Όσες φορές και να ακούσουμε τη φράση: «είσαι ό,τι τρως», πάντα θα αποτυγχάνει να μας πείσει να επανεξετάζουμε το διατροφικό μας μενού. Αλλά πολύ συχνά, όταν μιλάμε για διατροφή στην κοινωνία μας, τείνουμε να εστιάζουμε πολύ στην εικόνα του σώματός μας και μόνο. Ξεχνάμε ότι η επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής αναφέρεται τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία.
Σκεφτείτε το ως εξής: οι τροφές αποτελούνται από ιχνοστοιχεία που διασπώνται στον οργανισμό μας, για να δημιουργήσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να αποδώσουμε μέσα στη μέρα μας. Αλλά εκτός από την ενέργεια, η ικανότητά μας να τα καταφέρνουμε βασίζεται και στο πόσο καλά ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα πράγματα, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της μέρας. Αυτό εξαρτάται και από το φαγητό που τρώμε. Ένα θέμα που αποτελεί τροφή για σκέψη.
Advertisment
Πώς η διατροφή επιδρά στην ψυχική σας υγεία
Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά. – Virginia Woolf
Η ψυχική και σωματική μας υγεία επηρεάζεται τόσο από τη διατροφή μας, όσο και από τις απόψεις και τις αξίες μας, οι οποίες διαμορφώνονται από τις εμπειρίες μας. Ποια είναι, όμως, η ακριβής σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στην ψυχική υγεία;
Το περιεχόμενο της τροφής μας καθορίζει το πόσο καλά ο εγκέφαλος εκτελεί τα καθήκοντά του, δηλαδή μας βοηθά να σκεφτούμε. Η ψυχική υγεία επηρεάζει την ικανότητά μας να παίρνουμε λογικές αποφάσεις, να λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας και να διαμορφώνουμε δίκαιες αντιλήψεις για τον κόσμο. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η «ψυχική υγεία» και η «νοοτροπία» δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η νοοτροπία βασίζεται στις προσωπικές σας πεποιθήσεις και υπαγορεύει το γιατί κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές. Η ψυχική υγεία συνεισφέρει στην ικανότητα εξαρχής να κάνουμε μια επιλογή.
Advertisment
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που τρώτε δεν επηρεάζει μόνο το πώς σκέφτεστε και πώς πράττετε, αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα διατροφικά μοτίβα επιδρούν στην ποιότητα της ψυχικής υγείας και του νου.
Για παράδειγμα, αφού καταναλώσετε ένα φιλέτο σολομού με λαχανικά αντί για ένα λιπαρό burger, νιώθετε τη διάθεσή σας να πέφτει ή να βελτιώνεται; Η ικανότητά σας να παίρνετε αποτελεσματικές αποφάσεις αναδύεται φυσικά ή με δυσκολία; Και τι συμβαίνει με την τάση σας να απορροφάτε νέες πληροφορίες, είναι εύκολο ή δύσκολο;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αμινοξέα, τις απαραίτητες ουσίες που χτίζουν την πρωτεΐνη στον οργανισμό. Ο εγκέφαλος απαιτεί τον εφοδιασμό του με αμινοξέα και πρωτεΐνη, για να ενισχύσει την ανάπτυξη νευροδιαβιβαστών που επικοινωνούν σήματα σε όλο μας το σώμα. Χωρίς τις επαρκείς ποσότητες στο αίμα μας, ο εγκέφαλός μας θα λειτουργούσε με βραδύτερο ρυθμό και δεν θα μας βοηθούσε να εκτελέσουμε σωστά τις πράξεις μας.
Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, σίγουρα χρειάζεται να ενισχύσετε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων. Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 60% λιπαρά! Χρειάζεται η ρυθμιστική χρήση των λιπαρών οξέων για να διατηρηθούν οι λειτουργίες και η συνοχή των κυτταρικών εγκεφαλικών τοιχωμάτων. Γι’ αυτό, χρειάζεται να ενισχύετε τις αποθήκες ενέργειας του εγκεφάλου σας, καταναλώνοντας τα σωστά θρεπτικά στοιχεία.
Ένας «καλοταϊσμένος» εγκέφαλος σκέφτεται καθαρά και θα σας βοηθά πάντα να κάνετε τις σωστές επιλογές, όπως και τις σωστές επιλογές τροφών, κάτι που δημιουργεί έναν παραγωγικό, αποτελεσματικό κύκλο αλληλεπιδράσεων.
Τροφή για σκέψη: η σύνδεση νου – σώματος
Όταν μιλάμε για διατροφή, όλοι γνωρίζουμε ότι η ανθυγιεινή διατροφή μας θέτει σε κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκίας, υψηλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακών νόσων. Αλλά η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών συνεισφέρει στην εγκεφαλική βλάβη, στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και ακόμα και στις γνωστικές ικανότητες.
Η εγκεφαλική βλάβη προέρχεται από την πέψη πολλών trans λιπαρών, που καταστρέφουν αργά τη νευρωνική επικοινωνία. Οι ψυχικές διαταραχές, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσονται από διατροφικές ελλείψεις σε τριπτοφάνη, η οποία συνεισφέρει στη δημιουργία μιας συνολικής αίσθησης ευεξίας.
Γι’ αυτό, η έλλειψη τριπτοφάνης διαταράσσει την υγιή χημική ισορροπία και μας κάνει ευάλωτους στην κατάθλιψη. Τέλος, η έλλειψη επαρκών γνωστικών ικανοτήτων, όπως η μάθηση και η μνήμη λαμβάνουν ένα σοβαρό πλήγμα από το fast food, που κυρίως είναι εφοδιασμένο με επεξεργασμένα σάκχαρα και δεν διαθέτει βασικές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
Τροφοδοτήστε τον εγκέφαλό σας με τις καλύτερες τροφές . Σε αυτή τη ζωή πορεύεστε με ένα σώμα και χρειάζεται να του φέρεστε σωστά. Φροντίστε το, ενδιαφερθείτε για αυτά που καταναλώνετε και δείτε πώς αποδίδει ο εγκέφαλός σας. Ορισμένες φορές, ο λόγος που δεν έχετε διάθεση επιλύεται με έναν απλό τρόπο: με σωστή διατροφή- χωρίς δικαιολογίες!