, ,

Η Απόφαση της Ευτυχίας – Συνέντευξη με τη ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Σοφία Κλώτσα

Η Σοφία Κλώτσα, συγγραφέας του βιβλίου “Η Απόφαση της Ευτυχίας” – Εκδόσεις Καστανιώτη,  αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τρόπο απλό και κατανοητό ότι η

Η Απόφαση της Ευτυχίας - Συνέντευξη με τη ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Σοφία Κλώτσα

Η Σοφία Κλώτσα, συγγραφέας του βιβλίου “Η Απόφαση της Ευτυχίας” – Εκδόσεις Καστανιώτη,  αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τρόπο απλό και κατανοητό ότι η ευτυχία δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, αλλά μια εύκολη απόφαση. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Δράση.

Σοφία Κλότσα, συγγραφέας του βιβλίου Αποφάσισα την Ευτυχία - Συνέντευξη στην Εναλλακτική ΔράσηΘα μας πείτε κάποια λόγια για εσάς; Πως ξεκινήσατε;

Mου αρέσει να μαθαίνω και να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος! Ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με MBA και M.S. in Communications από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συνέχισα με M.S. in Counseling & Family Therapy. Στην πορεία, ασχολήθηκα με το Life Coaching και παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο Coaching Academy του Λονδίνου.

Advertisment

Είμαι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Parent & Teacher Effectiveness Training (P.E.T. &T.E.T.), πιστοποιημένη σύμβουλος στο Myers-BryggsTypeIndex (MBTI) που είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για ανάλυση προσωπικότητας και καριέρας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, καθώς και πιστοποιημένη σύμβουλος στο The Science of Happiness & Wellbeing από το Yale University.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε στη δουλειά σας και με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Κάνω workshops αυτογνωσίας, ανάπτυξης προσωπικής και επαγγελματικής, καθώς και workshops με τεχνικές επικοινωνίας για την οικογένεια αλλά και για εταιρείες.  Πέρα από  τα workshops στην Ελλάδα, συμμετέχω και σε retreats, στο εξωτερικό, όπου πάμε σε ιδιαίτερους προορισμούς και κάνουμε σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης, όπως το “Happiness Retreat” στην Ιορδανία και το “Find Your Life Purpose retreat» στη Λαπωνία.  ‘Εχω επίσης τα καθημερινά ραντεβού μου, με ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί, για να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να βρουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει να κάνουν στη ζωή τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους!

Έχω συνεργαστεί-και συνεργάζομαι-με διάφορες εταιρείες όπως η Danone, η World Profile Group, Valuecom κ.α., οργανισμούς όπως το Εcali Club, και σχολεία όπως το Koλλέγιο Αθηνών, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα (KGS), to Play & Learn κ.α. Κάνω πολλά Σεμινάρια όπως «Ανακάλυψε τα μυστικά της προσωπικότητά σου-και όλα τα πράγματα που σου ταιριάζει να κάνεις σύμφωνα με αυτήν», «Βρείτε το πάθος σας-αυτό το οποίο ήρθατε να κάνετε στον κόσμο», «Τα μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα», «Τα μυστικά του Αποτελεσματικού Δασκάλου», «Η επιστήμη της Ευτυχίας», και «Οι 5 γλώσσες της Αγάπης/Επικοινωνίας που μιλάνε τα παιδιά-και οι ενήλικες».

Advertisment

Το ξέρετε ότι όλοι μας έχουμε μία γλώσσα επικοινωνίας που είναι η βασική μας, και πολλά θέματα επικοινωνίας προκύπτουν όταν η δική μας κυρίαρχη γλώσσα δεν είναι η ίδια με των άλλων; Γι’αυτό ακούμε τόσο παιδιά όσο και ενήλικες που λένε καμιά φορά, δε λέω ότι δεν νοιάζεται ο σύντροφός μου, ο γονιός μου κλπ. αλλά δεν μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω. ‘H και επαγγελματίες ικανούς στη δουλειά που σου λένε ότι δεν ξέρουν οι managers τους πως να κάνουν σωστό coaching ή lead στην ομάδα τους;

Ετοιμάζω, τέλος, κάποια καινούργια workshops για εταιρείες, καθώς και για τα retreats που θα γίνουν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Μαρόκο και Ισλανδία) μέσα στο 2018.

Τα άρθρα μου έχουν εμφανιστεί σε διάφορα μέσα επικοινωνίας όπως το Shape, themamagers.gr, cosmo.gr, topflightfamily.com, στο LoveYourselfκλπ. τόσο στο κομμάτι του well-being, ψυχολογίας και coaching όσο και στο κομμάτι του travel.  Γράφω για την προσωπική και επαγγεματική ανάπτυξη που μπορεί να έχει κάποιος, πώς να δημιουργούμε καλύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας, και τέλος πώς μπορεί ο καθένας μας να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του! Γράφω επίσης για τα retreats που κάνω και για ταξίδια και ιδιαίτερους προορισμούς, μια και τα ταξίδια είναι ένας τρόπος ανακάλυψης του εαυτού μας.

Τέλος, ετοιμάζω την παρουσίαση του βιβλίου μου «H Aπόφαση της Ευτυχίας», που επανεκδόθηκε με καινούργια συμπληρωμένα κομμάτια, από τις εκδόσεις Καστανιώτη και θα γίνει στις 20 Ιουνίου το βράδυ, στο Public, στο Σύνταγμα.

Η Απόφαση της Ευτυχίας - Σοφία ΚλότσαΤο 2010 εκδώσατε το εν λόγω βιβλίο – εγχειρίδιο «Η Απόφαση της Ευτυχίας» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2018 εκδώσατε πάλι το ίδιο βιβλίο αλλά σε μια πιο εμπλουτισμένη έκδοση. Το 2010, μόλις είχε αρχίσει η κρίση στην χώρα μας και το 2018, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, βρισκόμαστε καθοδόν προς το τέλος της. Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την επανέκδοση του βιβλίου σας;

Το να λειτουργεί κάποιος θετικά στη ζωή του, δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα ή υλικά πράγματα έχει, με την προϋπόθεση ότι έχει λύσει όλες τις βασικές του ανάγκες.  Οι τελευταίες έρευνες στην ψυχολογία έχουν δείξει ότι, τα ποσοστά της ευτυχίας μας αυξάνονται όσο αποκτούμε περισσότερα χρήματα αλλά, μέχρι το ποσό των 75.000 δολλαρίων τον χρόνο.  Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πλέον επιστημονική συσχέτιση μεταξύ του επίπεδου ευτυχίας που βιώνει κάποιος και των χρημάτων που αποκτάει.  Στην Ελλάδα όμως, η οικονομική κρίση ήταν τέτοια, που επηρέασε τα εισοδήματα πολλών ανθρώπων, κάτω από αυτό το ποσό.  Σίγουρα επηρέασε λοιπόν, την επανέκδοση του βιβλίου μου όπως και πολλά  άλλα έργα, άλλων ανθρώπων.

 

Απευθυνόμενη στην ιδιότητά σας ως συμβούλου με ειδίκευση σε ζητήματα καριέρας και οικογένειας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ως γυναίκα: Μπορούν αυτά τα δύο να εξελίσσονται παράλληλα και αρμονικά χωρίς το ένα να λειτουργεί εις βάρος του άλλου; Χωρίς να φτάνουμε δηλαδή – πολλές φορές- εμείς οι γυναίκες, στο δίλλημα “καριέρα ή οικογένεια;”

Το να συνδυάσει μία γυναίκα, καριέρα και οικογένεια είναι εφικτό-και υγιές θα έλεγα-κάτω από κάποιες προυποθέσεις.  Το ιδανικό είναι να έχει μία δουλειά που της αρέσει, με καλό ωράριο ώστε, να έχει χρόνο και για την οικογένεια και για τον εαυτό της. Πολλές γυναίκες έρχονται σε εμένα, αφού έχουν κάνει οικογένεια, γιατί ζορίζονται με τα ωράρια που έχουν, ιδιαίτερα σε εταιρείες πολυεθνικές ή διαφημιστικές και θέλουν μία αλλαγή καριέρας.

Βρίσκουμε τις κλήσεις τους, πιθανά επαγγέλματα, καθώς και πώς μπορούν να κάνουν τη μετάβαση από τη μία καριέρα στην άλλη.‘Ημουν και εγώ μια από αυτές, οπότε, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Βρίσκουμε άλλα πράγματα λοιπόν, που τους ταιριάζει να κάνουν σύμφωνα με την προσωπικότητα τους αλλά και τις συνθήκες της ζωής τους.  Θεωρώ ότι το να δουλεύεις με ευέλικτο ωράριο ή ίσως και μερική αποσχόληση είναι το καλύτερο όταν έχεις οικογένεια.  Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και γυναίκες που είναι ικανοποιημένες και καλά,και χωρίς να δουλεύουν, με το ρόλο της συζύγου και μητέρας, όπως και κάποιες άλλες-όχι η πλειοψηφία είναι αλήθεια-που είναι 100% γυναίκες καριέρας κι ας έχουν παιδιά, γιατί αυτό τις γεμίζει.

Οπότε, το τι είναι ιδανικό για τον καθένα είναι σχετικό και φυσικά διαφέρει κατά περίπτωση.  Οι ακραίες καταστάσεις βέβαια δεν είναι συνήθως καλές, ούτε μία γυναίκα που είναι κλεισμένη σπίτι και μεγαλώνει μόνη της χωρίς καμία βοήθεια τα παιδιά της, ούτε από την άλλη μία γυναίκα που δουλεύει τόσες ώρες που καταλήγει να μην τα βλέπει σχεδόν καθόλου.  Εγώ πιστεύω ότι, χρειάζεται μία ισορροπία και σε αυτό τον τομέα της ζωής μας όπως και στους υπόλοιπους.

Μου αρέσει πολύ ο τρόπος και η απλότητα με την οποία είναι γραμμένο το βιβλίο σας, καθώς και το ότι απαντάει πραγματικά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα ζωής. Ίσως η πιο χαρακτηριστική ερώτηση είναι «Μπορώ να είμαι ευτυχισμένος όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά;» Αν και απαντάτε μέσα στο βιβλίο σας, εντούτοις, θα ήθελα να δώσετε μια απάντηση και για όσους δεν το έχουν στα χέρια τους.

Η Ευτυχία, όπως συζητάμε και στα μαθήματα που παρακολουθώ αυτήν την περίοδο στο Harvard και στο Yale, δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση μια και κανείς μας δεν μπορεί να είναι συνέχεια ευτυχισμένος-αυτό είναι μία ουτοπία και μη εφικτό.‘Ολοι μας βιώνουμε και θετικά και αρνητικά συναισθήματα στη ζωή μας. Ενώ πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα θέλουμε να τα αποφύγουμε, όπως καθετί που πονάει, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να τα βιώσουμε ώστε, να μπορέσουμε στη συνέχεια, να προχωρήσουμε και να πάμε παρακάτω στη ζωή μας.  Η ευτυχία λοιπόν έχει περισσότερο να κάνει με μία διαδικασία όπου μαθαίνω τρόπους να σκέφτομαι και να λειτουργώ θετικά σε αυτά που μου συμβαίνουν, να μην τα παρατάω και να προσπαθώ  πάντα για το καλύτερο, παρά με μία μόνιμη κατάσταση.  Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, το πόσο καλά είναι κάποιος, δεν έχει να κάνει πάντα με το πόσο καλά πάνε τα πράγματα στη ζωή αυτού του ανθρώπου. ‘Ολοι γνωρίζουμε ανθρώπους που ενώ θεωρητικά τα έχουν όλα, συνέχεια γκρινιάζουν και δεν είναι ευτυχισμένοι.

 Κα Κλώτσα, μιλάτε για την απόφαση να είναι κανείς ευτυχισμένος. Και σας ρωτώ απευθυνόμενη κυρίως στην ιδιότητά σας ως ψυχολόγου, γιατί πρέπει να το αποφασίζει κανείς; Δεν είναι αυτονόητο; Υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν τη δυστυχία;

Το να είμαι καλά όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις και τις επιλογές που κάνουμε. ‘Οπως λέει άλλωστε και ο Τόνυ Ρόμπινς-ο καλύτερος motivational coach στον κόσμο-όλα στη ζωή μας ξεκινάνε από μία απόφαση!  Ο λόγος που έδωσα αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο μου είναι γιατί πραγματικά πιστεύω ότι το να είμαι καλά, είναι μία απόφαση που παίρνω εγώ για τον εαυτό μου και δεν έχει να κάνει με τις αντικειμενικές συνθήκες της ζωής μου.‘Οπως προανέφερα, υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν πολλά καλά στη ζωή τους, δεν τα εκτιμούν αντίστοιχα και είναι δυστυχισμένοι, και άλλοι που ενώ έχουν αντικειμενικές δυσκολίες λειτουργούν θετικά.  Οπότε, το πόσο καλά είμαι στη ζωή μου έχει να κάνει με τον τρόπο που εγώ αντιδρώ σε αυτά που μου συμβαίνουν.

Ο Δαλάι Λάμα έχει πει ότι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας είναι το να είμαστε ευτυχισμένοι. Συμφωνείτε μ’ αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα!  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες ασθένειες-εάν όχι όλες-συνδέονται με την ψυχολογική μας κατάσταση.  Εάν δεν είμαι καλά, ζορίζομαι ή στενοχωριέμαι υπερβολικά, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό κάπως θα εκδηλωθεί σε φυσικό επίπεδο και στο σώμα μου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε στους συνανθρώπους σας, μέσα από την επαγγελματική σας δραστηριότητα αλλά και μέσα από το βιβλίο σας;

Στη ζωή μας αξίζει να ζούμε την κάθε στιγμή στο έπαρκο, να εκτιμάμε αυτά που έχουμε, να συγχωρούμε, να προσφέρουμε, να αγαπάμε τους άλλους και τον εαυτό μας. Γιατί εάν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε πραγματικά και τους άλλους.  Πώς θα προσφέρω στους άλλους εάν δεν είμαι εγώ πρώτα καλά; Μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους να βρίσκουν αυτό που θέλουν επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.  Και εγώ ταλαιπωρήθηκα αρκετά μέχρι να τα βρω και ξέρω πώς είναι.  Εάν και έχω ασχοληθεί πολύ με την επαγγελματική ανάπτυξη, η προσωπική παραμένει το αγαπημένο μου κομμάτι γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο εαυτός μας και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση