, ,

3 πασίγνωστοι μύθοι για την υγεία που έχουν πλέον καταρριφθεί

Ανά τους αιώνες, πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί για θέματα υγείας. Κάποιοι είναι δοκιμασμένοι, ελεγμένοι και δεδομένοι πια, ενώ άλλοι δεν είναι

3 πασίγνωστοι μύθοι για την υγεία που έχουν πλέον καταρριφθεί

Ανά τους αιώνες, πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί για θέματα υγείας. Κάποιοι είναι δοκιμασμένοι, ελεγμένοι και δεδομένοι πια, ενώ άλλοι δεν είναι παρά προϊόν φαντασίας. Στο παρόν άρθρο, καταρρίπτουμε τρεις από τους πιο διαδεδομένους μύθους.

3 μύθοι για την υγεία που έχουν καταρριφθεί

1. Οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα

Οι γιατροί συνεχώς μας υπενθυμίζουν να πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Το ερώτημα είναι πόσο νερό είναι αρκετό; Οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται 2.7 λίτρα την ημέρα και οι άνδρες 3.7 λίτρα.

Advertisment

Όμως, το συνολικό ποσοστό των υγρών είναι αυτό που έχει σημασία• η πρόσληψη νερού γίνεται από διαφορετικά ποτά και φαγητά μέσα στη μέρα και όχι απλά από την κατανάλωση λίτρων καθαρού νερού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε ότι η μέση συνολική πρόσληψη νερού από ποτά- μαζί με εκείνα που περιέχουν καφεΐνη – διαμορφώνουν περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης νερού με το υπόλοιπο 20% να προέρχεται από τις τροφές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ωστόσο, ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι περίπου οκτώ ποτήρια νερού, που ισούνται με 2.5 λίτρα. Όμως, αυτά τα νούμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ποσοστό του νερού που λαμβάνουμε από άλλα ποτά ή τροφές. Γιατί λοιπόν ο κόσμος εμμένει σε αυτή την πεποίθηση;

Μία έρευνα του 2002 εντόπισε το μύθο των 8 ποτηριών σε μια παρερμηνεία μιας και μόνο παραγράφου σε ένα αμερικάνικο κυβερνητικό έγγραφο του 1954, όπου είχαν αναφερθεί τα 2.5 λίτρα. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτή τη δήλωση. Αυτή η δήλωση φαίνεται να έχει ενισχυθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.

Advertisment

2. Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο

Αν και ιστορικά ο κόσμος πίστευε ότι το κρύο είναι αυτό που προκαλεί στους ανθρώπους το κρυολόγημα, στη σύγχρονη εποχή, είμαστε περισσότερο ενήμεροι και γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα συνήθως προέρχεται από κάποιον ιό.

Μολυνόμαστε με ιούς, γνωστούς ως ρινοϊούς, μέσω της φυσικής επαφής ή όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλα μολυσμένα άτομα. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το μολυσμένο αυτό άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή αν αγγίξουμε ορισμένα από τα αντικείμενα αυτού του ατόμου.

Επομένως, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε λόγω κρύων θερμοκρασιών. Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχει, ωστόσο, ένας μηχανισμός, ο οποίος μέσω του κρύου, μας κάνει πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουμε.

Οι «κρύοι» αυτοί ιοί προσπαθούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης, αλλά συνήθως παγιδεύονται στη βλέννα. Όμως, όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, η ρινική οδός παγώνει. Αυτό επιβραδύνει την κίνηση της βλέννας, κάτι που σημαίνει ότι οι ιοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εισέλθουν στον οργανισμό, παρακάμπτοντας το εμπόδιο της μύτης.

Οι έρευνες επίσης έχουν βρει ότι οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε κρύες θερμοκρασίες, παρά στην φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς, είναι οι ίδιοι οι ιοί που φταίνε και όχι ο κρύος καιρός.

3. Το αυγό κάνει κακό στην υγεία

Από τη δεκαετία του ’70 και ύστερα, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προς το ρόλο που παίζει η χοληστερίνη στις καρδιοπάθειες. Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Λόγω αυτού, κάποιοι συμβουλεύουν να καταναλώνουμε μόνο 2 με 4 αυγά την εβδομάδα και ότι οι διαβητικοί ασθενείς ή όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών χρειάζεται να καταναλώνουν λιγότερα.

Όμως, οι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και στην ανισορροπία της χοληστερίνης ή του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νόσων και διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες τονίζουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα από επτά αυγά την εβδομάδα έχουν αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης, αλλά σχεδόν πάντα αυτή συνοδεύεται από παρόμοια αύξηση της καλής χοληστερίνης, η οποία έχει προστατευτικό ρόλο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα είναι ασφαλής και ότι έχει ουδέτερα ή και ελαφρώς ευεργετικά οφέλη ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Εξάλλου, τα αυγά είναι μία από τις πιο θρεπτικές και οικονομικές τροφές που έχει να μας προσφέρει η φύση.

[toggle title="Πηγές"]

https://geiselmed.dartmouth.edu/news/2002_h2/pdf/8×8.pdf

https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html

https://www.bmj.com/content/343/bmj.d4280.full

https://www.nature.com/articles/s41598-018-22664-4

https://www.nature.com/articles/ejcn2017153

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση