφοδιάσει με τριπτοφάνη και τυροσίνη, αμινοξέα που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να παράγει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη, τις ορμόνες της χαράς, όπως είναι γνωστές, που έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Όταν ο οργανισμός σας έχει επαρκείς ποσότητες τέτοιων αμινοξέων, μπορείτε να μείνετε πιο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, ενώ καταπολεμάτε παράλληλα συναισθήματα στρες και άγχους.

4. Στηρίζουμε την υγεία της καρδιάς μας

Οι μπανάνες είναι υπερτροφή για την καρδιά, χάρη στα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχουν και που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Το σώμα σας εξαρτάται από το κάλιο για πολλές από τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ισορροπίας της καρδιάς σας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, υπάρχει μια ισχυρή αιτιώδη σχέση ανάμεσα στις υγιείς αρτηρίες και στο κάλιο.

Επιπροσθέτως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες φαίνεται να ωφελούν την καρδιά μας. Βρετανική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Leeds βρήκε ότι όταν καταναλώνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μπανάνες, βοηθάμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών νόσων.

5. Βελτιώνουμε την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνιστά έναν από τους κυριότερους παράγοντες επικινδυνότητας για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, του οποίου τα νούμερα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες, από 180 εκατομμύρια ασθενείς το 1980 σε 422 εκατομμύρια ασθενείς το 2014 παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πολυάριθμες έρευνες, όμως, συνδέουν την κατανάλωση τροφών με ανθεκτικό άμυλο, όπως οι μπανάνες, με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά περίπου 50% ακόμα και μετά από τέσσερις εβδομάδες. Να θυμάστε, βέβαια, ότι είναι οι αγίνωτες μπανάνες που περιέχουν άμυλο. Εκτός από το ανθεκτικό άμυλο, και οι φυτικές ίνες της μπανάνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης και πέψης των υδατανθράκων, κάτι που σημαίνει τη βελτίωση της πρόσληψης και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

6. Βελτιώνουμε την αθλητική μας επίδοση και μειώνουμε τις μυικές κράμπες μετά τη γυμναστική

Οι μπανάνες θεωρούνται ιδανική τροφή για τους αθλητές, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μέταλλα και σε εύπεπτους υδατάνθρακες. Καταναλώνοντας μια μπανάνα πριν τη γυμναστική, μειώνετε τη δυσκαμψία και τις μυικές κράμπες που προκαλούνται συχνά από την άσκηση. Παράλληλα, είναι μια εκπληκτική επιλογή για να βελτιώσετε την επίδοσή σας. Παρέχουν στιγμιαία ενέργεια, όταν τη χρειάζεστε περισσότερο.

7. Δείχνουμε νεότεροι.

Καταναλώστε τακτικά μπανάνες και θα αρχίσετε να δείχνετε νεότεροι, αφού τα οφέλη τους δεν είναι μόνο εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά. Πλούσιες σε φυτοχημικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά, θα θρέψετε και θα αναζωογονήσετε την ξηρή επιδερμίδα και θα την προστατέψετε ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που συχνά οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Αν ταλαιπωρήστε από ακμή, θα παρατηρήσετε βελτίωση στην εικόνα σας, χάρη στον ψευδάργυρο και στη λεκτίνη, στοιχεία που καταπολεμούν τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή.

8. Προστατεύουμε την όρασή μας

Αν και τα καρότα είναι διασημότερα εδώ, οι μπανάνες επίσης μπορούν να μοιραστούν λίγη από τη φήμη αυτή λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Α, που είναι γνωστό ότι προστατεύει τα μάτια. Η βιταμίνη Α σας βοηθά να διατηρήσετε τη φυσιολογική σας όραση, ακόμα και να βλέπετε καλύτερα τη νύχτα.

9. Βοηθάμε στην απώλεια βάρους

Μια μεσαία μπανάνα, όπως προαναφέρθηκε, περιέχει μόνο 105 θερμίδες και αρκετές φυτικές ίνες, δύο στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Η κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες. Το σίγουρο είναι ότι οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι με μικρότερες ποσότητες και λιγότερες θερμίδες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση