,

Νιώθετε ότι έχετε «βαλτώσει»; Αυτά τα 4 βήματα θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε

Όταν ρωτάτε ένα παιδί τι θέλει να γίνει, όταν μεγαλώσει, η απάντηση φαίνεται να βγαίνει τόσο αβίαστα- πυροσβέστης, γιατρός, ροκ σταρ. Οι ενήλικες τείνουμε

Νιώθετε ότι έχετε «βαλτώσει»; Αυτά τα 4 βήματα θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε

Όταν ρωτάτε ένα παιδί τι θέλει να γίνει, όταν μεγαλώσει, η απάντηση φαίνεται να βγαίνει τόσο αβίαστα- πυροσβέστης, γιατρός, ροκ σταρ. Οι ενήλικες τείνουμε να περιπλέκουμε τα πράγματα μέσω των εμπειριών, της αντίληψης του κόσμου και ίσως μέσω του πιο βλαβερού στοιχείου όλων για κάθε όνειρο- την προσδοκία. Λίγοι τυχεροί βρίσκουν την κλίση τους νωρίς, ενώ οι υπόλοιποι αναζητάμε αενάως την εκπλήρωση και την ευτυχία. Ευτυχώς, βέβαια, δεν χρειάζεται να περιμένετε να είστε επιτυχημένοι για να νιώσετε ευτυχισμένοι. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα επιτυχημένων και πλούσιων ανθρώπων που ταυτόχρονα είναι δυστυχισμένοι και ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη (και όχι μόνο).

Η ευτυχία μπορεί να αναδυθεί μέσα από την ίδια την προσωπική εργασία προς την ανακάλυψη του πάθους μας. Όλοι πορευόμαστε στη ζωή με συσσωρευμένες αποσκευές από τις εμπειρίες στις οποίες έχουμε εκτεθεί. Αυτές διαμορφώνουν το πώς νιώθετε διαισθητικά, όταν σας παρουσιάζεται μια κατάσταση ή μια ιδέα, και έτσι, το πρώτο βήμα προς την πρόοδο είναι η αμφισβήτηση των προκαταλήψεών σας, ρωτώντας τον εαυτό σας τα παρακάτω:

Advertisment

1. Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε με αυτό τον τρόπο;

Πάντα πιστεύατε ότι θα γίνετε χορευτής ή χορεύτρια, αλλά τελικά καταλήξατε να εργάζεστε σε ένα γραφείο. Όταν ο φίλος σας σάς ζήτησε να τον συνοδεύσετε σε έναν επερχόμενο χορό salsa, εσείς αμέσως απορρίψατε την ιδέα και είπατε όχι. Γιατί; Μήπως είναι επειδή πιστεύετε ότι έχετε μεγαλώσει αρκετά πιά για να ξεκινήσετε το χορό; Ή μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς σας έπεισαν να τον βάλετε στην άκρη, για να εστιάσετε περισσότερο στα ακαδημαϊκά; Χρόνια ενοχών σας απομάκρυναν από την ιδέα να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το χορό και τώρα έχετε απορρίψει εντελώς αυτή τη δυνατότητα.

2. Επαναρυθμίστε τα μοτίβα σκέψης σας

Ξεκινήστε, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Μπορεί να υπάρχουν εξωτερικές περιστάσεις, δεσμευτικές καταστάσεις και ευθύνες, αλλά στο τέλος κάθε απόφαση είναι δική σας, από το πώς θα αντιδράσετε σε ορισμένες καταστάσεις μέχρι το πώς θα προσεγγίσετε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται. Είναι τουλάχιστον δικαίωμά σας και, με πολλούς τρόπους, καθήκον σας να βρείτε την ευτυχία, αλλά πρώτα χρειάζεται να γίνετε δεκτικοί στην πιθανότητα της αλλαγής.

3. Αναγνωρίστε τις δυνάμεις σας

Από τα σχολικά μας χρόνια, προγραμματιζόμαστε να παλεύουμε να γίνουμε οι καλύτεροι σε όλα. Μπορεί να αριστεύσατε στην ιστορία ή στο μάθημα ζωγραφικής, αλλά αν αποτυγχάνατε στα μαθηματικά ή στη φυσική, θα ακούγατε αρνητικά σχόλια και θα δεχόσασταν τιμωρίες και πυρά από γονείς και εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που οι νέοι συχνά νιώθουν ανεπαρκείς, όταν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους φαινομενικά επιτυχημένους συνομήλικούς τους. Και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δουλεύουν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisment

Αν και είναι σημαντικό να δουλεύουμε τις αδυναμίες μας, είναι πιο παραγωγικό να εστιάζουμε στα δυνατά μας σημεία. Τα πάτε περίφημα στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, αλλά είστε απαίσιοι στην οικονομική ανάλυση; Τότε συγκεντρωθείτε στο δυνατό σας σημείο και δουλέψτε πάνω σε αυτό δημιουργικά. Αν πρόκειται για ένα πραγματικά δυνατό σας σημείο, κάποιος και κάτι εκεί έξω θα το εκτιμήσει αργά ή γρήγορα και εσείς θα εκμεταλλευτείτε δικαίως αυτή την ευκαιρία.

Αν δεν είστε σίγουροι σε τι είστε καλοί, προσπαθείστε να σκεφτείτε πώς ήσασταν σε μια παρελθοντική δουλειά ή project. Υπήρχαν κομμάτια τους που απολαμβάνατε; Υπήρχαν στιγμές που λάβατε θετική ανατροφοδότηση για τη δουλειά που είχατε καταφέρει;

4. Διαμορφώστε αντιλήψεις που να ευνοούν τη δράση

Η διαδικασία της αναγνώρισης των δυνατών σας σημείων αποδεικνύεται συχνά αρκετή για να σας κάνει να «ξεκολλήσετε». Όταν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε σπουδαίοι σε κάποια πράγματα και ότι δεν χρειάζεται να αριστεύουμε σε όλα, αφαιρούμε αυτόματα από πάνω μας ένα μεγάλο ποσοστό στρες.

Η αυτοεκπλήρωση, εντούτοις, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την άμεση δράση. Και αυτό είναι το τελευταίο εμπόδιο που χρειάζεται να ξεπεραστεί. Η εμπρόθετη δράση, προσανατολισμένη προς τους στόχους σας, θα επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό σας, ο οποίος θα συμφιλιωθεί τόσο με την αβεβαιότητα, όσο και με τις πιθανές αποτυχίες.

Γιατί; Επειδή η αποτυχία είναι σχεδόν πάντα τρομακτικότερη, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε. Μόλις, όμως, περάσουμε στη δράση, σύντομα συνειδητοποιούμε δύο πράγματα:

1. Ότι όλοι αποτυγχάνουν, μέχρι να επιτύχουν.

2. Ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται ή δεν προσέχει τις φορές που αποτυγχάνουμε- αυτό είναι κυρίως στο κεφάλι μας.

Κάποιοι από εμάς μπορεί πραγματικά να κατέχουν μια εμφανή κλίση. Για τους περισσότερους, η ζωή είναι μια συνεχής διεργασία εξέλιξης, όπου οι κατευθύνσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πολλές. Ο χρόνος που επενδύουμε στη βελτίωση των δυνατών μας σημείων δεν πάει ποτέ χαμένος. Όταν όλα γίνουν και ειπωθούν, θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά συνδεδεμένες είναι όλες σας οι εμπειρίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση