, ,

Κόρντισεπς και γήρανση: Η δράση και τα αντιγηραντικά οφέλη του στον οργανισμό

Η χρήση του Κόρντισεπς για τη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με τη γήρανση είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα για τα

Κόρντισεπς και γήρανση: Η δράση και τα αντιγηραντικά οφέλη του στον οργανισμό

Η χρήση του Κόρντισεπς για τη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με τη γήρανση είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα για τα δυνητικά οφέλη του Κόρντισεπς στην γηριατρική άρχισε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της γήρανσης, παρατηρείται μία σημαντική συσσώρευση περίσσειας ελεύθερων ριζών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα. Ένας μηχανισμός που μειώνει δραματικά την επίδραση των ελεύθερων ριζών σε παράγοντες και παθήσεις που σχετίζονται με την γήρανση είναι το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (superoxide dismutase – SOD).

Advertisment

Ερευνητές μελέτησαν σε ανθρώπους τις αντιγηραντικές επιδράσεις του Κόρντισεπς σε σχέση με την ικανότητά του να ενεργοποιεί το υπεροξείδιο της δισμουτάσης στην δέσμευση των ελεύθερων ριζών:

Α. Σε ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες, το κόρντισεπς χορηγήθηκε για 3 μήνες (τρία γραμμάρια ημερησίως) σε εξασθενημένους ηλικιωμένους ασθενείς (60 έως 84 ετών). Σε συνδυασμό με το ότι η πλειοψηφία παρουσίασε κλινική, υποκειμενική βελτίωση (στην κόπωση, στην μη ανοχή στο κρύο, στην συχνή νυκτουρία, στις εμβοές, στην υποσεξουαλικότητα, στον υποσιτισμό, και στην αμνησία), παρατηρήθηκε ταυτόχρονη σημαντική αύξηση της δραστικότητας SOD των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) στους ασθενείς που έλαβαν Κόρντισεπς, η οποία ήταν σημαντικά καλύτερη σε σχέση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Εκτός από τις αυξήσεις στο υπεροξείδιο της δισμουτάσης, οι συγκεντρώσεις της μαλονιοδιαλδεΰδης του πλάσματος (ένα είδος ελεύθερης ρίζας) μειώθηκαν σημαντικά σε ηλικιωμένους ασθενείς που έλαβαν το κόρντισεπς, ενώ δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στην ομάδα ελέγχου. Επίσης, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης και η μαλονιοδιαλδεΰδη του πλάσματος βελτιώθηκαν στους ηλικιωμένους ασθενείς σε τέτοιο βαθμό, που παρουσίασαν καλύτερα επίπεδα ακόμα και σε σύγκριση με νεαρά άτομα ηλικίας 17 έως 20 ετών.

Advertisment

Β. Η αύξηση του υπεροξειδίου της δισμουτάσης έχει συσχετιστεί με μια αξιοσημείωτη κλινική βελτίωση σε ηλικιωμένους ασθενείς (ηλικίας 56-79 ετών) σε δύο ανοικτές κλινικές μελέτες:

– Στην πρώτη κλινική μελέτη, μετά από λήψη Κόρντισεπς (τρία γραμμάρια για τρεις εβδομάδες), ηλικιωμένοι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση στον βήχα, στο φλέγμα, στην όρεξη, στη ζωτικότητα και στα πνευμονικά συμπτώματα. Σε σύγκριση με τις τιμές που καταγράφηκαν πριν την έναρξη της μελέτης, ταυτόχρονα, υπήρξε μία σημαντική αύξηση της δραστικότητας του υπεροξειδίου της δισμουτάσης.

– Στη δεύτερη κλινική μελέτη, ασθενείς με χρόνια νεφρική δυσλειτουργία έλαβαν κόρντισεπς (5 γραμμάρια ανά ημέρα) για 1 μήνα, και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στη συνολική δραστικότητα του υπεροξειδίου της δισμουτάσης. Επιπρόσθετα, οι συγκεντρώσεις λιποπεροξειδίου (lipoperoxide) μειώθηκαν σημαντικά. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι το κόρντισεπς ενίσχυσε την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9764768

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Ευαίσθητη επιδερμίδα: 4 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα της
4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση