, , , ,

Μη σχεδιάζεις να αλλάξεις το σύντροφό σου. Έχεις το δικαίωμα και τη δύναμη να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου

Λένε πολύ συχνά ότι η γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα με την προσδοκία ότι θ’ αλλάξει, ενώ ο άντρας παντρεύεται μια γυναίκα με την προσδοκία

Μη σχεδιάζεις να αλλάξεις το σύντροφό σου. Έχεις το δικαίωμα και τη δύναμη να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου

Λένε πολύ συχνά ότι η γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα με την προσδοκία ότι θ’ αλλάξει, ενώ ο άντρας παντρεύεται μια γυναίκα με την προσδοκία ότι δεν θ’ αλλάξει ποτέ. Πολλοί άνθρωποι (και των δύο φύλων) παντρεύονται ή μπαίνουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες με τη ρομαντική ελπίδα ότι θα αναμορφώσουν τον άλλο μόλις βάλει την υπογραφή του στο επιχειρηματικό συμβόλαιο ή στο πιστοποιητικό του γάμου.

Μετά από πολλά χρόνια συμβουλευτικής με γυναίκες που παντρεύτηκαν μ’ αυτή την κρυφή ευχή, μπορώ να σου πω ότι το να το παίζεις Πυγμαλίωνας δεν είναι αποτελεσματικό. Όταν σκέφτεσαι το γάμο, αυτό που παίρνεις είναι αυτό που βλέπεις. Μπες στο γάμο μόνο αν είσαι διατεθειμένος να ζήσεις με τον άλλον άνθρωπο όπως ακριβώς είναι.

Advertisment

Δεν μπορείς να φανταστείς τον αριθμό των γυναικών που μου έχουν πει ότι ήταν σίγουρες πως με αρκετή αγάπη, προσπάθεια και αφοσίωση, θα έκαναν το μελλοντικό τους σύντροφο να σταματήσει να πίνει, να γλεντοκοπάει διαρκώς ή να δουλεύει 14 ώρες τη μέρα – μόλις κατέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας.Ωστόσο, συχνά αμέσως μετά τους γαμήλιους όρκους, η συμπεριφορά γινόταν ακόμη πιο έντονη. Τα ρομαντικά μυθιστορήματα και οι ταινίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μόλις φορεθούν οι βέρες, όλα αλλάζουν και η ζωή θα είναι υπέροχη για πάντα.

Δεν θα ήθελες να έχεις ένα δολάριο για κάθε ταινία που τελειώνει με την πολυπόθητη σκηνή γάμου; (Και δυο δολάρια για κάθε ταινία όπου ο καταλερωμένος και ατημέλητος ήρωας καταστρέφει την τελετή του γάμου της αγαπημένης του και την αρπάζει από το βωμό όπου είναι έτοιμη να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπάει πραγματικά;)

Στην ταινία της ζωής, ο γάμος δεν είναι το τέλος του φιλμ, αλλά η αρχή του. Δεν είναι αλήθεια ότι “Αν τον/την καταφέρω να πει το “ναι”, όλα θα πάνε καλά”. Ένας ή μία σύζυγος δεν είναι ψάρι που το πιάνεις και το παίρνεις στο σπίτι για να το τηγανίσεις. Είναι ζωντανοί, αληθινοί άνθρωποι με μοναδικούς σκοπούς και ελεύθερη βούληση.

Advertisment

Εσύ, ο/η σύντροφός σου και η σχέση σας είναι έργα σε εξέλιξη και μπορείτε να κάνετε υπέροχα πράγματα με τη ζωή σας, αν είσαστε και οι δύο πρόθυμοι. Όμως δεν μπορείς να επιβάλεις την προθυμία, χρειάζεται να γεννηθεί στην καρδιά. Μια ταραχώδης σχέση ή μνηστεία αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα ακολουθήσει ένας ταραχώδης γάμος. (Να θυμάσαι: Δύσκολο να τ’ αποκτήσεις, δύσκολο να το κρατήσεις).

Φυσικά, μπορεί να ωριμάσετε, να εξελιχθείτε και να σταθεροποιηθείτε, αλλά πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, κάτι στον έναν ή και στους δυο σας χρειάζεται να αλλάξει. Μη σχεδιάζεις να αλλάξεις το σύντροφό σου. Έχεις το δικαίωμα και τη δύναμη να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου.

Συνήθως, η αλλαγή που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφήσεις το σύντροφό σου να είναι αυτός που είναι. Ύστερα, γίνεσαι ο καταλύτης για την αλλαγή του συντρόφου σου. Όμως – και πρόσεξέ με καλά – μην αφήνεις το σύντροφό σου να είναι αυτός που είναι, ενώ έχεις το “υπόγειο” πρόγραμμα να αλλάξει. Άλλαξε τον εαυτό σου, επειδή θα νιώθεις καλύτερα αγαπώντας παρά απαιτώντας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση